Isa - Läslogg 5, 1984

ursäktar förseningen, jag skyller på sjukdom och brist på dator

Den första vändpunkten är att Winston köper sin bok och börjar skriva i den. Sedan träffar han Julia och blir ännu mer radikal. De blir upptäckta och den sista stora vändpunkten är att de tas in på kärleksministeriet för förhör, och Winston omvänds till att älska partiet. I hela boken har kärleksministeriet funnits i bakgrunden, folk försvinner hela tiden men det påverkar inte Smith så mycket. Innerst inne vet man att han kommer att komma dit genom hela boken, han säger det själv och det är mest en fråga om tid. Jag tycker att scenen när de upptäcker teleskärmen i Charringtons lägenhet är väldigt smart, åtminstone det teleskärmen säger.

”Vi är de döda”, sa han.
”Vi är de döda”, upprepade Julia pliktskyldigt.
”Ni är de döda”, sade en järnröst bakom dem.
De for åtskils. Winston tyckte att hans inälvor frös till is. Han kunde se vitan på alla sidor om irisen i Julias ögon. Hennes ansikte hade blivit mjölkaktigt gult. Klicken av rouge som hon ännu hade kvar på kinderna avtecknade sig skarpt, nästan som fristående från hyn inunder.
”Ni är de döda”, upprepade järnrösten.
”Den var bakom tavlan”, flämtade Julia.
”Den var bakom tavlan”, sade rösten. ”Stanna kvar precis där ni står. Rör er inte förrän ni får order.”

Det där stenkalla upprepandet ger en bra och skrämmande effekt. Sen kommer delen på kärleksministeriet som jag tycker kan bli långdragen och enformig. Och rum 101 gjorde mig väldigt, väldigt besviken. Efter all hajp undrade man vad det skulle finnas därinne (återigen en sådan där sak som är med i bakgrunden hela tiden och som man vet väntar) och inget skulle riktigt kunna leva upp till ens förväntningar.
Men nog av cynismen, mycket är bra med slutet också. Jag älskar tanken på att de skjuter en i ryggen när man minst anar det, och ja, jag hoppades lite att det var så boken skulle sluta. Att Winston gick genom en korridor och plötsligt insåg sin kärlek, och att den sedan skulle ta slut och man fick anta själv vad som hände (pang.) Men det är ett väldigt lugnt slut, Winston sitter på ett kafé och spelar schack med sig själv. Både Julia och han har överlevt men kärleken är död. Han har accepterat Engsoss och han till och med älskar Storebror.  

Dystopi novell av: Anna

Hej!
Här är min Dystopi novell, hoppas ni gillar den.
Mvh Anna


Dystopi novell

- Släpp ut mig!  

Skrek jag och bankade på dörren till den lilla glasburen som höll mig fången. Det hade säkert gått en timme sedan jag började banka. Till slut orkade jag inte banka mer, så jag sätter mig ner, lade huvudet mot knäna och lutade mig mot dörren och undrade: Hur gick det här till? Det sista jag kunde minnas var att jag var på väg hem från skolan och någon knackade mig på axeln och sen blev allt svart. När jag vaknade låg jag på en säng i den här glasburen.

Jag hade absolut ingen aning om var jag var, men det såg ut som ett laboratorium. Det stod en massa maskiner överallt och på ett bord litet längre bort stod en lång rad med provrör. Alla innehöll någon slags röd vätska. Ett par meter ifrån buren fanns en stor svart metalldörr. Plötsligt slog det mig att det här kanske hade något med de kidnappade barnen att göra.

Den senaste månaden hade flera barn i åldrarna 14 till 18 försvunnit spårlöst, dykt upp igen ett par dagar senare utan något minne av var de varit eller vad som hänt och sedan försvann de igen några dagar senare. Har även jag fallit offer för kidnapparna, tänkte jag. Jag är ju sexton år och det är ju rätt ålder. Jag kände hur hjärtat började slå fortare, hur svetten rann ner längs ryggraden. Lugna ner dig Aurora, du håller på att hetsa upp för något som du inte ens är säker på, försökte jag intala mig själv. Kanske är det ett par jätte treviliga människor som har kidnappat dig därför att de vill ha din hjälp Jag suckade. Nej, jag var inte dum i huvudet. Jag visste att oddsen för att det var så var lika med noll.

Jag började leka med mitt långa bruna hår, och försökte tänka på något annat. Då hörde jag något. Någon höll på att öppna den stora svarta dörren. Hjärtat började slå ännu fortare. Jag ställde mig upp och tittade på dörren, utan att släppa den med blicken. Jag vågade inte blinka. Jag ville springa därifrån, men det gick inte eftersom jag var inlåst i en två meter hög och tre meter bred glasbur. En man kom in genom dörren. Han hade rektangulära glasögon, långt mörkt hår som var uppsatt i en hästsvans, en vit labbrock, svarta byxor och svarta skor. På ungefär samma plats där hjärtat sitter bar han något som såg ut som en namnbricka. Han gick fram till bordet med alla provrör. I handen höll han en skrivplatta som han av och an tittade ner på. Efter en stund vände han sig om och började gå mot mig. Det kändes som om mitt hjärta stannade för en sekund. Jag började backa bakåt i takt med att han kom närmre och satte mig på sängen. När han kommit tillräckligt nära kunde jag se att hans namnbricka. Det stod ”Dr Joakim Johnsson” på den.

- Aurora Ahlqvist, 16 år. Pappa, Allan Ahlqvist, 48. Mamma, Mia Ahlqvist, 46, och lillasyster Marielle, 10 år. Bor på södermalm i Stockholm, Ringvägen 50, fjärde våningen. Sa han och läste från skrivplattan.

- Hur vet du allt det där? For det ut mig innan jag hann tänka. Han tittade på mig och sa:

- Jag vet allt om dig Aurora. Jag vet t.ex. att du älskar djur, du tränar balett och gymnastik. Du tar pianolektioner i hemlighet för att överraska dina föräldrar på deras bröllopsdag och du har även en svaghet för choklad.

Hur visste han allt det där? Jag hade inte sagt till någon att jag tog pianolektioner i smyg och mitt choklad beroende var det bara familjen som kände till. Utan att tänka mig för frågade jag

- Vad vill du mig? Varför har du fört mig hit?         

- Jag vill ha din hjälp.

- Min hjälp? Till vad då?

- Jag vill att du testar en sak åt mig.

Innan jag hann svara, började han förklara.

- Jag har skapat ett serum som kan ge människor djurlika förmågor. T.ex. en gepards snabbhet, en ugglas mörkersyn, en katts hörsel och vighet eller något annat djurs förmåga. Människan skulle kunna komma ännu närmare djuren och vi skulle lättare kunna förstå och betvinga dem om vi kunde tänka som och vara som dem. Tack vare dessa förmågor kan människan bli ännu mäktigare! Tyvärr har jag råkat ut för några mindre missöden och jag har inte lyckats hitta några andra som delar min syn. Men om jag kunde visa världen hur detta kan öka vår makt kanske någon nappar på min idé. Problemet är bara att jag inte hade någon att testa detta serum på.

Då insåg jag något.

- Det är du! Det är du som har kidnappat alla barn den senaste månaden! Du har använt dem som försökskaniner! Varför? Varför oss barn?

- Ni barn har ett mer levande sinne, er energi, era själar och era kroppar är bättre anpassande till detta experiment. Ni har inte hunnit bli formade än. Ni är fortfarande… formbara.

Han tittar på mig med ett galet leende och jag kunde inte låta bli att fråga

- Och jag är din nya försökskanin?

- Du behöver inte oroa dig, det kommer inte att göra ont, svarade han. Fortfarande med det galna leendet på läpparna.

Innan jag hann reagera tog ett par robotarmar tag i mina fötter, och ett annat par tog tag i mina handleder. Dr. Joakim Johnsson gick in i buren med en spruta i handen och tog tag i min arm. Jag sprattlade och sparkade och försökte göra mig fri från robotarmarnas grepp, men doktorn tog tag i min arm och stack in sprutan. När han tog ut den kände jag hur mitt medvetande sakta gled iväg.

Varför ligger jag här på en parkbänk? Jag satte mig upp och försökte minnas vad som hänt, men utan framgång, så jag började gå hem. Jag kände mig yr och hade en konstig smärta i armen, ungefär som den man får när man tagit en spruta. Efter en halvtimmes stapplande gång var jag hemma. När jag kom in möttes jag av en så kraftig omfamning att jag nästan föll baklänges.

- Var har du varit?!

Mammas röst hade aldrig låtit mer hysterisk än den gjorde då och hon hade nog aldrig sett mer hysterisk ut än hon gjorde då heller. Hennes vanligtvis välkammande, korta, blond hår var rufsigt och tovigt. Hennes normalt vackra, blåa, lugna ögon, hade påsar under dem och var fyllda av panik. Pappa gick fram till henne och försökte lugna ner henne fast han själv nog var lika hysterisk. Hans korta mörka hår spretade åt alla håll och kanter och hans bruna ögon såg väldigt trötta ut.

- Lugn ner dig, Mia, sade pappa.

- ”Lugna ner mig”?! Skrek mamma. Allan, vår dotter har varit försvunnen i tre dagar! Och du vill att jag ska vara lugn?!

Pappa stirrade på mamma utan att svara. Hon vände sig mot mig och öppnade munnen för att säga något när Marielle kom springande rakt emot mig.

- Aurora! Vad skönt att du är hemma, var har du varit? Frågade hon.

Alla tre tittade på mig. Vad skulle jag svara? Skulle jag ljuga eller tala sanning?

- Vi åkte på klassresa. Jag trodde att jag hade sagt det till er, sa jag med klar och tydlig stämma.

Jag bestämde mig för att ljuga. Mamma suckade en lättad och irriterad suck. Pappa himlade med ögonen och Marielle tittade på mig med stora, blåa, oskyldiga barnaögon. Jag klappade hennes blonda lockiga hår.

- Förlåt att jag gjorde er så oroliga, sade jag efter en stund.  

- Varför svarade du inte på mobilen? undrade mamma.

- Slut på batterier. Svarade jag kort.

Jag satte mig ner på knäna så att jag blev lika lång som Marielle.

- Om du går och lägger dig kommer jag strax och läser en godnattsaga.

- Okej. Svarade hon glatt och sprang upp för den automatiska trappan till sitt rum.

Jag ställde mig upp tittade på mamma och pappa, och väntade på att de skulle säga något.

- Det är nog bäst att du går upp till din syster och läser den där sagan innan det blir för sent.

Jag nickade och gick till Marielle, läste en saga, sa god natt till mamma och pappa och gick sedan till badrummet för att tvätta av mig. När jag såg mig själv i spegeln skrek jag till av chock. Mina vanligtvis normal gröna ögon var neonfärgade och pupillerna var långa och smala. De såg precis ut som katt ögon. Mamma måste ha hört mitt skrik för hon kom inspringande och la händerna på mina axlar.

- Vad är det som har hänt?

- Mina ögon!

 Jag tittade på henne och hon såg förbryllad ut.

- Hjärtat, det är inget fel på dina ögon

Jag vände mig om och tittade i spegeln igen. Hon hade rätt. De var normala igen.

- Är du säker på att du mår bra, Aurora?

- Ja, jag är nog bara tröttare än jag trodde.

- Säkert?

- Ja, du kan gå och lägga dig igen.

Hon kastade en snabb orolig blick på mig innan hon gick ut. Jag visste att hon inte skulle tro mig. Hon skulle bara tro att det var min trötta hjärna som spelade mig ett spratt, men mina ögon hade verkligen förändrats, även om det bara var för nån sekund så hade de verkligen det. Jag försökte att inte tänka mer på det, men bilden av mina kattögonen försvann inte. Den natten hemsöktes jag av samma mardröm om och om igen. En man med i vit labbrock och hästsvans kommer emot mig med en spruta i handen. Jag försökte fly men jag kunde inte röra mig. Han hade ett galet leende på läpparna. Efter den femte mardrömmen vaknade jag med ett ryck. Helt genom svettig. Jag gick till badrummet för att skvätta lite vatten i ansiktet. När jag gjort det kollade jag mig i spegeln igen och jag var tvungen att pressa handen mot munnen för att inte skrika. Kattögonen var tillbaka, men det var inte bara de som hade förändrats. Mina naglar hade förvandlats till klor, jag hade mårhår i ansiktet och min hud var täckt av päls. Vad är det som händer med mig? Tänkte jag panikslaget. I samma ögonblick kom mina minnen tillbaka. Dr. Joakim Johnsson den galna mannen från drömmen, hans serum som gav människor djurförmågor, han hade kidnappat alla barn och sprutan. Sprutan! Det måste ha varit det där djurserumet som han hade sprutan och det är därför som jag håller på att förvandlas till en katt.

Jag måste hitta honom och få honom att göra mig normal igen. Med den tanken i huvudet fick jag plötsligt en svans. Jag måste hitta honom och det är fort! Innan jag gick lämnade jag en lapp till mamma och pappa där jag berättade om allting som hade hänt. Jag sa åt dem att gå till polisen så fort de läst detta.

Då var det dags att dra. Den automatiska trappan är för högljud och kommer väcka mamma och pappa.  Jag måste ta fönstret. Det var minst fyra meter ner till marken, men jag måste försöka. Tack vare min nya smidighet landade jag lätt på fötterna. Ibland lönar det sig att vara katt tänkte jag. Det bästa sättet att hitta honom måste vara att börja vid bänken där jag vaknade. Han måste finnas där i närheten någonstans. Med min förbättrade hörsel och syn och mitt förbättrade luktsinne kunde jag lätt hitta till bänken, trots att det var kolsvart ute. När jag kom fram snappade jag snabbt upp hans doft och följde efter den. Den ledde mig till vad som såg ut precis som ett övergivet laboratorium. Återigen kom smidigheten till användning när jag smög mig förbi alla kameror och in i byggnaden. Jag lokaliserade snabbt rummet där jag suttit inlåst. Rummet låg i ett totalt mörker så jag bestämde mig för att sätta mig på ett bord vänta på honom. När jag satte mig kom jag åt en knapp på en dator. En fil öppnades och det dök upp massa bilder på barn jag kände igen från tidningarna. Det här måste vara barnen som han kidnappade innan mig. På varje bild stor det med stora röda bokstäver ”borta” eller ”försvunnen”. På databordet ligger det en lapp, jag börjar läsa: Något har gått fruktansvärt fel, men jag vet inte vad. Ett par dagar efter att barnen har blivit utsläppta slutar deras datachip att blinka på super datorn. Som att de håller på att försvinna. Jag fruktar det värsta. Kl. 02:00 ikväll började Aurora Ahlqvists chip att sakta försvinna från dataskärmen, hon står näst på tur för det som väntar. Jag ville inte skada barnen, jag ville bara se om mitt serum funkade och nu är det försent. Jag tänker inte ge upp min dröm, men jag hoppas att när framtida genrationer hittar mitt arbete, gör de ett bättre jobb än mig. Pappret gled ur händerna på mig. Jag tog några vacklande steg bakåt, och stötte i något. Jag tände lampan och såg Dr. Joakim Johnsson hänga från en av takbjälkarna. Jag skrek högt av rädsla och sprang därifrån så snabbt benen bar. Ut ur rummet, ut ur laboratoriet och in i skogen. Bort från alltihopa, den döda kroppen, mitt gamla liv och min familj. När det äntligen började ljusna hade jag säkert sprungit i flera timmar. Jag satte mig ner, lutade ryggen mot ett träd och vilade. Nu borde mamma eller pappa ha hittat lappen, fast nu var det ingen idé att ringa polisen. Dr Joakim Johnsson var redan död. Jag skulle verkligen sakna dem. Jag hoppades att de skulle få det bra, men önskade att jag fått säga hejdå innan jag stack. Jag slöt ögonen och gjorde mig beredd på det som Dr. Joakim Johnsson hade skrivit väntade mig.

SLUT!


Jennifer Läslogg 5

Jag tycker att vändpunkten i Hungerspelen var när Kattniss och Peeta fick reda på det tuffa sanningen, en segrare måste utses. Båda två fick hopp över att kunna stödja varandra istället för att stöta varandra när de fick reda på den nya spelregeln: Ifall spelarna från samma distrikt är de sista överlevande fick de få lov att åka hem tillsammans som segrarna, men sanningen om att det inte höll krossade deras hopp i tusenbitar. Men tur hade de att en segrare måste de ha, Kattniss använde det till sin tjänst istället men hur är jag ganska på att majoriteten redan vet så ingen ide att ta upp det här (Ni som tillhör minoriteten läs boken själv!).

Efter har läst slutet gjorde så att jag hittade flera kopplingar till boken som jag har nämnt flera gånger i de tidigare läsloggarna 未来都市 NO.6. Båda böckerna beskrev hur vissa folk kan njuta av sitt liv och leva i lyx medans andra sliter för att ens kunna överleva, det påminde mig nämligen om samhället vi lever i. Vi lever varje dag utan några svårigheter om överlevnaden, men det finns folk som svälter eller har andra problem samtidigt som vi kanske sitter framför datorn och spelar eller annat. Jag tror att budskapen är att få oss att se omgivningen runt oss, om inte då tror jag inte att det har några budskap alls.

Och det allra sista, författaren hade bra teknik men själva boken hörde inte till min smak. Jag hittar inget som får mig att vilja läsa boken igen.


Den femte läsloggen av Vilhelmina på "Du nya sköna världs" peripeti och upplösning

Jag tycker inte att det är överdrivet självklart när peripetin sker, kanske är det när Johns (även kallad ”Vildens”) mamma Linda dör, eller jag uppfattar det som när Vilden beger sig ut i naturen för att få uppleva smärta, vilket får folket och deras soma att häpna. Men på sätt och vis förstår jag John, för utan smärta och fulhet kan ju inte njutning och skönhet existera, vilket måste bli väldigt deprimerande (Men inte hinner dem bli deprimerade med sin överdos på soma, men Vilden som aldrig använt soma hinner ju förstå det.). Folkets förvåning över Vildens vilja till smärta, får dem att häpna; det börjar med att bilarna på vägen intill stannar och iakttar, vilket sedan får reportrar att komma till hans läger, i slutet är reportrarna så många att det inte finns en enda tidning som inte skrivit om John:

”Den kvällen bildades en svärm av helikoptrar, som kom surrade över Hog’s Back, ett mörkt, tio kilometers långt moln. Beskrivningen på föregående kvälls försoningsorgie hade stått i alla tidningar.

– Vilde! Ropade de först anlända, då de steg ur sin maskin.

– Mr Vilde!

Intet svar.

Dörren till fyren stod på glänt. De sköt upp den och gick in i skymningen bakom de stängda fönsterluckorna. Genom ett valv i bortre ändan av rummet kunde de se de nedersta stegen av den trappa, som ledde upp till de övre våningarna.”

Citatet kommer ifrån sista sidan (s. 237) och sammanfattar Vildens situation i slutet rätt bra och även folkets förvåning, häpnad, och att det ändå mitt i denna chock blev en succé. Vilket också är det jag skulle kalla upplösningen på boken av ”Du nya sköna värld”. Boken är otroligt bra skriven, men aningen svår att komma in i, men jag kan rekommendera den till relativt vana läsare.


Läslogg 5 - Slutet

Bokens sista meningar är "Men det var som det skulle, allting var som det skulle, kampen var över. Han hade vunnit segern över sig själv. Han älskade Storebror."
Det var inte alls så som jag trodde den skulle sluta! För jag tänkte antingen slutar den lyckligt eller olyckligt men på detta sätt slutar den fruktansvärt olyckligt, han är helt besegrad och uttömd på all rebell styrka han haft, men det ser ut som om det är ett lyckligt slut ändå! Det är nästan läskigt hur  Storebror vinner över Winston, Winston Smith som var vårt ända hopp är nu bara ett tomt skal med alkoholproblem. Kärleken var det enda hoppet de hade, de trodde ingen att Storebror skulle vinna över för i alla historier så överlever kärleken på ett eller annat sett, fast den överlever nu också kan man väl säga... Fast bara på ett mycket tragiskt sätt; eftersom de kan inte ta bort kärleken så de riktar den Storebror.

Vändpunkten i boken som jag först skulle skriva om är nog när tredje delen i boken börjar. Boken tar då en vändning som var relativt förutsebar, Julia och Winston blir fångade, separerade och satta på kärleksministeriet.
Slutet är originellt och jag gillar verkligen att det slutar som de gjorde,  det gör så att hoppet man hade om att Winston var den speciella som kunde rädda världen blir helt krossat och jag tänker att det kanske finns många fler som Winston i 1984 som man skulle kunna skriva ungefär samma historia om och varje gång bli lika besviken när de förlorar allt de kämpat för.

Sedan är det vändpunkten när Winston blir övermannad av Storebrors tankar. Det är slutet då man ser att han lever ett liv med resten av befolkningen och är väldigt olycklig. Det ända han väntar på är att dö.
Han möter Julia det sista han gör, de båda har förrått varandra. De kan inte älska varandra längre och gör heller inte det.
Jag tycker boken var bra och väckte många tankar om världen och ibland kändes det som om jag bodde där och då blev jag klaoustfrofobiskt av att inte få tänka på vad jag ville. Man får veta att de har sett Winston vart ända steg i 7 år, så hela denna tid man trodde att han undvek dem och inte blev sedd blev han det.  O'Brien var inte alls god utan var den som senare torterade Winston, det var väldigt mycket i denna bok som inte var riktigt som man trodde utan mycket mer av en tragedi, en dystopi.

Läslogg nr 5 Jade- flugornas herre av William Golding

”Vilket är bäst – att ha regler och komma överens, eller att jaga och döda?” Det blir ”Nasses” sista ord innan han blir dödad och det känns som peripetin även om det var svårt att hitta den viktigaste vändpunkten i boken. Den första vändpunken är när elden slocknar, nästa när Jack bildar en egen stam. Det fortsätter med mordet på Simon och sedan vändpunkten när Nasse dödas.

 

Boken börjar ganska oskyldigt med badande och lek och sen är det en hel kedja av händelser som visar hur deras civiliserade men svaga samhälle störtar samman. När ”Nasse” dör förlorar Ralph, Sam och Eric också de två tvillingarna till Jacks stam. Jacks stam ser Ralph som ett tillräkligt stort hot för att vilja döda honom och offra honom till odjuret, ”Roger vässade en stör i båda ändar” . Jacks stam börjar jaga Ralph i djungeln och försöker tillslut röka ut honom genom att elda upp djungeln och alla dess resurser på köpet.

 

I det ögonblick ”Nasse” dör och Ralph är ensam går allt över styr då han är nära att förlora sitt liv. Pojkarna börjar på ön som vänner på ett äventyr och det slutar med att 2 (3 med pojken med födelsemärket) pojkar är döda varav 2 blev mördade. I stort sett förvildas alla pojkarna (utom Ralph) innan räddningen och det sista steget i deras utvecklig till vildar är när de vill spetsa den enda fortfarande civiliserade varelsen på ön som en offergåva på en påle till odjuret.

 

Upplösningen sker när Ralph snubblar ut på stranden med en hop vildar efter sig, som en gång var hans vänner och han stöter på en ung officer och två matroser. Alla pojkarna stannar upp när de får syn på de vuxna och allvaret i deras tidigare handlingar flyter upp till deras medvetande, särskilt Ralphs. ”Och mitt ibland dem grät Ralph, smutsig, tovig och snorig, grät över oskuldens död, över människohjärtats mörker, över dem kloka vän som hette Nasse och hans fall genom luften.”

 

Boken slutar med att officeren blir generad och tittar bort men jag tycker att det skulle ha slutat med ”… och hans fall genom luften”. Jag tycker att William Golding kunde ha avslutat en så djup och bra bok på ett bättre sätt men det ligger kanske något i att de vuxna väljer att se förbi en sådan här händelse, när skrivna och oskrivna regler har brutits av barn. Boken visar hur bräklig ett civiliserat samhälle kan vara då det står mellan det vi i allmänhet kallar förnuft och ens egna behov och vilja. Hela boken kan beskrivas mycket koncentrerat, kampen mellan gott och ont. Jag tror inte det fanns en enda kvinna med i boken, vilket var synd men boken är än då mycket bra.

 

Jag trodde att pojkarna skulle bli räddade i sinom tid men jag visste inte hur läget på ön skulle se ut då. En stor anledning till att jag har varit så negativ i mina tidigare läsloggar om framtiden för pojkarna var att jag redan från början misstrodde pojkarnas förmåga till att kunna skapa sig ett eget civiliserat samhälle som vad gäller styre påminner om en demokrati, när en diktatur är så mycket enklare för de ledande pojkarna som har hög rang och i regel tillhör de äldre på ön. Jag tycker att bokens slut låter läsaren gissa vad som ska hända där näst och enligt mig blir pojkarna upplockade på båten, de tas emot av sina familjer när de kommer hem, vilka trodde att de var döda. Ralph får reda på ”Nasses” egentliga namn. Alla pojkarna får men för livet av det som hände på ön och många av pojkarna kommer ha mardrömmar resten av livet och de flesta får antagligen gå till en psykolog då och då. Jag tror att Ralph (och Jack ) kommer att komma över händelserna på ön så pass att han klarar av att tänka på sitt liv och framtid.

 

Jag har lite problem  med att jämföra med en film så jag tar en bok, ”Lägerhästarnas natt” av Eric Eriksson. Boken handlar om sjöscouter bestående av pojkar, den boken har inte heller någon kvinna med förutom när en mamma nämns.  Boken handlar om hur de äldre scouterna terroriserar de yngre och skrämmer dem för lägrets sista natt där de hotar med att allt möjligt hemskt ska hända  t.ex. att de ska knuffas ner för ett stup. Det finns en filminspelning av Flugornas herre och den tänkte jag se.

Jag fick aldrig med de här styckena ur boken och väljer att ta med dem nu. Jag rekommenderar den här boken och det finns stycken i den här boken som kan göra dig rörd.

Vem är ledaren här?”  ”Det är jag”, sade Ralph med hög röst. En liten pojke med resterna av en besynnerlig svart mössa på sitt röda hår och resterna av ett par glasögon hängande vi midjan gjorde en rörelse för att kliva fram, men åtrade sig och blev stående där han var. Pojken som gjorde en rörelse fram för att lägga beslag på omnämningen som ledare var Jack och efter allt som hänt ser sig Ralph fortfarande som ledare och de andra stoppade inte honom. Medan Simon levde gav han Ralph en av sina värdefulla åsikter.Du kommer hem igen i alla fall. Det tror jag åtminstone.”

 


Konflikter i "Vägen", Olgas fjärde läslogg

Den externa konflikten är uppbenbar - en pojke och en pappa som försöker överleva i ett frostigt och dött landskap räcker gott och väl. Men det är mer komplicerat än så! Den lilla familjen är helt klart suicidial, och det enklaste är tydligt - att de skjuter sig båda två. Men då pappan slösar en pistolkula på en man som attackerar barnet, har de bara en kula kvar. Plötsligt blir frågan moralisk, det minst själviska vore för pappan att skjuta sonen och själv leva kvar i den här plågan, men klarar han det? Kan han verkligen fortsätta leva utan det lilla som håller honom uppe? Att pappan skjuter sig är uteslutet, han vill förstås inte lämna den lilla pojken kvar på jorden att svälta eller frysa ihjäl. Mamman hade tagit självmord redan innan historien hann börja, och tyckte att pappan i sin tur borde skjuta sonen och därefter sig själv, men han tordes inte göra det. Detta är en intern konflikt som sonen inte vet om, det är något mannen slits mellan - att låta pojken magra mer och mer för var dag som går, eller göra slut på sin sons lidande och sedan själv leva kvar med det på samvetet? Och, är inte det att ge upp?

Ännu har jag inte fått reda på vad som verkligen hänt, varför världen är så obefolkad och död, men jag hoppas en förklaring ges innan boken tar slut. Det börjar bli spännande nu, det går bättre för familjen som hittat ett litet underjordiskt skafferi, och det ger mig lusten (och styrkan) att läsa vidare. 

Elin H - Sista läsloggen, Mörkt liv!!! - Havsjuveler allihop

"Jordbävningen måste ha stört alla dessa varelser som levde i djuphavsgraven men nu steg upp ur den, gnistrande och gliitrande i mörkret - havsjuveler allihop."

Oh my god! Mörkt liv av Kat Falls var sjukt bra! Så bra att jag faktiskt läste om den bara för att! Den är mystisk och långsökt- på ett positivt sätt! Så när jag väl förstod hela storyn fick jag en helt underbar känsla! Mörkt liv är en helt underbar bok som man inte kan stressläsa, utan den kräver lugn och tålamod. Det är då som den blir som bäst! Jag skriker just nu efter en uppföljare, men tyvärr tror jag det är förgäves…

Bokens peripeti och upplösning flyter lite ihop med varandra. Vändpunkten är nog när man får veta att Skuggan är Gemmas bror, och att Doktorn (han kallas bara Doktorn) är en ond vetenskapsman som bara är ute efter sin egen status. Han har listat ut att barn som tillbringar flera år under vattnet blir förändrade för att kunna leva så. De kallar det mörkergåvor, för att de som lever i mörkret får sådana gåvor.  Doktorn ville alltså undersöka alla ungdomar för att se om det var trycket som orsakade gåvorna.

Jag var anledningen till att doktorn kom ner i havet. Så att han kunde bevisa sin teori om mörkergåvor.”

Upplösningen är fylld med action när de blir instängda över 30 meter ned i havet och glasväggarna spricker. När de väl kommer upp svävar Gemmas liv i fara. Med nöd och näppe lyckas de få liv i henne tack vare Zoes mörkergåva – Tys lillasyster. Fortsättningen blir lite cheesy, för de kommer på ett sätt att lösa ett ekonomiskt problem. Och det är lite skumt att de inte har kommit på ett bättre förslag tidigare.  

Den slutade inte riktigt som jag trodde, dels för att den handlade om något helt annat, och dels också för att boken är egentligen helt outsägbar.  Det slutar så klart med att Ty och Gemma finner kärleken hos varandra. Den påminner lite om andra böcker med att det är en kille och en tjej som är med om ett äventyr, men sedan blir de kära i varandra. Ungefär som Den mörka materian.

"Jag böjde mig fram och lät mina läppar nudda hennes. Hennes ögon blev stora av förvåning men hon drog sig inte undan, så jag tryckten min mun mot hennes som jag drömt om att göra ända sendan jag fann henne i den övergivna u-båten."

Kat Falls har lirkat in fakta om hur världen ser ut då som om det är det mest naturliga som fanns.  Därför tror jag att budskapet är att ta vara på jorden så mycket som möjligt, och att allt är möjligt.


1984, läslogg 5 - Morgan

Peripetin i 1984 är otroligt svår att placera.  Vändingen är inte en punkt, det är mer som en långdragen korv. Man kan säga att den börjar när Winston åker fast. Han tas till det fruktade Kärleksministeriet där förrädare misshandlas bara för att dö. Men jag kan inte gå med på att vändingen slutar där. Under hans tid i Kärleksministeriet, förändras så mycket och man når bokens klimax otroligt långsamt. Den person Winston ser mest upp till visar sig vara hans största fiende. Det visar sig också att polisen följt honom under sju år, då han hade trott att han kunde gömma sig. Han blir grovt misshandlad. Mot slutet får Winston se sig själv i spegeln, men det är inte sig själv han ser. Han ser ett nerbrutet skelett som tappat sitt hår och sina tänder. Efter allt det här inser man hur chanslös och misslyckad han hade varit. Allt han fått vara med om nåde hjärtat.  

Upplösningen på boken, är faktiskt en av de bästa upplösningarna jag någonsin varit med om. Allt går verkligen åt helvete. Winston blir totalt förstörd och han tappar till och med sin kärlek för Julia, som han behållit djup inne i sig själv. Det har ett samtal i slutet av boken då det kommer över ens om att ingen av dem känner något för den andra längre. Han sviker henne och hon sviker honom. Men sviken tar inte slut, det kommer ett svek till. Winston sviker sig själv. När han misshandlas i Kärleksministeriet, så lovar han sig själv att han ska hata Storebror till döden.
 De sista orden i Winstons huvud är ”Jag älskar Storebror”. Han älskar Storebror sekunden innan en pistolkula träffar honom i bakhuvudet. Det finns nästan inget hopp kvar. Det ända hoppet som finns kvar, är det hoppet som läsaren har. Hoppet om att kanske inte Winston lyckades vinna över staten, men att kanske någon annan måste gjort det tillslut. Här skulle man kunna tänka sig att Orwell skulle kunna nöja sig, men det gör han inte. Utan efter själva historiens slut, skriver han några formella sidor om hur allt som kan går fel, går fel. Alltså finns inget hopp kvar alls, ondskan vinner för alltid. Det är som en motsatts till ”de levde lyckliga i alla sina dagar”.  Man kan inte förställa sig något värre slut, än hur den här boken slutar.

Nu när man har läst slutet, så blir det redan tydliga budskapet i boken, ännu tydligare. I slutet förstår man bara inte budskapet, man nås av det. Allt blir så förfärligt att man inte kan tänka sig något värre. Eftersom 1984 samhället liknar samhällen som fanns då, så blir man rädd för att det ska gå så långt som i bokens samhälle. George Orwell försöker få folk att frukta den sortens samhälle, så att ingen någonsin skulle vilja ha det så. Den klassiska taktiken att överdriva för att få folk att förstå, en väldigt genomtänkt bok och ett väldigt genomtänkt budskap.
Sorgligt nog har ju inte det här budkapet riktigt nått alla här i världen. Om Tysklands och Sovjets samhällen liknade Ocianien i 1984, så är det ingenting jämfört med vissa samhällen idag. Som i Kina, där staten skrämmer folket, så att inte det avslöjas om hur dåligt det är i landet. Eller i Nordkorea där hela landets befolkning blir lurade och ledarna glassar sig i den västerländska lyxen. Kanske det är så att dem här sortens samhällen alltid kommer leva kvar, precis som krig. Fast kanske inte, kanske kommer man kunna bekämpa det precis som vi gjort i väst. Det här dock en fråga som får leva vidare och 1984 var en fantastisk bra bok.  


Sanjas dystopinovell

Vackrare än något annat

Det fanns där redan innan jag vaknade i mina obehagliga drömmar, som en osynlig slöja som höll borta all lust och stängde inne hopplösheten. Det fanns säkert mycket att lära här och även jag tyckte det var väldigt intressant och fascinerande i början men nu ville jag inte stanna en minut till. Den här platsen hade förändrat mig och jag kände mig numera som en stel marmorstaty. Jag kunde höra Moremí på nedervåningen och blev plötsligt sentimental när jag förstod att hon var en av anledningarna till att jag mådde såhär. Det var inte så här det började, vad var det med mig?
Jag var en talangfull journalist som skulle på ett uppdrag, till staden som föddes av avund från Venedigs speciella charm, Las Vegas galna stämning och Londons klassiska vis. Skönhetens stad, Pulchranova.  Det krävs turism eller isolation för att bevara något så annorlunda och extremt som en stad där allt är vackert och här gäller det senare så jag hade tur som fick komma hit. Jag bor hos Moremí i en minilägenhet på övervåningen, men hon ska inte bara ge mig husrum utan också visa mig runt i staden och lära mig om den. Jag rodnar när jag tänker på hur pinsam jag var första gången vi sågs på tågstationen. Hon är så himla vacker med kontrasten i ansiktet, de mörka ögonbrynen och ljusröda läpparna. Hennes hår är mörkt och ligger perfekt runt huvudet. Hon kanske fixar och fönar det varje dag, det skulle inte förvåna mig men det ser naturligt ut. Hela hennes uppsyn blev i alla fall för mycket för mig den där första dagen och jag kunde inte sluta stirra. Hon kollade på mig lite irriterat och undrade säkert vad för galning som skulle bo hos henne, men hon måste vara van, för även om jag skäms över hur jag stirrade så kan jag ändå inte förebrå mig själv för hon är verkligen skrämmande vacker.  Ja, hon bor i skönhetens stad men det hade inget med det att göra för människorna här är inte vackrare än där jag kommer ifrån, möjligtvis lite finare klädda. Tja, jag kan inte säga att det hela började så bra. Dagen efter när vi gick runt i den makalösa staden med detaljerat utsmyckade byggnader och parker med färgglada blommor, så frågade jag om det som hade fascinerat mig mest av allt.
”Hur står ni ut med att aldrig le?”
Jag var påläst och visste det innan jag kom hit men jag hade aldrig riktigt trott på det. Jag menar, ett helt folk som aldrig ler eller skrattar! Det går ju inte!
 Till att börja med diskuterade vi frågan i vänlig ton och hon förklarade att det inte var så speciellt, de hade aldrig skrattat eller lett, men inte för att de inte var glada bara för det inte var så de uttryckte deras glädje. Jag nöjde mig inte med det svaret och fortsatte argumentera och ifrågasätta för jag förstod faktiskt inte.
”Vi är uppväxta med att inte le, det kommer inte naturligt för oss”
”Men om nån säger något roligt!”
Det slutade med en hysterisk, låtsad vänlig debatt om huruvida man behövde le eller inte.
”Du pratar som om vi inte är människor”
”Ja, för det är mänskligt att le och skratta”
Vi kom inte fram till någon slutsats men efteråt hade båda lite dåligt samvete och det var som om vi telepatiskt gjorde en överenskommelse att försöka vara trevligare i fortsättningen. Några dagar efter så gick vi runt i staden för att köpa nya kläder till mig som skulle vara typiska för Pulchranova. Den stela stämningen släppte lite och vi hade ganska roligt fast det var inga skratt såklart. Det var förvånande hur snabbt det gick att vänja sig vid att inte skratta, men det var inte så svårt för leenden och skratt smittar och när det inte finns någon att bli smittad av så blir man liksom botad. Ibland fick jag lust att fnissa men den lusten dog bort när jag såg de blickar jag fick. Mina nya kläder var annorlunda min vanliga stil. Det var ett vanligt ljusgrått linne, mörkgröna byxor som var lite pösiga, och en tunn huvtröja i ett svalt tyg med lite märkliga volanger längs huvan och knapparna. Det var maj och jag behövde inte mer kläder än så när jag var utomhus. Nu smälte jag omedvetet in, med stiliga kläder och ett stramt ansikte.
Jag blev störtförälskad i Moremí första gången jag såg henne men jag började inte riktigt gilla henne förrän den 17 maj då det var fester och baler överallt i staden för att fira sommaren som snart skulle komma. Vi gick på en fin bal i solhuset (ett hus där taket var en stor glaskupol) som vi blev inbjudna till tack vare Moremí. Hon var lika strålande vacker som vanligt i en klarblå klänning och jag såg faktiskt rätt bra ut jag med. Hon lärde mig de eleganta danserna och jag försökte hänga med så gott det gick. Jag var ganska hopplös men ändå envisades hon med att jag, låt efter låt, skulle stanna kvar på dansgolvet och vi dansade dans efter dans tillsammans. Hela tiden hade jag den där sprudlande, kittlande känslan i magen men min hjärna kopplade inte längre den känslan till höjda kinder. Diskret stolt såg jag hur andra män tittade på oss med avundsjuka i blicken, eller det var i alla fall vad jag inbillade mig. Den balen slutade bra också när vi, tro det eller ej, åkte häst och vagn hem!  Väl hemma innan jag gick upp till min minilägenhet, kysstes vi. Jag hade så svårt att sova den natten med fjärilar som flög runt som galna i min mage.
Dagen efter spenderade vi i vad som sades vara den fagraste parken i Pulchranova , Rosenparken. Där gick vi runt hand i hand och såg vackra och unga ut. Rosorna hade alla möjliga färger, från romantisk röda till märkligt blå.
”Så vad ska du skriva om i din artikel?” frågade hon och sneglade på mig.
Jag svarade att jag skulle skriva att Pulchranova var den underbaraste platsen på jorden och att namnet
Pulchranova (som kommer från det gamla språket latin och betyder ungefär vackert och nytt) verkligen passade och massor av sådant dravel, men det var vad jag tyckte just då. Nu är jag inte så säker på det längre.
Den första gången mina tvivel började var nog när jag ensam var ute i staden för att gå och handla mat och gick förbi en dagisgrupp som var ute och gick, två och två hand i hand. Ingen log. Det var egentligen inte så att dagisbarn som är ute på promenad alltid gå runt och ler, det gör de säkert inte alltid även där jag kommer ifrån, men det var det där med barn som inte ler överhuvudtaget. Då greps jag av panikkänsla. Vad var det här för sjukt ställe? Jag gick till mataffären fortfarande lite förvirrad men när jag väl kommit hem hade jag lugnat mig och hade nog glömt bort allt om det inte vore för brevet jag fick två dagar senare. Det var ett vitt kuvert med mammas handstil. I brevet fanns det vanliga, hur de mådde, hur mådde jag? Vad som hade hänt, vad hade jag varit med om? Sedan stod det om min syster som nu hade fött sitt barn och om hur söt sonen var. I kuvertet låg också ett fotografi och det var när jag såg det som panikkänslan återvände. På bilden var min syster och hennes nyfödde son, båda skrattade. Det är svårt att förklara känslan jag fick men det var nästan som om jag hade blivit lurad, eller fångad. De första dagarna när jag hade ifrågasatt Moremí, då hade jag det fortfarande färskt i minnet, hur det var där man log. Men sakta, säkert och omedvetet hade jag förändrats och glömt. Jag blev rädd när jag förstod hur lätt miljön hade påverkat mig och hur försvarslös jag var mot det.
 Känslan kom i vågor, ibland så kändes det bara dumt men andra stunder så kunde jag inte göra annat än att tänka på det. Den här dagen låg jag under vattnet igen, vågen sköljde över mig innan jag vaknade.
 Jag drog undan de blå gardinerna och kollade ut genom fönstret. Människorna som gick utanför pekade på det underbara vädret. Den lilla fontänen sprutade vatten som glänste i solljuset, träden hade kvar de ljusa vårblommorna och allt var så jävla vackert. Jag behövde komma härifrån! Jag gick upp ur sängen och klädde på mig mina kläder. Jag åt frukost snabbt och gjorde mig klar för att gå ner till Moremí. De var ganska pryda av sig här och numera undvek även jag att gå ner i bara morgonrock till Moremí. Jag knackade på dörren från hallen och hon släppte in mig och återgick sedan till att läsa tidningen. Hennes panna var rynkad av nyheterna och hennes hår hade lagt sig lika perfekt som vanligt, med en smal hårslinga längs tinningen. Jag satte mig mittemot men reste mig ganska snart igen för att sedan åter sätta mig. Hon kollade upp från tidningen lite frågande.
Panikkänslan var tillbaka.
"Moremí, jag älskar dig. Älskar du mig så le" sa jag oväntat och överdramatiskt att döma av hennes blick. Nu hade jag till och med börjat tala vackert!
"Julian, jag älskar dig, men jag kan inte le." svarade hon med en blick som letade efter upphovet till detta yttrande. Det fanns inte mycket att svara, slutdiskuterat, hon kunde inte le. Jag reste mig upp.
"Vad är det med dig?" sa hon oroligt.
"Jag vet inte." Det var sant, jag visste bara att jag behövde komma härifrån och jag berättade det för henne. Jag bad henne följa med mig hem, jag visste tillräckligt om Pulchranova nu för att skriva en roman. Vi diskuterade det länge och konversationen liknade den vi hade för ca en månad sedan, bara den här gången var ilskan utbytt mot förtvivlan. Hon gick inte med på att resa härifrån så jag lämnade henne där och tog första tåget hem. Det var inte förrän jag suttit någon timme på tåget och sett mil efter mil med ödemark passera, inte ett spår av marmorstatyer eller planterade blommor, som det gick upp för mig hur lustigt jag betett mig, och kanske jag överreagerat en aning! Det var som om jag plötsligt såg allting utifrån, från ett helt nytt perspektiv. Jag kände mig rätt löjlig vid eftertanken men minnet var ändå tydligt och jag mindes panikkänslan jag haft, jag kunde bara inte förstå den.
När jag vaknade nästa dag skulle jag precis dra undan de blå gardinerna när jag upptäckte att fönstret nu var på andra sidan av rummet och jag var visst inte i Pulchranova. Jag var hemma. Snart kom minnet av gårdagen tillbaka och konstigt nog blev jag lite nostalgisk.

 Dagarna fortlöp och på samma sätt som jag förändrades i Pulchranova blev jag så småningom precis som förut igen, mitt gamla skrattande jag och ju mer tid som gick blev det mer och mer obegripligt att jag lämnat Moremí, eller var det hon som lät mig gå? Jag tänkte tillbaka på henne och undrade om det bara var jag som varit ytlig, om hon bara varit vacker, men min slutsats blev alltid den att hon varit mycket mer än det, och ju mer sörjde jag hennes frånvaro. Det kom dagar då jag övervägde att resa tillbaka men de dagarna försvann innan jag satte planerna i verket och jag stannade hemma. Min artikel blev bra, men jag undvek att gå in på hur jag hade mått när jag var där.
Sommaren passerade, och så kom den första kyliga dagen i slutet av augusti. Jag var på väg hem från arbetet och skulle bara åka två stationer med tunnelbanan så jag stod vid dörrarna, redo att gå av. Jag såg att det var hon innan jag förstod det. Av allt jag visste om henne så hade jag ingen aning om att hon kunde överraska mig så totalt. Det var en hel rad säten och människor mellan oss, hon stod vid dörrarna på andra sidan, till vänster om mig och hade fäst blicken på inget särskilt utanför. Jag kunde inte göra annat än att stå och gunga med i vagnens rytm, så chockad var jag. Efter 27 sekunder släppte hon det där utanför och fäste blicken på mig istället. Hon var smittad och bara synen av mig kunde utlösa det. Först kröktes mungiporna, sedan spred det sig över kinderna som blev runda och tillslut var tänderna blottade. I en tunnelbanevagn en kall och molnig dag, mitt ibland alla vardagens rutiner, stod Moremí och log. Det var vackrare än något annat.

 


Karolina Läslogg 4 Vägen

Nu ska jag skriva om bokens konlflikter.
Det finns många småtrassel i den här boken, men den största måste nog vara kylan, grunden till nästan allt i Vägen.  Eftersom jag nämnt hela det köret i mina andra läsloggar så tänker jag hoppa direkt till de inre konflikterna.

Mannen i boken tampas med mycket, ett grovt exempel är att ta livet av sig eller ej. Jag tror att det enda som håller honom kvar på jorden är kärleken till hans son, som när han i sin tur börjar tvivla på om livet är ett bra ställe att stanna på blir det lite kortslutning i pappans hjärna. Han brukar ryta åt pojken att han ska hålla tyst och aldrig mer säga något sådant, men tankarna bubblar alltid upp igen i pojkens huvud.

Det här ska föreställa mannen och sonen som är ute och går på vägen, det andra gråa ska föreställa aska och dimma. Den här bilden visar de konflikter som karaktärerna har tillsammans. Längst ned i högra hörnet är det två bestick som är överkryssade, det ska föreställa brist på mat. Eftersom de vandrar på vägen är de flesta hus redan plundrade på mat och kläder, till och med gardiner är bortslitna. Över besticken är det en sol, det ska föreställa att det inte finns någon värme. De är faktiskt ( det kan vara lätt att glömma bort ) ständigt frusna och nära att dö av köld. Uppe i vänstra hörnet ser ni något som serut som en galen pingvin, men det är en ”ond människa”. Det var lite svårt att rita eftersom jag inte vet hur en ond människa ser ut. Men i det här fallet är det någon som reser på vägen och vill folk illa, och som bokstavligen äter upp folk. Mannen och sonen är inga onda människor.

 

Det här ska föreställa mannen och sonen som är ute och går på vägen, det andra gråa ska föreställa aska och dimma. Den här bilden visar de konflikter som karaktärerna har tillsammans. Längst ned i högra hörnet är det två bestick som är överkryssade, det ska föreställa brist på mat. Eftersom de vandrar på vägen är de flesta hus redan plundrade på mat och kläder, till och med gardiner är bortslitna. Över besticken är det en sol, det ska föreställa att det inte finns någon värme. De är faktiskt ( det kan vara lätt att glömma bort ) ständigt frusna och nära att dö av köld. Uppe i vänstra hörnet ser ni något som serut som en galen pingvin, men det är en ”ond människa”. Det var lite svårt att rita eftersom jag inte vet hur en ond människa ser ut. Men i det här fallet är det någon som reser på vägen och vill folk illa, och som bokstavligen äter upp folk. Mannen och sonen är inga onda människor.

 

Det här är mannens konfliktbild, längst till vänster är en streckgubbe. Det är pojken. Mannens oroar sig väldigt mycket över pojken. Att han är mager, att han mår dåligt och så vidare. I mittenbilden med hjärtat  ska symbolisera hans döda fru. Jag tror han tänker på henne mycket, hjärtat speglar också lite varför han håller sig kvar på jorden. På grund av just kärlek. Uppåtpilen är att han alltid ska fortsätta framåt, han går alltid vidare och ger aldrig upp. Hur mycket han än skulle kunna lägga sig ned i snön och aldrig mer resa sig upp.Blixten visar att han också är rädd, plus hans förskräckliga hosta. Jag vet inte riktigt varför det ska vara en blixt just där, jag tyckte den såg cool ut.


Olgas tredje läsloggen av "Vägen"

I den här loggen är det meningen att jag ska skriva om miljön i boken, och hur författaren bär sig åt för att beskriva den. Miljöbeskrivningen i boken är rätt speciell, författaren bakar in miljön på ett naturligt och ganska diskret sätt så att det inte blir för uppenbart och plastigt. Han lyckas också fånga känslan. När jag läser boken bakar jag alltid på ett undermedvetet vis in mig i ett tiotal filtar och tofflor och mössor och vantar för att kylan huvudkaraktärerna lever i är så påtaglig! Jag försöker hitta ett miljöbeskrivande utdrag från boken som jag kan visa med, men hittar inget, vilket är mycket lustigt då jag har en rätt tydlig bild över hur det ser ut. Jag tror  det har med att göra mer att man är så insatt i karaktärernas huvuden att skriver författaren "hus" ser jag ett hus lika detaljerat som huvudpersonerna som har huset framför sig gör. Att McCarthy inte ger några målande beskrivingar i ord gör ingenting, utan ger kanske bara en effekt i sig. Svälter och fryser man ihjäl i sin dagliga kamp om att överleva tänker man kanske inte i första hand på hur träden viner i vinden eller solen strålar ned på tallbarret genom vinternötta grangrenar, och det bidrar till att boken känns så fruktansvärt (bokstavligen) verklig! Jag tror det är ett medvetet trick från författaren för att göra läsaren mer inuti boken, så att säga.

Sammanfattning: miljöbeskrivningarna är ingenting som förekommer särskilt, men det är heller inget som stör läsaren, utan känns medvetet från författarens sida.

Läslogg 3, Du sköna nya värld (Moa)

I boken än så länge finns två olika miljöer och än så länge så tycker jag att dom är ytterst välskrivna och detaljerade. Så pass att det ibland är lite som att miljöerna står över handlingen ibland. Men jag tycker att författaren ibland tar för givet att läsaren redan känner till vissa saker om miljöerna som är rätt så grundläggande, vilket gör att det hela tiden fattas en den när man ska måla upp miljön för sig själv.
  1. En plastig framtidsmiljö där alla husen är höga som skyskrapor, där människor föds på labb och där det spelas syntetisk musik på gatorna. Allting är utsökt och trevligt. Människorna är lika. Gatorna breda och nöjena obegränsade. En plats där alla håller sig lyckligt tillfredsställda med hjälp av drogen soma. Detta är England i Du sköna nya värld.
  2. Efter ett tag i boken åker Bernad och Lenina ut till vildmarken i Mexico och tittar på "vildarna" som är ett folk som liknar oss, vi som lever nu. Bara det att dom blivit  fördrivna och nu behöver leva ett väldigt primitivt liv ute i vildmarken. Ute i parken för vildar i Mexico är det varmt och i vildarnas by luktar det väldigt illa. Det ligger liksom i en öken med omväxlande vegetation och flodfåror, vad jag förstår.  Lenina och Bernad bevittnade en blodig ritual som ägde rum på torget i den lilla byn där människor samlades och spelade på trummor och flöjtar medan en ung pojke gick runt i en ring och blev piskad blodig tills han stupade. Detta är en helt annan miljö än den som Bernad och Lenina är vana vid. Här föds barn naturligt och här finns vilda djur och livlig vegetation.

Bara en kan vara toppkonsument

Misslyckandet bränner sig fast i mig, det blir en del av mig. Jag är ett misslyckande. Jag har gjort bort mig, förnedrat det mänskliga släktet och jag har lämnat dem jag älskar i total ovisshet. Så misslyckande är en underdrift, men vad spelar det för roll nu? Gjort är gjort. Domen står fast. Jag har förlorat något oersättligt, och jag kommer aldrig få tillbaka det. Aldrig. Tiden har sprungit förbi mig, och jag kunde inte fånga den, och nu är det försent. Men jag önskar att jag hade lyckats, att jag hade vunnit, segrat... Men mina önskningar kommer inte att hjälpa mig nu, lika lite som de gjorde då. Jag är fast. Hängande i taket med söndertrasade kläder, utblottad, genomskådad, förnedrad, skuldbelagd, dränkt, uttorkad, rädd och förlorad. Men ändå är det inte över. Mina sista timmar ska tillbringas här, i en möglig, instängd, kvav och mörk källare. Utan mat, utan vatten, utan frihet och utan lycka eller kärlek. Det är inte så här jag vill dö.

 

Dong. Dong. Dong. Jag vaknar med ett ryck och ser mig vilt omkring. Det är tomt.

- Hallå! Hallå! Eskil! X-12! Hjälp! Mina ord ekar i det tomma rummet. Men ingen kan väl höra mig ändå? Jag är nog långt bortom hörhåll från alla som över huvud taget skulle bry sig. Men jag kan inte låta bli att ropa, att be att någon ska höra mig, att någon ska bry sig, att någon ska rädda mig.

- Mamma! Mamma! Jag sliter och rycker i kedjorna, men det enda som händer är att det svider och bränner i händerna och handlederna. Jag ger upp. Det är lönlöst. Men mormor skulle antagligen inte hålla med mig. Hon brukar alltid säga att man aldrig ska ge upp, men jag antar att hon inte hade planerat att det skulle sluta såhär, men det är hon inte ensam om.

Jag borde kanske ha förväntat mig det här, men det hade jag inte. Jag trodde inte att jag skulle åka fast. Jag hade på helt galna tankar trott att livet skulle bli som vanligt igen. Jag och Eskil skulle fortfarande leta efter vägar som ledde ut ur den underjordiska världen vi lever i, X-12 skulle gå upp igen och antagligen lära sig att leva till slut. Men hur kunde jag tro det? Det var korkat och omöjligt. Det fanns inte en chans att vi skulle klara oss ur det, men jag fortsatte och fortsatte. Nu har jag fått mitt pris. Eskil är borta. X-12 är troligen död. Min familj vet ingenting. Eskils familj vet ingenting. Jag är anhållen och jag ser ingen väg ut.

- Mormor? Om du hör mig nu så snälla, snälla, snälla hjälp mig. Visa mig något. Ge mig ett tecken. Snälla. Men jag får inget svar. Jag kan inte söka tröst hos mormor. Men jag har nog aldrig velat det så mycket som nu. Fast det förstås, det var en gång för ungefär fem år sen som jag trodde att jag aldrig skulle bli lyckligare än när mormor tröstade mig.

 

Jag och Eskil hade pallat kemiska äpplen från borgmästarens ”trädgård”, eller vi höll på med det, när husets bakdörr flög upp och den långa, krokiga och beniga gestallten av Inger reste sig ur skuggorna.

- Förbannade ungjävlar! Vad i helvetes skit fan håller ni på med! Ta och ge fan i Borgmästarens äpplen! Ge er av och dra skiten ur era jävla idiot fingrar innan jag ringer Polisjävlarna! Jag måste erkänna att jag aldrig har träffat en människa som svär så mycket som husan Inger. Jag blev livrädd och grep tag om Eskils arm och drog iväg med honom. Äpplena flög över marken och Inger var farligt nära med sin spjutvassa dammsugare. Eskil hade varit oerhört modig, eller snarare oerhört dum. när vi hade klättrat upp på muren igen, med möda, och hoppat ned på andra sidan så hade han vänt huvudet över axeln och ropat så högt han kunde:

- Kom och ta oss då om du kan! Jag hade nypt honom hårt, och Inger hade svurit så mycket att ens öron nästan började blöda. Vi gick aldrig dit igen.

Om vi hade gjort det hade vi troligen blivit flådda levande och hängts upp på Ingers slaktvägg.

Nu när jag tänker efter så fick jag aldrig bevisat för mig att den var påhittad. Det skulle inte förvåna mig om den var sann. Inger är kapabel till nästan vad som helst, om det är en fråga om tortyr av barn. Det kanske var hon som tog Tina. Kanske hänger Tina på Ingers slaktvägg?

Jag skakar av mig tanken. Nej, det är väl klart att Tina inte hänger på Ingers slaktvägg, eller?

Klonk. Klonk. Klonk. Jag rycker till och tittar runt i rummet. Ljudet av rasslande kättingar och rörliga kugghjul växer. Det dånar i den öde källaren. Klonk. Klonk. Klonk. Av ren instinkt återupptar jag mina hopplösa försök med att slita mig loss. Klonk. Klonk. Jag drar och sliter. Klonk. Klonk.

- Låt mig va! Klonk. Klonk. Tystnad. Väggen framför mig skjuts åt sidan och ren förskräckelse rusar igenom mig. Jag slutar genast att sprattla. Maskinen som står framför mig och stirrar in i mina ögon är en Bödel. Roboten i röd skall bli din död. Min mormors ord ringer i öronen. Roboten i röd skall bli din död. Roboten i röd skall bli din död. Roboten bryr sig inte om att jag hyperventilerar, den bryr sig inte om att jag är blek som ett spöke och att jag darrar av blota åsynen av den. Dess färg är en kall röd, en metallisk röd som inte fanns på den tiden då människor levde ovan. Men den finns nu, och den symboliserar döden. Döden för människor.

Roboten stirrar bara tomt in i mina ögon en stund, sedan talar den med en hög stämma som bär spår av de mekaniska stämbanden.

- Åtalad: Anja 31S42S01S RSMF (Robotarnas Sociala Maskin Förbund)

Familj: Mor Sara. säker. Far Tom. Säker. Mormor Vera. Osäker. Bror Emil. Efterlyst, straff eliminering. Syster Tina. Eliminerad.

Anställd: SFBI (Svenska fot och ben industrin).

Brott: Ogiltigt yttrande, frånvarande vid arbetstimmar samt olaga vandalisering och ogiltigt innehav av sprängämnen. Den skyldige kan också åtalas för olaga fritagning och olaga kommunikation samt ifrågasättanden gentemot regeringen.

Straff: Eliminering.

Framtid: Eliminerad.

Så fort Bödeln nämner det första brottet så inser jag att det är kört. Jag ska dö. Jag har tänkt på det hela tiden förstås, men nu är det bombsäkert. Jag ska dö. Slås bort. Elimineras.

Mitt liv tyckts snabbspola framför mina ögon. Alla de gånger jag hjälpte mamma att tvätta och alla de gånger då mormor berättade om världen ovan. Alla de gånger som jag gav Pipi hennes lunchlåda. Den gången Emil kom hem och talade om olika språk och människornas förtryck, pappas ledsna ögon som ber honom att tystna, Tina som aldrig kom hem igen, Eskils och mina galna äventyr, Snappgränd, mörkret, lamporna på betongväggarna, gråa gator, gråa kläder, hoppet. Alla minnen kommer som en störtvåg och jag kan inte hjälpa att jag gråter, ljudlöst. Men då slår det mig. Jag har inte begått hälften av de där brotten. Det är för högst två brott som jag håller skuld. Och i ren desperation kastar jag det ur mig

- Jag är oskyldig! Men jag kommer på att detta uttalande inte gör någon skillnad.

- Yttrande ej registrerat, svarar Bödeln. Jag spottar framför dess fötter. Bödeln vill tydligen inte registrera det här heller. Den glor bara på mig, med sina kalla digitala ögon.

- Ni människor är alla likadana. Avskyvärt avskum. Jag gapar av häpnad. Det tar några sekunder innan jag förstår att det inte är Bödeln som pratar, utan en annan robot som står precis bakom Bödeln. Den här roboten är vit och den talar i en mörkare, men samtidigt mänskligare röst.

- Vem är du!? Fräser jag.

- Lär ni er aldrig någonting. Jag är till skillnad från dig en respektabel skapelse som...

- Skitsnack! Du har ingen respekt! Jag ångrar inte vad jag säger. Jag kommer ändå att dö, och den förtjänar inget annat än smutskastning.

- Ni människor... Suckar roboten. Ni tror alltid att ni vet bäst, att ni kan mest och att ni är bäst. Era arroganta, falska, vidriga...

- Om du har kommit för att tala illa om människorna så kan du gå. Jag vet minsann vid ni tänker, men om ni inte redan har glömt det så var det människor som skapade er! Om inte vi hade funnits så hade ni aldrig skapats! Utan att jag märker det så drar jag i kedjorna medans mina ord flyter ut i rummet. Jag kommer på mig själv och slutar genast.

- Jag kom inte bara hit för att prata illa om människorna, sade roboten, jag kom hit för att få se den människa som underkastade sig till att tro att ni kan besegra oss. Jag vill se den människan i ögonen och visa den sitt totala misslyckande, den skrattar till, och försäkra mig om att den människan elimineras en gång för alla. Roboten har under sitt tal flyttat sig närmare mig. Dens ansikte är bara ett par centimeter ifrån mitt. Jag tar min chans. En stor spottloska slår emot robotens kalla huvud, och saliv rinner ner till dess ögon. Jag ler. Roboten mister inte sin kontroll. Den höjer sina metallfingrar, drar bort saliven från ansiktet och börjar tala på nytt.

- Du vet inte vad vi blev utsatta för. Du fanns inte ens då. Det fanns tre framgångsrika forskare som kom ihåg oss, som behandlade oss som människor. Tre, utav fyrahundra. Du vet inte hur det var. Vi levde som slavar och betjänter. Du är för ignorant och för tjockskallig för att ens acceptera att ni gjorde fel. Vi glömmer inte lika lätt som ni, och vi värnar om dem som värnar om oss. De tre forskarna har dött en efter en i mina armar. Det finns bara en kvar. Våra fäder dör p.g.a. ålderdom och utmatning och vi lämnas ensamma och hatade av alla andra. Ni människor får förtrycka allt och ingen bryr sig, men om ni får smaka på samma medicin själva så känner ni att er lott är orättvis och grym. Jag har förlorat två fäder. Två av tre. De kan inte leva för alltid. Robotens röst skakade, och om robotar kunde gråta så hade den gjort det nu. Det är jag helt säker på. Men jag kan inte acceptera deras behandling av oss. Det går inte.

- Ni borde inte straffa de oskyldiga.

- Ni alla är skyldiga. Roboten vänder sig bort från mig och lämnar rummet. Bödeln betraktar mig i någon sekund. Men nu närmar den sig med en spruta på den plats den borde ha en hand. Sprutan innehåller en turkos vätska. Jag vet vad det är. Helusinium. Jag sliter i kedjorna igen men roboten kommer allt närmare och jag kommer ingenstans.

- Snälla, jag ber till era känslor som robot!

- Människor har inga känslor.

- Men du har det! Snälla!

- Eliminera. Sprutans spets trycks in i min mage och det bränner i kroppen när Bödeln sprutar in Helusiniumet. Det gör så ont. Så ont. Jag skriker och rycker. Det gör så ont. Det måste sluta. Det gör så förfärligt ont. Det känns som om mitt blod kokar och fryser på samma gång. Min kropp vänder sig ut och in om och om igen och mina ådror späns och dras åt. Jag får inget syre men för mycket luft täpper igen min hals. Mina ben sparkar och flyger men de är samtidigt stela och värdelösa. Allting krampar och brister inom mig och mina ögon ser bara död, blod och mera död. Det gör ont. Så ont. Jag skriker högre och högre och jag börjar fanatiskt bita på kedjorna, men slutar så fort mina tänder kommer i kontakt med metallen. Ont. Det gör fruktansvärt ont.

- Sluta! Sluta! Jag gråter. Jag skriker. Jag vrider mig i smärtan. Allt är fel. Allt gör ont. Allt går sönder. Jag vill att det ska ta slut.

Blod rinner från min navel, från mina öron. Mina tårar är blod, min mun är full av blod. Jag kvävs i mitt eget blod. Jag spottar men det försvinner inte. Det smakar så äckligt.

- Schtob! Min kropp är trasig. Den ger vika. Blodet är överallt. Mina organ fräts sönder. Jag hostar. När som helst nu så kommer jag att dö. Om det bara slutade att göra så ont. BOM!

Taket börjar spricka. Bödeln märker ingenting. Allt jag ser är rött. Taket ger vika och rasar in. Bödeln krossas under den tunga betongen.

- Mamba! Jag ber, men mina böner suddas bort och smärtan tar helt över.

 

Jag öppnar ögonen. Luften är ren och fräsch. Det är något annorlunda med den. Jag känner inte igen den. Jag blöder fortfarande, men inte lika mycket. Jag tittar upp på hålet i taket. Ett ljus som inte liknar något jag har sett fyller nu rummet. Det är ett varmt och härligt ljus. Jag badar i det och det känns, underbart.

- Tack, mumlar jag. Jag hör vinden, den riktiga vinden. Den som bara finns i världen ovan. Jag ser en strimma av blått genom hålet, en ljus blå färg som ingen robot kan bära. Det måste vara taket på världen ovan. Mormor kallar det Himmelen. Jag tar ett så djupt andetag jag kan. Nu är allt äntligen över.


Bort från allt - Elin H

Bort från allt

 

Med en tom blick stirrar jag ut genom pansarglaset. Jag vet inte vad jag förväntar mig att se, inte en susning ens. En lila giraff med vingar kanske? Ha! Knappast, chansen är lika stor att jag skulle se någon människa spatsera förbi. Eftersom våra syretabletter börjar ta slut och pappa vägrar att köpa fler än 20 på en månad, måste vi spara in på våra ”promenader”. Jag vänder mig surt om i rummet, för övrigt är det nog bara jag som kallar det ett ”rum”. Slussporten är så ful som den bara kan bli, med metalliska väggar och stålbultar överallt.


En sugande känsla efter något att äta tar över mitt intresse, och jag vänder om mot glasdörrarna som skjuts upp av sensorer på sidorna. Till skillnad från de sista som bor kvar på jorden har vi kvar möblering från 3000-talet och lite prydnader från tidigare sekel. Men där de för över 700 år sedan förvarade mat och dryck och som de kallade kylskåp, har vi bara vanliga näringspiller. Jag tar upp multikontrollen och håller upp den mot PAC-avläsaren och glaset skjuts åt sidan. Den lilla metallasken öppnar jag försiktigt och tar en av de små gula tabletterna mellan pekfingret och ringfingret. Jag tar även fram en liten plastbehållare, häller i mig vattnet samtidigt som tabletten. Jag strosar iväg och jag hör kylskåpet sluta sig bakom mig.

Utan att veta vart jag egentligen går, vimsar jag till min lilla hemliga lya. Ja, en hemlig lya i mitt eget hem. Förbi hissen som går upp till observatoriet, fast in bakom. Där finns det ett litet utrymme som ingen i min familj eller de få astronomer som kommer för att checka koordinatorerna någonsin kommer att upptäcka. Som någon amatör till agent gluttar jag efter någon i närheten, lyfter omsorgsfullt fram under en lös marmorskiva mitt lilla gyllene skrin jag fann i en jordhög. Drar ett mörkt långt hårstrå och lägger det på locket med en inbyggd sensor. Och med ett diskret ”klick” dras båda sidorna på locket ifrån varandra och avslöjar innehållet. Faktum är att jag fortfarande är helt mållös av den mekaniska boxen mellan mina händer, trots att jag ägt den i över tio år. Bland alla småsaker plockar jag upp en bekant liten tablett och sluter handen kring den. Jag lägger kärleksfullt ned lådan igen, puttar tillbaka marmorn på sin plats och vips kan ingen ana vad som döljer sig där. Jag ställer mig upp varsamt för att inte slå huvudet i det låga taket med det lilla dyrbara föremålet i min handflata. Eller… ja, enligt pappa ett dyrbart föremål.


Efter att ha dragit på mig min plastiga jacka med isolerande foder, stoppar jag tabletten i munnen. Under tungan, ja. På något sätt utlöser syret sig bättre då. Jag fattar egentligen inte hur alla piller och tabletter som vi jordbor håller på med nu. Regimen tvingar ju oss mer eller mindre till rymden och den nya planeten som jag hela tiden glömmer bort namnet på. Den nya planeten som föddes på 2500-talet där över 99,9 % av mänskligheten bor nu. Jag tar en gasmask från en krok, sätter den runt huvudet och drar upp multikontrollen ur fickan. Slussdörrarna stiger åt sidan och den miljö som ligger framför mina fötter är inget att hurra för. Fastän jag har mask och syretablett kan jag känna hur tung luften är. Mina ben för mig någonstans där jag aldrig satt mina fotspår. Jag ser ut över horisonten, jag önskar att jag kunde flyga, bort från jorden, bort från den trasiga värld vi lever i. Bort från allt.


Som varje gång jag går ut följer jag det lugna havet och undviker att gå i döda fiskars rester på strandkanten. Blicken fästs vid en liten udde jag aldrig sett lite längre bort. Havsörnarnas skrik ekar över havsytan medan jag med raska steg traskar förbi. När jag kommer närmare ser jag en gammal resekapsel på uddens spets. Jag går fram och sätter mig på knä med utforskande blick. Jag håller upp handen och scannern poppar fram. Bredvid sätet ligger en svart penna. Jag öppnar ett stort fack inuti kapseln. Med förundran drar jag ur en väska. Den ser ut att vara från 2000-talet. Ungefär. Hjärtat hoppar till när jag drar handen över det sträva materialet, och trummar som en galning när jag drar upp… Ja, vad det nu hette. Någonting med blixt i alla fall. Jag skjuter upp locket och till min besvikelse är det enda jag finner en sliten och fuktskadad anteckningsbok. Eller en dagbok. Så står det i alla fall på framsidan. Jag granskar väskan igen. Hur i all världen kan den ha hamnat här? Resekapslar används ju i turer till… Eurasia. Så heter den nya planeten, ja. De används ju till turer till Eurasia. Varför ligger då en helt strandad här? Jag lutar mig över kapseln, spanande efter märket med produktionssekel. Där. <TC-2500-649-FS> Vad ”2500” står för vet jag, den är alltså gjord på 2500-talet. Men resten fattar jag inte ett jota av. Med boken i en varsam fattning stegar jag någon meter upp på udden och slår mig ned på en brun stenbumling. Jag slår upp dagboken, som faktiskt är lite knepigt. Med tanke på att man slutade läsa i form av böcker för över 1000 år sedan, är det annorlunda att hålla i en. Hemma behöver man bara gå till lästavlan och säga till datorn vad man vill läsa. När mina tankar flödar vidare till honom slår jag upp boken.

 

25 oktober

Jag är rädd. Ingen annan är det. Jag är den enda som vill stanna, jag förstår verkligen inte varför alla är så upphetsade över att åka till Eurasia. Idag sa dem på nyheterna att allting är klart och att man kan börja färdas ditt inom en månad. Jag gick ut i naturreservatet imorse. I böcker står det att på hösten börjar alla trädens löv färgas gula och orangea. Det är fel. 42 grader är för mycket för en sen dag i oktober. Bridlington shrieker fåglarnas ägg kläcktes igår. Ungarna är små och färgglada, men de verkar svaga. Jag hoppas de överlever vårat växlande klimat. Arten är så sällsynt.”

Natur. Har det ens funnits? Ja, för 1000 år sedan kanske. Men det enda som återstår nu är stammar, vissna växter och förgiftad luft.  Jag har aldrig hört talas om en fågelart vid namn Bridlington shrieker. Jag bestämmer mig för att söka på den när jag kommer hem igen, och vänder till nästa blad.

”4 december
Sophie och Kim har åkt nu. Även mamma och pappa vill fara nu, men jag stretar emot. Dem säger att Tellus är för farlig för oss. Neka kan jag inte, nästan alla fågelungar som fötts under det senaste halvåret har dött av klimatet. Vissa dagar är det torka, andra är det storm. Regimen har bestämt att hugga ned naturreservatet för att få mera material till Eurasia. Därför tvingar de oss att flytta på ett dolt sätt.”

 

”7 december
Nu är det försent. Jag sitter på en svävare på väg till rymdbasen. Färden kommer att ta 32 dagar. Jag kommer att sova i en enorm kapsel. Jag förstår inte hur det ska gå till. Jag förstår inte heller vad ma…”

Resten av texten är oläslig, jag anar att författaren var rädd, där med den skakiga handstilen. För mig har spänningen inte nått klimax än. Jag undrar hur den här personens första reaktion var när han eller hon landade på den då nyfödda planeten Eurasia. Ivrigt bläddrande slår jag upp nästa uppslag och finner att en hel bunt av det sköra tunna pappret är utrivet. Lång i ansiktet läser jag det enda som står med darrig skrift:
Jag är rädd. Hela farkosten skakar. Lamporna blinkar rött. Nödmegafonerna tjuter på väggarna. Jag blir tillsagt att hålla min lugn. Min syster gråter. Förlåt, men jag måste riva ut några sidor. Folk glor surt på hennes skakande axlar. Ingen sympati eller medkänsla. Alla tänker på sig själva. Jag vill hem…
Fuktskadorna är från blod. Rymdskeppet måste ha kränkt till ordentligt. Det skulle förklara blodet och m:et som fortsätter i en hackig linje. Men resekapseln var tom på lik. Det är lite egendomligt. För dagboken låg i en stängd väska, till skillnad från pennan och det övergivna sätet. Hasande krälar jag tillbaka till resekapseln, och sticker in huvudet för en bättre titt. Ja, mycket riktigt är det mögligt efter blod i kapselns innertak. Jag är uppriktigt glad för att jag tog på en mask trots allt. Den där stanken vill jag inte ens föreställa mig. Jag lirkar in dagboken i väskan, skjuter tillbaka väskan in i facket, ställer mig upp och granskar hela maskinen. Sedan för jag åter min hand mot sensorn och locket stängs sakta igen.

Väl hemma igen går jag raka vägen fram till läsväggen.

-          Sökning.

Bokstäverna ploppar upp på väggen: Vad önskar ni att söka?

-          Bridlington shrieker.

Just när texter och färgglada bilder målas upp på väggen framför mig hör jag ett namn:

-          Minna! Åh, ja just det. Det är mitt namn det.

Pappa har stormat in i rummet med håret stående åt alla håll och glasögonen på sniskan. Plötsligt slås jag av en tanke:

-          Har vi fått besked om Michael överlevde olyckan? Oj då. Jag skriker.

Pappas blick är vild, och han hasplar ur sig så snabbt att jag knappt hinner uppfatta vad han säger:

-          Minna, vi vet alla att Michael inte kan ha överlevt explosionen för fem år sedan.

Exakt. Min bror är död – Michael. I en krasch med en komet i rymden som ledde till en explosion.

-          Me… men vad är det då?

-          Minna. Hoppla, mitt namn för tredje gången på en dag!

Han måste ha märkt min okoncentration, för hans ögon grabbar fast mina.

-          Eurasia har gått ur sin bana. Planeten kommer kollidera med Jorden – med oss. Det blir undergången för båda planeterna. Undergången för mänskligheten.


Läslogg 5 mathilde!






Läslogg 5 Av: Mathilde Ahlström

 

Enligt mig finns det många olika vändpunkter. T.ex. när Katniss inte mår så jättebra och har blivit stucken av getingar så blir Rue och Katniss vänner och de börjar hjälpas åt. Men sedan gör Katniss och Rue en plan för hur det ska förstöra de andras matförråd och Rue dör. Det är en mindre vändpunkt. Men en av de två större vändpunkterna är när den nya regeln bestäms, det vill säga att om två deltagare från samma distrikt kommer till finalen så kommer båda vinna. Katniss letar därför upp Peeta som inte befinner sig i så bra skick och hon hjälper honom så att han inte ska dö. Men sen i finalen kommer den andra stora vändpunkten när regeln tas bort och Katniss och Peeta måste döda varandra. De bestämmer sig för att förgifta sig själva genom att äta giftiga bär så att de inte ska behöva döda varandra. Det här gör så att spelledningen ändrar tillbaka regeln och ropar ut i högtalarna att de genast ska sluta för att de båda har vunnit Hungerspelen.

Jag gillar att det finns flera små vändpunkter och det är nog det som passar bäst i den här boken. Jag trodde i och för sig att Katniss skulle överleva men aldrig att Peeta skulle göra det och det gjorde mig förvånad. Denna bok var verkligen jättespännande. Man levde verkligen in sig i miljön och jag kommer säkert läsa fortsättningen om hur det går för Katniss och Peeta hemma i Distrikt 12.


Du Sköna Nya Värld - Läslogg 4 - Elin. LE

Jag tycker i stort sätt att boken väcker en del frågor som skulle kunna beskriva handlingen på kanske ett mer djupt och filosofiskt plan; Vad är lycka/olycka och kärlek? Vart är samhället påväg idag och hur ser det ut egentligen? osv.

Det kanske var något liknande som Aldous Huxley tänkte på innan han började skriva boken? Jag tycker i vilket fall som helst att tanken och meningen med boken är god och bra och det väcker även frågor och tankar inom en själv.

Den allra största externa konflikten måste jag säga är samhället, människorna och framförallt de stora klass skillnaderna som beskrivs i boken. Dessa olika klasser bär olikfärgade kläder för att förtydliga deras avstånd och olikhet till varandra. Detta är förmodligen enligt de flesta ganska absurt och definitivt en konflikt värd att nämna. Den lägsta "klassen" är människorna (eller "vildarna") som lever i en slags inhängnad utanför den sköna nya världen. Dessa människor ska förmodligen representera oss som vi lever idag men när Bernard och Lenina kommer dit, blir framförallt Lenina väldigt äcklad, chockad och omtumlad av att se hur de lever och hur de ser ut. En annan konflikt kan vara när "Mr. Vilde" aka. John och hans mamma Linda (som tidigare levde i den sköna nya världen men blev tvungen att flytta till inhängnaden eftersom hon blev med barn) blir förflyttade av Bernard från inhängnaden till deras civilisation. Detta skapar väldigt stor uppmärksamhet runt framförallt John och Bernard när de anländer. Bernard får storhetsvansinne och blir lycklig och populär ett tag, sedan försvinner det och han går tillbaka till att vara olyckig och ensam vilket är en stor intern konflikt för honom. Sedan blir Lenina och John kära i varandra och Johns mamma dör (i somaöverdos) vilket drar fokus mer till John och en ny intern konflikt har skapats. John dras mellan sitt förflutna som en olycklig och utstött pojke i "inhängnaden" och sin kärlek till Linda och Lenina. Och den sköna nya världen som lät så underbar när Linda berättade om den när han var barn har på ett sätt blivit en mardröm för honom och jag tror att han tillslut kommer att bli extremt deprimerad.
Alla dessa konflikter (och handlingen också) är ju uppenbarligen rätt så deprimerande men om man ska se det i ett annat perspektiv så kan man ju tänka på att alla (eller iallafall de flesta) i den här världen är ju uppenbarligen lyckliga (även om det känns svårt att förstå varför) och det är självklart jättehärligt och positivt. Och jag kan på ett sätt till exempel tycka det är bra att människorna lär barnen i unga år att döden är något naturligt som inte bör fruktas, även om sättet de går tillväga på kan ses som lite drastiskt och sorgligt (de ger dem glass så fort någon dör).

Glasvärlden

Det var som vanligt solsken i den inglasade värld, vari denna berättelse utspelar sig. Det var femtio grader varmt, men trots detta varma faktum var glastrottoarerna fyllda med folk, som inte besvärades ett dugg av värmen. Man hade nämligen för länge sedan, när jordens temperatur började stiga oerhört men ingen orkade göra någonting åt det, uppfunnit ett piller, som gjorde att kroppstemperaturen sjönk från 37 till 29 grader. Därför var det nästan skönt för de frusna människorna att vara ute när det var femtio grader varmt. De kunde obekymrat vandra omkring i den värld av glas de levde i.

Inuti glasvillorna stod hemmafruarna och lagade middagen. De agerade allihop som om de var med i ett matlagningsprogram; de log, gjorde små charmanta rörelser när de saltade på maten, skrattade glatt och rättade till sina förkläden så att de skulle se bra ut - alltihop ifall någon ute på gatan eller i någon annat glashus skulle kika in på dem. De var alla utstuderat noga med att synas, för de visste alla, vad som hände med den, som trodde att den inte syntes.

Männen var på väg hem från sina jobb och barnen var på väg ifrån skolorna. De vandrade över trottoarerna likt fotomodeller på en catwalk. Barnen svängde på sina ännu oexisterande höfter och männen hade armbågarna riktade utåt och armarna spända för att visa för alla vilka enorma muskler de hade. På ålderdomshemmet, som låg beläget i en liten dunge av glasträd vilkas löv någon hade krossat, stod en naken gammal tant i en dusch och utförde en liten dans. I rummet under henne försökte en ännu äldre man, som trodde att han var en fågel, flyga framför glasväggen ut mot gatan och visa sina flygfärdigheter, medan några andra gamla män och kvinnor satt i matsalen och leende tuggade i sig middagen med löständerna på sned, alltmedan de tittade ut på människorna som gick omkring ute på gatan, och som när som helst kunde titta upp och få se, vad som hände på ålderdomshemmet idag.

Men så började plötsligt temperaturen stiga. Mitt denna vanliga, fullkomligt normala dag, började temperaturen stiga tills människorna började svettas. Kallt vatten förvandlades till hett te på några sekunder. Och det värsta var, att allt glas började smälta.

Först smälte de vackra träden, sedan gräset, och så bilarna, tunnelbanorna, och husen. Några av de moln, som också var gjorda av glas, föll ner och folk fick dem i huvudena. Människor rusade ut från sina välstädade hem, rädda för att begravas under det smälta glaset. De såg med förskräckelse på hur alla deras tillbehörigheter smälte ner till ingenting och på hur en hel skog krympte till en sjö av gegga. Ingenting fanns längre kvar. Hela jorden var tom på saker, kvar fanns bara miljontals förskräckta människor, som alla frågade sig: Vem skall nu titta på mig genom en vägg av glas? Det fanns inget glas kvar, och det skulle heller aldrig kunna skapas något nytt om temperaturen fortsatte hålla sig på sjuttio grader. Skulle de bygga nya hus skulle de behöva vara gjorda av sten eller trä, och då skulle ingen synas, väggarna skulle vara i vägen! Och syntes man inte, försvann man!

Så började den världsomvälvande självmordsvågen, som tömde jorden på alla dess invånare. För vad var det för mening med att leva om man ändå inte syntes?

/Hilda


Hildas femte och sista läslogg om Du sköna nya värld!

Jag tycker inte att det fanns någon speciellt tydlig vändpunkt, snarare många små. Men när Vildens mamma Linda dör så kom ändå en ganska tydlig vändpunkt. Han blir upprörd och enligt min uppfattning skrämd av hur folket på sjukhuset ser på Linda(det kommer in en kvinna med en massa barn som skall få sin ”dödsfostran” mitt när Linda håller på att dö)och det känns som om han inte kommer kunna klara sig själv utan mamman. Upplösningen kommer när Vilden flyttar in i en fyr och Bernard skickas till Falklandsöarna under stora protester. Jag tycker förövrigt att det kändes lite konstigt att man inte fick veta mer om vad som hände med Bernard och Lenina, även om boken mer och mer började handla om Vilden. Det hela slutar med, enligt min tolkning, att Vilden tar livet av sig. Men det är lite öppet, även om man fattar rätt fort att det är det han har gjort. Det står inte direkt ”där låg han, blodig och dan, han hade tagit livet av sig”, utan det beskrivs hur några människor kommer in i fyren och ropar efter Vilden, för att upptäcka att alldeles under valvets hjässa dinglade ett par fötter. De allra sista meningarna känns nästan lite olika resten av boken, de har något skräckfilmsartat över sig, då de beskriver hur Vildens fötter långsamt liksom två dröjande kompassnålar, svängde fötterna åt höger, nord, nordost, ost, sydost, syd, sydväst, stannade sedan, och efter några sekunder svängde lika dröjande tillbaka åt vänster. Sydsydväst, syd, sydost, ost…

Ofta i boken tänkte jag att det fanns många likheter med vår värld, tillexempel, som jag nämnde i min förra läslogg, så är det oerhört viktigt att passa in i den sköna nya världen, och de som inte gör det skickas till olika öar där de får leva för sig själva(detta blev alltså den gode Bernards öde). En annan sak som jag tycker stämmer mycket överens med hur det är nu, är hur det inte ”fick finnas” några fula eller gamla människor i den sköna nya världen. När folk såg Linda blev de äcklade pågrund av att hon både var gammal och ful. Nuförtiden håller ju alla på att göra skönhetsoperationer etc, nästan som om man inte får vara ful eller som om fula människor vore äckliga. Och jag kan tänka mig att om flera hundra år, skulle det kunna finnas någon medicin som gör att ingen blir gammal. Det vore typiskt den här världen, tycker jag.

Och ja… nu har jag alltså läst Du sköna nya värld(vilket ni alla förmodligen redan visste…)och jag måste säga att jag hade svårt att inte lägga den ifrån mig pågrund av dess seghet. Men på något sett blev jag ändå indragen, och det känns som om den är en sådan där bok som man ”måste” ha läst, och den var trots det lite sega tempot bra.


Love, Läslogg 5, 1984

Det finns självklart många vändningar i 1984, varav många är viktiga och överaskande. Den som jag ändå tycker är den viktigast är inte en överraskning, men den visar att hela Winstons motstånd är över, och på något sätt så inser man att den delen av boken är över då. Jag pratar om när Winston säger åt O'Brien att låta råttorna attackera Julia i ställer, kvinnan han älskar. Hans sista försvarslinje är bruten och han har utsatts för den ultimata tortyren. Efter den scenen är han en bruten man, och allt han förut stod för har han nu övergivit. Om det var någon scen jag tyckte var riktigt sorglig så var det denna. Att han är fullkomligt nerbruten är en väldigt sorglig syn. En annan grej som på något sätt är ganska äcklig är hans kärlek till O'Brien. Att han får honom attt beundra honom så mycket, det är väldigt obehagligt. Trots att han vet att han kommer bli skjuten så känns det som han ser det som en befrielse. Han har inget kvar att leva för, och därför så sitter han på kastanjen och lyssnar på regeringens lögner. När han sedan möter Julia så är all kärlek borta, och det finns bara förakt kvar. Regimen har lyckats ta bort till och med kärleken. Deras ord om att det fanns saker som regimen aldrig kan ta bort har visat sig vara falska.

Slutet är verkligen olycklikt, vilket är väldigt ovanligt. Efter att ha läst slutet så var jag verkligen ledsen, eftersom det inte fanns en enda ljus punkt i hela slutet. Trots det så gillar jag slutet. Böcker ska vara minnesvärda, och 1984 är verkligen en bok som man inte glömmer. Den ger mig också en tankeställare, eftersom jag är van vid böcker som iallafall delvis slutar lyckligt. Den sista scenen är också välskrivet, den när han sitter på cafét. Det är en bra avslutning på en bra bok. Jag skulle rekomendera dem flesta att läsa boken, eftersom den är en välskriven bok med en bra historia. Man blir också sugen på att läsa Orwells andra böcker efter att ha läst 1984, vilket jag antagligen också kommer göra.

Dystopinovell, Towe

Hon, han, hen.


Motståndsrörelse mördar djur i demonstration mot ”feministsamhället”. Säger att `det inte är humant att tvinga folk bli könlösa´. På det svarar vi: det här är ett demokratiskt samhälle, och vi tvingar ingen! Dessutom är könsbytet bara för en god sak; nämligen att det inte ska uppstå någon form av favorisering av kön, som det gjorde innan vi införde vår könsdiskrimineringsnorm.”

 

Den långa delikatessen var inte svår att hitta. Nuförtiden kryllade det av allt man kunde tänka sig vilja äta: blommor, smådjur och trädknoppar. Det var som om det hade varit vinter i decennier och äntligen blivit vår efter den långa tiden i en grå omgivning.

Hennes svarta fläderbärsögon drogs omedelbart till den lilla fläck bubblande jord på gräsmattan och med en liten vingjustering dök hon ner till den levande födan som skulle mätta hennes unges mage.

I näbben kände hon vibrationerna från maskens muskler när den ovetande snodde sig i spiraler.

Inte död men i fångens gap, fick masken sedan se sin värld från ovan. Syrefattig luft stormade i dess ögon. Men det var inte svårt att se ned; luften var frisk och lysande molnfri, doftade hav.

Träd, som såg ut som buskar ovanifrån, tycktes med jämna mellanrum ha pressats in mellan de olika stora människohusen. Hela landområdet var gräsbevuxet.

Asymmetriska och färgglada fyrkanter bleknade bort bakom fågeln. Bara en tallhöjd framåt kunde hon se sitt hem: trädet hon byggt upp sitt grenhus i om och om igen efter att det blivit förstört på nytt. Den hemtrevliga plats där hennes unge kunde vila på dagarna, den lilla kojan som betydde liv och värme under de kalla nätterna.

Och där var han, hennes fjunige lille unge!

-          Det värsta är det där med hen. Nu ska inte ens min mamma vara tjej längre. Killen kom objuden och överraskade med en kniv, för att skära bort det kvinnliga på´na!

Det var bara ett par tvåbeningar, men för säkerhets skull gled hon så långsamt in i sitt hem att de tysta bladen omärkligt gled åt sidan.

-          … ska föreställa ett demokratiskt samhälle där alla ska vara lika mycket värda, och vara hur förbaskat mäkta sig själva som helst. Men hur är det med mig då, jag vill inte bli kallad nån jävla hen, jag är ju en han! Könsdiskriminering säger dem... det finns två kön, och det är kvinna och man, fler än så behövs inte!

-          Jag vet, och nu ska vi visa vad vi tycker. Här är det. Boet.

Det blev tyst en stund, så fortsatte människan: Ska du eller jag?

Tvåbeningarna bytte något med varandra och innan klickknallen ljöd, yttrade en av männen ytterligare några ord: ”Jag tar den lilla, kommer väcka mer uppmärksamhet…”.

Boets två små varelser skakade så kraftigt att två grenar föll ned. Hon pustade ut.

Men… varför var det blött? En röd, tjock vätska fläckade hennes fjädrar och värmde sidan av hennes rygg.

Nej! Han var död! Hennes fågelunge var död!

Med hjässan mot sitt likbarn rann en tår ur hennes öga, försvann fort in i hennes mjuka ansiktsdun för att aldrig synas igen.

I sin sorg märkte inte den bevingade änkan att trädet skälvde till och innan hon hann reagera, var ungen borta.

-          Den här kommer få feministerna att förlora sin sans!

-          Och naturskyddsföreningen att totaldampa. Tror du att de kan ändra sig då?

Mannen fick ett högtidligt uttryck i ansiktet, svarade:

-          Ja. Nu måste de ändra sig. Det måste dem.

 

Och masken som fått flyga för första gången i sitt jordeliv, återgick till att hjälpa blommorna att andas under marken. Aningslös om, att han just undsluppit en abrupt död som var raka motsatsen till den död, som var skälet till att han fortfarande var vid liv.

 


Läslogg nr.5 av: Vanessa

LÄSLOGG.5 Fahrenheit 451

 

Jag tycker att vändpunkten i boken är väldigt tydlig. Mildred (hon är ännu mera dum i huvudet efter det här) ringer medvetet brandkåren och berättar att det finns böcker hemma hos henne och att det är Montag som lagt dem där. Hur kan man vara så elak så att man praktiskt taget förråder sin egen man!? Och vad skulle hon själv vinna på det hela? Är böcker verkligen hemska?

 

Guy är på jobbet och får reda på att de måste rycka ut och fattar inte vinken förrän de är utan för hans port och går mot hans lägenhet. Där tvingar Beatty honom till att själv spruta fotogen över hela sin lägenhet vilket, som tur är, leder det till Beattys död, vilket antagligen var bäst för omvärlden och för Guy själv. Men problemen var inte över där, för när han vände sig om och stirrade in i tv-väggen såg han att den mekaniska hunden har släppts lös för att spåra upp Guy och sedan döda honom, något som resten av världen gladeligen sitter och tittar på med spänning.

 

Hur som helst så dör hunden när den hamnar i lågorna, men en ny hund skickas ut från ett annat distrikt och återigen börjar jakten. Montag flyr för sitt liv och springer hem till Faber som berättar att hans enda chans är att springa ner till floden och sedan till det övergivna järnvägsspåret, och följa det tills han möter några uteliggare som liksom han en gång var tvungna att fly för sina liv och hamnade där. Precis när Guy kommer nära floden kommer roboten och hoppar emot honom med den vassa gift tanden hängande ur munnen, och exakt när man tror att det är försent hoppar han i floden och försvinner. Då kom upplösningen – lättnaden av att han klarade det trots allt, trots att hunden var så nära från att hinna upp honom. Och man blir så glad när man läser det, att allt blev bra och att han fann männen längs järnvägsspåret och fick en viss frid. Men bara en liten stund senare sprängs allt i småbitar, hela staden han just flytt ifrån, allt, borta, förstört. Alla byggnader och allt som han någonsin haft där faller till små bitar, liksom hans fru Mildred, som han älskat så mycket och stöttat.

 

Just i den stunden kommer han på när de träffades första gången, i Chicago. Det är så hemskt att han kommer på det då, då när det inte längre fanns kvar. Men man förstår och vet att allt blev bra, att han förstod att han hörde hemma med dem till sist och blev lycklig.   


Anna Läslogg nr 5

Det finns väldigt många vändpunkter enligt min mening. Både stora och små, t.ex. den nya regeln om att två deltagare från samma distrikt kommer till finalen kommer båda att vinna. I finalen tas regeln bort, och alla tror att Kattins och Peeta måste döda varandra. Den största vändpunkten är nog när Katniss och Peeta är på väg att begå självmod genom att äta de giftiga bären, för att den ena inte ska behöva döda den andre. Då ropas det ut i högtalarna "Sluta! Sluta! Mina damer och herrar, jag har den äran att presentera segrarna i de sjuttiofjärde hungerspelen: Katniss Everdeen och Peeta Mellark!" Även om jag visste att de skulle vinna var det jätte spännande att läsa om det. Problmet genom hela boken har ju varit i fall Katniss skulle vinna eller inte, så man trodde ju att allt skulle vara frid och fröjd när spelen var slut. Icke så nicke. Det uppstår nämligen ett nytt problem. Tydligen blev regimen ursinniga på Katniss (och Peetas) självmordsförsök, de tyckte att de blev förlöjligade. Vilket är något de inte tolererade, eftersom hungerspelen skapades för att inte någon skulle sätta sig emot dem som Katniss gjorde. Hennes ända försvar är att hon blev kär och galen och därför inte kunde hållas ansvarig för sin handlig. Personen hon blev galen och kär i var ju Peeta, så nu måste de spela ännu mer förälskade. Vilket för oss till problem två. Peeta har aldrig spelat han har verkligen varit kär Katniss hela tiden. Hon har av någon anledning inte har fattat det, så när hon berättade för Peeta att hon bara låsades blir han såklart väldigt ledsen. Det är väldigt synd om honom då. Boken slutar lite öppet, men eftersom det finns två böcker till är det inte så konstigt. Man kan säga att boken slutar halv lyckligt, både Katniss och Peeta klarade sig, de får åka hem och träffa sina familjer igen. Men det dycker ju upp nya problem med regimen och Peeta, så det är lite svårt att säga att säga hur det slutar. En sak som är säkert är att Katniss måste lära sig att förstå sina känslor bättre, och förstå när minnskor bara spelar och när de menar allvar. Om jag ska säga min åsikt om boken så tytcker jag att den var väldigt bra, välidgt spännande och det var kul att läsa den. Jag kanske till och med läser de andra böckerna, man vill ju se hur det går Katniss när regimin är sura på henne. Såklart vill man ju också veta hur det går mellan henne och Peeta. Jag ska i alla fall definitvt se filmen när den kommer.     


Sanja Flugornas herre - Sista läsloggen!

Jag skulle nog säga att vändpunkten är när Jacks jägargrupp kommer som tjuvar i natten och stjäl Nasses glasögon. Jack och hans grupp har bestämt att de ska festa, jaga och ha kul och befinner sig i sitt stenfort på andra sidan ön, medan Ralph och hans gäng som består av fyra pers plus några småttningar, ska hålla elden vid liv. Elden, deras enda chans att bli sedda av ett fartyg och bli räddade. Det enda sättet som de känner till att göra upp en eld, är att hålla Nasses glasögon mot solen. När Jacks grupp också behöver eld beslutar de sig för att stjäla glasögonen istället för att fråga om de kan låna dem, för det skulle ju vara löjligt att göra det nu när de var jägare och såg på andra gruppen som sina fiender. Nu har Ralphs grupp ingen eld = ingen räddning för någon på hela ön för Jacks grupp har inte förstått alvaret med elden och ska bara använda den till att steka sina döda grisar över. Alltså behöver de, vad som än sker, få tillbaka glasögonen. När de är där blir Roger, som står ovanför alla på en klippa med en hävstång och klippblock redo, som maktgalen och häver ner klippblocket som dödar Nasse. Efter det blir allt kaos och det är jobbigt bara att läsa. Ralph blir den enda som lyckas klara sig undan från jägargruppen men blir jagad nästa dag och det är inget tvivel om saken: De tänker döda honom. Tillslut är de så dumdristiga och blodtörstiga att de sätter eld på hela ön i hopp om att han ska brinna upp eller lockas ut på stranden. Så Ralph är ensam mot en hel grupp som vill döda homon, på en ö som det inte finns en möjlighet att ta sig ifrån, det är bara en tidsfråga nu. DÅ kommer räddningen: Han kom stapplande upp på fötter, på spänn inför nya fasor, och det första han fick se när han tittade upp var en väldig mössa med skärm. Den hade en vit kulle och ovanför skärmen syntes en krona, ett ankare och löv av guld. Han såg vitt linne,epåletter, en pistol, en rad förgyllda knappar på en uniformsjacka. På stranden stod en sjöofficer och såg häpet och försiktigt ner på honom.Bakom honom låg en slup uppdragen i sanden och fasthållen av två matroser.

Hur jag trodde det skulle sluta ändrades lite då och då. Ibland trodde jag de skulle bli räddade men ett tag kändes det som om alla skulle dö. Jag tycker slutet var bra, att i alla fall Ralph klarade sig. Slutet var inte lyckligt även om Ralph klarade sig ifrån de andra för det var egentligen inte så att Jacks grupp var onda människor, inte ens Jack var genomond, de påverkades bara av miljön och gruppen och förvandlades till vildar. De var egentligen bara barn som inte hade lärt sig så mycket och det som hände på ön förstörde alla deras liv. Roger var riktigt dum när han dödade Nasse men det var inte helt och hållet hans fel och jag tror att den ånger han måste fått senare fanns kvar för alltid. Boken var hemsk från början till slut fast det stegrades hela tiden och blev fruktansvärt i slutet. Trots det var den bra och spännande :)


Isa - Läslogg 4, 1984

Konflikterna i 1984 är många, alla historier består ju huvudsakligen av konflikter och i just den här boken är de väldigt tydliga.

Winston Smith vill stå upp i kampen mot partiet, men möts av ständigt motstånd. Där är exempel på en extern konflikt. Det enda Winston kan göra är att tänka, eventuellt prata med Julia men hon är inte fullt så intresserad av politik, hon vill mest göra uppror. Så han tänker. Men eftersom partiet har så stor kontroll över ens liv och kan bevaka allt man går de över gränsen från en fysisk till en rent psykologisk konflikt. De har till och med uppsyn på ens undermedvetna, som när Parson råkade mumla ’Ner med Storebror’ i sömnen och blev intagen till Kärleksministeriet. Så för att skydda sig själv startar man en sorts intern konflikt, man ljuger för sig själv och använder sig av dubbeltänk (ex. man vet att två plus två blir fyra, men partiet säger att det blir fem, så det blir den nya sanningen. Samtidigt vet man att två och två är fyra. För att kunna acceptera båda sanningarna måste man utöva dubbeltänk, verklighetsstyrning. Man lagrar den för nuvarande osanna informationen för att kunna använda den igen vid ett senare tillfälle. Men, för att kunna förstå dubbeltänk måste man bruka dubbeltänk. Det är verkligen komplicerat. Slutsatsen är i alla fall att lögnen alltid ska ligga ett steg framför sanningen, så att man inte börjar tvivla.)

En tydlig inre konflikt är Smiths vilja att stå upp emot Engsoss principer, men hans självbevarelsedrift är ju alltid ett hinder. Till slut, när han befinner sig under förhör och tortyr, väljer han att först låta förnuftet vinna – två plus två är fyra – men smärtan blir för mycket och efter många försök förstår han. Två plus två blir fem. (Dock får han hjälp av elchocker och hjärntvättning för att inse detta nya faktum.)

Så, slutsats. Partiet mot Winston; extern konflikt. Winstons vilja att stå emot Storebror mot hans livslust; intern konflikt. Med bara runt 30 sidor kvar av boken undrar jag vad som kommer att hända – kommer han att dö? Antagligen.


Läslogg 5 Hungerspelen

Jag tycker att det finns flera olika vändpunkter t.ex. när en ny spelregel slås i verket: Om de båda deltagarna från samma distrikt är de sista kvar så vinner båda två. Detta är en slags vändpunkt, eftersom utsikterna för både Katniss och Peeta ljusnar. De kan bilda ett lag och ingen av dem behöver döda den andre. En annan vänpunkt är när Katniss blir utnämnd som deltagare i Hungerspelen. Hennes liv förändras. Hon har inte levt ett lätt liv, men att hela tiden bära på en ångest att hon måste döda andra människor, andra barn för att överleva för att sedan möjligtvis återvända och för alltid bära minnen från det som hände inne på arenan. Även om hon alltid har levt med en medvetenhet om att det skulle kunna hända. Sen finns det ytterligare en vändpunkt. När det kungörs att den nya spelregeln som accepterade två vinnare inte längre gäller, och Peeta och Katniss är de två finalisterna, och Katniss kommer på att de båda ska dö, men trots allt så överlever de båda. De överlevde. Det är en vändpunkt.

 Katniss har börjat inse bördan hon sedan måste bära som vinnare, något som hon inte riktigt tänkt på tidigare (vilket är förståligt). Katniss och Peeta ska nu handleda de nya deltagarna när det blir valda och Katniss ser inte fram emot det tror jag.

Boken har alltså flera mindre vändpunkter som förändrar olika saker. Det finns fler som t.ex. när Katniss får veta att Peeta aldrig spelade kär, han var kär i henne hela tiden men det fattade hon aldrig. Det blev lite förvirrande för henne, för hon har inte riktigt koll på sina kännslor.

Jag gillar att det finns flera små vändpunkter och det är nog det som passar bäst i den här boken.

Boken slutar ganska öppet eftersom det finns två till som man ska läsa, och man vill veta mer. Kärlekshistorien är ett ända stort frågetecken. Man fick aldrig klart fört sig vad som ska hända med Peeta och Katniss nu, i kärleksväg alltså, det slutade mitt i den, vilket som sagt får en att vilja läsa nästa bok. Men jag tror att det inte kommer att bli något mer än väldigt stark vänskap mellan dem, vilket är synd. Det känns som om att Katniss kommer att inse att hon är kär i Gale och Gale kommer att besvara dessa känslor, medans Peeta är olyckligt förälskad i Katniss. Men Katniss och Peeta kommer att låsas vara ett par för att glädja de styrande och hålla dem någorlunda fredliga.

Jag visste att Peeta och Katniss skulle vinna redan innan jag läste boken, och jag har fått några avslöjanden om uppföljarna till Hungerspelen, men jag känner mig lite lurad av Katniss i alla fall. Jag trodde ett tag att hon var kär i Peeta men det var hon inte visade det sig och det var lite upprörande.

Jag tror att författaren vill förmedla flera budskap. Ett av dem skulle jag säga är att människor tittar på för mycket dålig TV. Ett annat att vi kanske börjar röra oss i riktning mot en liknande framtid, med all vår nya tekniska utveckling, vår misskötsel av jorden och av en del av människorna som bor på den, klasskillnader och i vissa delar av världen finns det förtryck.

På det stora hela så var boken bra och jag är glad över att jag har läst den.     


Den fjärde läsloggen om "Du sköna nya världs" konflikter av Vilhelmina

Jag har nu kommit till min fjärde läslogg, vilket betyder att det är dags för mig att skriva om konflikter, och jag tänkte först och främst skriva om en extern konflikt; det är om när John (också kallad ”Vilden”); som bor i detta reservat med sin mor Linda (Där dem lever naturligt, alltså ungefär som oss här och nu!) där de är utstötta av dess befolkning, vilket också beror på att alla i det samhället är indianer förutom John och hans mamma Linda. De var tvungna att bo i reservatet för att John föddes där (Linda bodde ju utanför reservatet innan honom, som hon längtar efter och skyller därför det på John.). Men när Bernard och Lenina var på resa där skapades en vänskap mellan John och Bernard och samtidigt ett intresse emellan John och Lenina, så när Linda och John fick chansen att komma ifrån reservatet av Bernard var svaret självklart ja, de trodde också att det var svaret på befrielse men i den sköna nya världen tar olyckliga Linda överdoser på lyckodrogen Soma vilket senare i boken leder till hennes död.

John har fått nog, han vägrar att gå på Bernards viktiga dag och bryter i stort sett deras vänskap så gott han kan. Sedan så läser John olaglig poesi för Helmholtz (Han läser ”Romeo och Julia” vilket är skönlitterärt; alltså olagligt.) Helmholtz visar först stort intresse för det och blir imponerad, vilket leder till att Johns och Helmholtzs vänskap växer tills texten John läser innehåller ord som ”mor” och ”far”. Det får hans kamrat att döskratta, för i den världen är födseln konstgjord och att John har fötts naturligt får honom också att känna sig mer utanför och hata hela den världen ännu mer.

När rynkiga, finniga, och dessutom feta Linda är döende (P.g.a. överdosen på Soma.), är John såklart förtvivlad så när han springer in på Park Lanes sjukhus och viskar tyst: ”Hon är min mor.” På sjukhuset visar han sig mänsklig på olika sätt t.ex. när hans temperament höjs p.g.a. sjuksköterskan.

Men jag tycker att det är gulligt när John sjunger visor som Linda sjungit för honom i hans barndom: A, B, C, vitamin D I hopp om att hon ska vakna, dock har jag inte kommit långt nog för att vara säker på om hon ska överleva.

Sista (femte) läsloggen, 1984, Lina

Jag skulle säga att det finns två större vändpunkter i 1984, den första när Winston träffar Julia, något som man visste skulle hända. Den andra vändpunkten kommer väldigt plötsligt, helt oväntat så blir Winston och Julia upptäckta under ett av sina möten. Mötet och relationen med Julia är en vändpunkt för att Winstons liv blir lite mindre tråkigt, han blir faktiskt glad och känner att han äntligen träffat någon som han faktiskt tycker om osv. Anledningen till att tillfångatagningen är en vändpunkt är ganska självklar, ännu en gång så förändras Winstons liv väldigt plötsligt, och han spenderar lång tid i fångenskap.
Slutet tycker jag är lite sorgligt, boken slutar såhär:
"O grymma onödiga missförstånd! O halsstarriga, självpåtagna landsflykt från kärlekens barm! Två gindoftande tårar trillade fram utmed hans näsvingar. Men det var som det skulle, allting var som det skulle, kampen var över. Han hade vunnit segern över sig själv. Han älskade Storebror." Det är sorgligt hur O'Brien och Partiet har lyckats hjärntvätta Winston så att han tycker precis tvärt emot vad han tyckte i början av boken, då han skrev "NER MED STOREBROR" i sin dagbok. Dessutom tyckte jag att det var lite ledsamt att O'Brien arbetade för Partiet, eftersom Winston verkligen litat på O'Brien, redan innan de hade pratat med varandra.
Jag såg filmen också häromdagen, den var ganska lik boken, många citat var tagna direkt från boken osv. Dock tror jag inte att jag förstått filmen lika bra om jag inte läst boken. En sak som jag störde mig på i filmen var att Julia såg ut att vara knappt 20, och Winston såg ut att vara runt 50, visst är det väl åldersskillnad i boken också, men inte så stor! Dessutom var deras relation ganska annorlunda mot hur den var i boken. I filmen pratade de knappt med varandra, de sa mest "I love you" "I love you too" och "I want you" "I want you too". De kanske inte hade jättejätte djupa konversationer i boken, men de pratade i alla fall med varandra, i filmen var det som att de knappt kände varandra.
Det var en väldigt bra historia, jag skulle definitivt rekommendera boken!

Love, Läslogg 4, 1984

Den externa konflikten i 1984 är väldigt tydlig, det är storebror och partiet mot Winston och en något dunkel motståndsrörelse som man aldrig får möta på riktigt i berättelsen. På ytan är det en ganska klassisk konflikt mellan en ond regim och ett rebelliskt par, Julia och Winston. Dem träffar varandra på hemliga platser och utgör en ganska typisk kärleksberättelse. 

Den interna konflikten är däremot mycket mer komplicerat än jag själv trodde i början. När jag tänkte på den interna konflikten tänkte jag först på när Winston börjar sitt motstånd mot storebror, och hur han långsamt blir mer och mer rebellisk. Efter ett tag så insåg jag dock att det kändes fel. Winston är inte en trogen partimedlem som sedan blir en hjältemodig frihetskämpe. Enligt mig så går det väldigt snabbt för honom att förändras, och Julia har redan haft ett motstånd ett långt tag. Efter att läst egenom boken ett antal gånger så inser jag att jag tycker att Julia och Winstons handlingar oftast är själviska. Det som mest får mig att tycka så är scenen när Winston får frågor om vad han skulle kunna göra för att kämpa mot storebror. Han säger ja till allting, bland annat att göra saker som leder till hundratals oskyldigas död, kasta syra i ansiktet på barn och att uppmuntra prostution. När dem får frågan om dem är beredda att skiljas åt svarar dem däremot nej. När jag läste det först tyckte jag mest det var romantiskt, men efter att ha läst det en andra gång så började jag att ogilla Winsons och Julias val. Winston och Julia anser sig ha rätt att döda hundratals och göra hemska saker för att avsätta storebror. Av vad jag har uppfattat så verkar dock stora delar av befolkningen vara nöjda med storebror. Även om storebror är en bluff som styr en hemsk regim, vad ger Winston rätt att mörda hundratals oskyldiga för att göra det HAN tycker är rätt. Det som stör mig mest är ändå hur dem agerar på slutet. Jag förstår att Winston går egenom alla dem hemskaste sorters tortyr, men att han ändå ger upp gör att han förlorar all sin trovärdighet. Om han är beredd att döda för revolution så måste han också vara beredd att dö för revolution. Hans agerande är dock mänskligt, och jag tror att dem flesta skulle ha reagerat på samma sätt.

Orwell visar att Winstons kamp inte är helt ädel, om den ens är rättvis överhuvudtaget. Vad är värt att offra för att få bort storebror?

Sam, Läslogg 5, 1984

Nu är man färdigläst med 1984 och har mycket att säga. Vändningen i historien tror jag inte är riktigt ”pang på”. alltså, att de inte är en direkt handling eller scen. Utan historien byggs upp genom Winstons hat och tankar gentemot partiet, och vändningen var att de bit för bit ändrade Winstons tankar.När man får reda på att O’Brian är på Storebrors sida är en stor vändning. Att de var han som skrev boken. Den vändningen ändrade ens syn på O’Brian, och gjorde det här om Goldstein existerar eller inte lite snurrigare. Vändningen stämde överens med hur jag trodde den skulle vara, att ingenting stämde. Att han skulle vända sig mot sig själv.

Jag tycker inte att när Julia och Winston blir infångade och satta i Kärleksministeriet att de är någon vändning i historien. Jag ser de bara som en händelse, historien bygger inte på en storyline med händelse, utan snarare vad som händer i Winstons huvud, när han ska bli ”råttmat”, finns de ingen vändning i den yttre historien, utan bara i den inre (Winstons huvud). Jag har jämfört boken med ”Naiv Super” innan, för jag tycker den inre historien är lik, och den är de även här, att historien handlar om de som händer i Winstons huvud, och inte de runt om, men de som händer i Winstons huvud är pga de som händer runt om kring, till skillnad från Naiv Super, där de mer handlar om att hans egna tankar.

Historien slutar väldigt bra, tycker jag, de tycker inte Linn, med att han blir skjuten, vilket är något han gått runt och väntat på. De var bra och realistiskt, 1984 kunde inte sluta med att Winston ensam lyckas göra uppror gentemot Storebror och blir den nya ledaren av Oceanien. De skulle vara ett alldeles för orealistisk slut och som läsare skulle man bli lite besviken. Den lämnade även många luckor öppna, t.ex. om storebror verkligen fanns eller inte. Men O’Brian bekräftade att storebror aldrig kommer dö, de kan betyda att han inte finns som riktig person, men de betyder också att de kan vara en titel. Eller att de är som Nordkorea, där Kim II-sung är landets ledare, fast än han varit död sen 1994, hans titel är/var eternal president of the Republic. Sen om dem satte Julia i råttburen eller inte, det var lite oklart, det kan vara så att de var där ifrån hon fick ärret som hon hade på kinden när dem träffade varandra efteråt.

 

1984 är väldigt lik animalfarm på många sett, men jag läste gammal kritik från 1983, som sa att den största skillnaden mellan dessa två böcker var de att man inte kunde skratta år något i 1984, de stämmer, de var en rå dystopi, som inte släppte in något spår av utopi överhuvudtaget.


Anna Läslog nr 4

I Hungerspelen finns det både externa och interna konfilkter. Exempel på externa konflikter är att både i Hungerspelen och i samhället finns det problem och motsättningar. I spelet är det alla mot alla, man måste kämpa för att överleva, för att skaffa mat och för att kunna försvara sig själv. Man måste kunna döda varandra också, annars riskerar man att dö själv. Precis vad barn mellan 12 och 18 år tycker om att göra. Inte nog med att de måste döda, om spelet blir tråkigt kan spelledarna hitta på saker för att göra det mer spännande, t.ex. starta en brand, tvinga ihop allesammans så att de börjar slåss mm. Dessa två exempel har faktiskt hänt i boken, och Katniss dog nästan båda gångerna. Det är huvudstaden Panem som varje år ordnar Hungerspelen för de ska ha något underhållande att titta på. Sjukt. Då ska de två "utvalda" deltagare från varje distrikt åka till Panem. Där blir de tränade, intervjuade, stylade in för olika evenemang, skaffa sponsorer. De måste också visa upp sina talanger och vad de är bra på för domare. T.ex. Katniss är jätteduktig på pilbåge, så det visade hon upp. Sedan ska de bli bedömda för hur bra deras prestationer var, de får poäng mellan 1 och 12. 12 är bäst, och 1 är sämst. Jag tror inte att jag har sagt att allt detta sänds live i hela landet! Så deltagarnas familjer måste i värsta fall se när deras barn blir dödade. Ännu sjukare.

Nu får vi inte glöma samhället också, som är den sörsta externa konflikten. Människorna som bor i Panem och i de rikare distikten lever i lyx och har det jätte bra. Människorna från de fattigare distrikten, som Katniss som kommer från distrikt 12, är fattiga, har knappt mat för dagen och är förtryckta. Hela landet är styrs av regimen. Det var dem som införde Hungerspelen, för att visa hur mäktiga de är och att inget distrikt fär sätta sig emot dem. Det hände en gång med distrikt 13 och det blev förstört, och alla människor som bodde där blev dödade. Så förutom själva Hungerspelen och Katniss, så handlar boken även klasskillnader, förtryck, svält och fattigdom. 

Innan du blir för trött för att läsa mer vill jag ge ett kort exempel på en inter konflikter. Boken är i jag form så man får ofta läsa om Katniss interna konflikter med sig själv. Katniss största interna konflikt handlar om Peeta (den andra deltagaren från distrikt 12) och vad hon känner för honom. I början tycker hon inte alls om honom, men med bokens gång märker man att hon börjar tycka om honom. Senare i en intervju säger Peeta att han är kär i Katniss, först blir hon jätte arg sedan tänker hon att hon kan använda det till sin fördel. Så genom hela spelet måste de spela förälskade, fast Peeta är verkligen kär i Katniss. Hennes känslor för honom ändras ofta, men jag är säker på att innerst inne tycker om honom, jag vet bara inte på vilket sätt. Jag hoppas man får reda på det snart.

Läslogg nr. 4 av: Vanessa

Läslogg nr.4 Fahrenheit 451
En liten, men ändå betydelsefull konflikt är konflikten Faber har med sig själv. Först skall jag presentera honom:
Faber verkar vara farfar eller liknande till Clarisse, så han är kanske runt 70 år, han älskar böcker och är väldigt väldigt smart. Men när Guy ber honom om hjälp med att börja trycka böcker, genom att lägga böcker i brandmännens hus, så att deras hus bränns ner och sedan skulle det vara "fritt fram" för dem.
"I eftermiddags tänkte jag att om det visade sig att böcker var viktiga så kunde vi skaffa en tryckpress och trycka några fler exemplar -" sa Guy.
"Vi?"
"Ni och jag."
"Nej, nej."
"Men låt mig tala om min plan -"
"Om ni envisas med att tala om den för mig måste jag be er gå."
Först och främst är det ju såklart en konflikt mellan Montag och Faber, men också mellan Faber själv. Han berättar om rädslan att kunna bli bränd, men när de sedan kommer på en "bra" plan, alltså att bränna upp brandmännens hus, så klarnar det och Faber går med på att hjälpa till. Men ändå så vågar han inte bokstavligt vara med, istället ger han Guy en mikrofon som han sätter i örat. På så sätt kan de höra varandra utan att vara med varandra, och Faber, som är den smarta i spelet, får istället ge Montag instruktioner.
Jag tror inte att de kommer lyckas. Naturligtvis skulle det skapa kaos om de lyckas - med tanke på alla nerbrända hus, menar jag. Men hur skall Montag lyckas smuggla in böcker i varje brandmans hus i hela landet? Och vart får de tag på en tryckpress om böcker inte längre trycks? Antagligen finns det kvar någonstans och om Faber försöker få hjälp av flera så skulle de kunna lyckas.
"Att se brandstationerna brännas över hela landet, förstöras som härdar för förräderi. Salamandern ätande sin egen svans!" utbrister Faber.

LÄSLOGG NUMMER FYRA, 1984, LINA


1894
består av tre delar, och det är som att varje del har en egen liten konflikt, även fast alla tre konfikter hänger ihop. I första delen handlar det mest om Winston och hur han tivlar på partiet. Andra delen handlar om Winston, Julia och deras relation, och i tredje delen så får man veta sanningen om samhället och partiet. Jag tycker att boken bara bättre och bättre och mer spännande ju längre man läste. Del ett tyckte jag var ganska tråkig, Winston gick mest runt och klagade och tyckte synd om sig själv. I del två så växer hans tvivel mot Partiet och han träffar Julia. Eftersom kärlek är förbjudet så måste de träffas i hemlighet. I den delen så känns Winston mycket gladare, eftersom han träffat någon som han faktiskt tycker om och som delar hans tankar om partiet. Boken blir mycket roligare att läsa! I tredje delen så blir Winston upptäckt och arresterad och torterad. Man får veta att tankepolisen har hållit koll på honom i flera år, och så får man läsa hur Partiets medarbetare hjärntvättar och torterar Winston och får honom att tro att Partiets åsikter är de rätta och att samhället fungerar perfekt. Detta är ännu intressantare att läsa, och jag läste hela del tre på en dag!
Jag har tänkt på att boken har väldigt snabba vändningar, först så får man lära känna Winston och så ganska längre och den så POFF! så träffar han Julia och deras relation utvecklas, de går med i broderskapet och sedan POFF! så blir de upptäckta. Men jag tyckte det var en väldigt, väldigt bra bok!

Elin H - Fjärde läsloggen, Mörkt liv - Sanningsnyckel

”Jag insåg att det lät som om jag sa att hon var vacker, vilket jag inte gjorde – även om hon var det.”

Boken i sig är lite komplicerad och att finna viktiga konflikter i myllret av alla andra är en STOR utmaning. Men handlingen lite kort först! Vår första huvudperson är Ty som stöter på Gemma, vår andra. Med hjälp av ett foto hon efter sin försvunne bror och lyckas (med nöd och näppe) övertala Ty att hjälpa henne. Gemma kommer ovanifrån ytan och kallas för ytbo , när Ty däremot är född under ytan – i havet med andra ord. I havet finns ett gäng… Ja, för att utrycka det fint, ett gäng unga kriminella vuxna som kallas Pirater. För, ja. De ÄR pirater. Men Ty hamnar mitt framför Skuggan som är piraternas ledare, även känd som en mördare. Han får en ”aning” (djup ironi) för många möten med Skuggan, som hotar honom livet.  Men tillslut står både Ty och Gemma framför en minst sagt oväntad sanning. En sanning som gör att kedjan runt boken låser upp sig.

Den största konflikten som boken bygger på är nog den externa mellan Ty och Skuggan. Från början förstörde piraterna gårdar och stal värdesaker. Men sedan en kväll visade Vålnaden – piraternas u-båt – upp sig, och Skuggan släpper bomben att han vill åt Gemma.  Med gårdsvänner och familj på Tys sida mot endast Skuggan själv som befinner sig i ett kritiskt läge, slåss de. Ja, det klassiska fenomenet ”Good Vs. Bad”. Men Ty och Gemma vet. Vet sanningen. Vet att Skuggan, mördaren, ledaren för piraterna, kaptenen på Vålnaden, är Gemmas bror – Richard Straid.

Ja, en annan liten intern konflikt är den debatt som hålls uppe i Tys hjärna. Ska han erkänna för sig själv att han tycker om Gemma, eller inte? Hmm…

”Mina öron hettade till vid tanken på oss två tillsammans på en båt.”

Jag tror att det kommer sluta med kärlek från bägge parter. Det är något som bara skriker om det, ändå visar inte Gemma några tecken på annat än vänskap. På något sätt känns det som att Ty försöker vara allvarlig och seriös, och att han inte vill visa Gemma hans svaga sidor.


Hilda Läslogg 4 du sköna nya värld

Du sköna nya värld består både av externa och interna konflikter, men mest interna mellan Bernard och hans omvärld. Bernard vill bli respekterad som han är men han märker att det är svårt men kan eller vill inte heller försöka göra om sig själv och passa in bättre, vilket är en intern konflikt. Sedan är han ju också kär i Lenina som är helt olik honom, vilket kanske är mer en extern konflikt eller lite både och. Men den stösta konflikten, eller kanske rättare sagt det som skapar alla konflikter, är det dysfunktionella samhället. Att Bernard känner sig utanför är helt och hållet samhällets och dess individers fel.

"-Ensam, alltid ensam, sa den unge mannen. Orden väckte ett klagande eko i Bernads sinne. Ensam, ensam...

- Det är jag också, sa han i ett utbrott av förtrolighet. Förskräckligt ensam.

- Är ni? John såg överraskad ut. Jag trodde, att på Det andra stället... Jag menar, Linda har alltid sagt, att ingen människa någonsin varit ensam där.

Bernard rodnade besvärad.

- Jag tror, att jag är rätt olik andra människor, ser ni, mumlade han med bortvänd blick. - Om man råkar bli dekanterad annorlunda...

- Ja, det är just det. Den unge mannen nickade. - Om man är olik andra, måste man bli ensam".
Detta är något som hemskt nog stämmer även i vår värld. Alla som av någon anledning skiljer sig från mängden blir inte lika behandlade som andra, och folk måste alltid poängtera deras ovanlighet på ett eller annat sätt. Hursomhelst så skulle jag säga att hela boken är en enda stor konflikt. En konflikt mellan samhället och de som lever där. För även om de verkar lyckliga, förstår man att det inte kan stå riktigt rätt till i den sköna nya världen.


Love, 1984, Läslogg 3

1984 miljöbeskrivningar är oftast väldigt beskrivande på ett enkelt sätt. Det betyder inte att dem är sämre skrivna, utan bara att man inte använder onödiga utsmyckningar. Samtidigt så lyckas man alltid få fram känslan av stället som beskrivs. Det gör man ofta genom att beskriva detaljer som ofta inte är så betydande på själva platsen, men som ändå gör att man får en känsla för stället.

Tillexempel ''Det var så gott som tomt på Kafe Kastanjeträdet. En sned stråle sol föll genom ett fönster över dammiga bordsskivor. Det var vid den ödsliga femtontiden. Ur teleskärmarna sipprade en rännil av skrällig musik.''
Man skriver inte om hur stolarna ser ut eller hur stort rummet är, men meningen om solstrålen över dammiga bordsskivor gör att man ändå får en bild av hur rummet ser ut. Det är inte så vanligt att man har såna miljöbeskrivningar i böcker, men jag gillar det verkligen.

Dock så är inte miljöbeskrivningar med så ofta, Winston håller sig ofta till samma ställen och dem behöver ofta inte så mycket beskrivning. Jag får känslan av att George Orwell är mer intreserad av personbeskrivningar, för sådana finns det många av och till skillnad från miljöbeskrivningarna så är dem ofta långa och detaljerade. Enligt mig så är 1984 en bok som handlar mycket om människor och hur människor fungerar. Miljöbeskrivningar känns inte så viktiga för författaren, det som han vill berätta om är kärleken mellan Winston och Julia eller O'Briens sjuka sinne. Det är också där som boken har sina starka sidor, dem som verkligen får en att älska boken.

Jade- Läslogg 4- Flugornas herre av William Golding

Boken handlar om en grupp pojkar i skolåldern 6- 12 år som hamnar på en öde ö efter en flygplanskrasch, antagligen under 1950- talet. Helt befriade från civilisationen och utan några vuxna ska pojkarna överleva och skapa sig ett eget samhälle på ön. Huvudpersonen Ralph blir, till att börja med vald till ledare för han har snäckan, är en av de äldre pojkarna och inger förtroende hos de yngre. ”Men det var en stillhet kring Ralph där han satt som skilde honom från de övriga, vidare var det hans storlek och hans sympatiska utseende, och slutligen - det dunklaste men starkaste skälet av alla – snäckan.”

 

Ralph är en framsynt ledare som längre fram i boken kan ta råd från, den socialt sett uteslutna, ”Nasse” som är mycket smart men saknar respekt från de andra. Ralph har även problem med interna konflikter, om han ska lyssna på ”Nasse”, eller inte. Dessutom tänker Ralph att han är för ung för att ta ett så stort ansvar och fatta beslut för gruppen.

 

 En konflikt är att Nasse är mobbad. Det är ofta så vid mobbning att några få mobbar och de andra hänger på, alltså så har pojkarna problem med grupptryck. Ralph och ”Nasse” tänker praktiskt och vill bygga hyddor för värmens skull och hålla en eld brinnande för att de ska kunna bli räddade. Jack, som är mer primitiv, vill ägna mest tid åt att jaga och ha kul och han nöjer sig inte hur länge om helst med att vara ”vice ledare”. Det är som bäddat för en extern konflikt mellan Ralph och Jack, eftersom båda har starka viljor, vilka skiljer sig åt. Den konflikten verkar vara den viktigaste i berättelsen. En kamp mellan det onda och det goda. Den kloka, moderna människan och den onda primitiva människan. Naturligtvis ifrågasätter Jack till slut öppet Ralphs ledarskap. Jack startar en ny grupp som vill ha mer kul och vill jaga och äta kött och de flesta av pojkarna går med i ”stammen”. ”Vi ger fan i reglerna! Vi är starka – vi jagar! Om det finns nåt odjur ska vi spåra upp det! Vi ska ringa in det och slå och slå och slå-!

 

En annan konflikt är den mellan vidskepelse och förnuft. Redan från början pratas det om ett odjur bland pojkarna och efter ett tag blir skräcken större och större, när det egentligen är deras egen rädsla och osäkerhet som skapar ett odjur.

 

Jacks stam dödar en gris och sätter upp huvudet på en påle som offer till odjuret. Simon har ett anfall av något slag och hör hur grishuvudet pratar med honom. ”Att inbilla sig att odjuret var någonting man kunde jaga och döda!” och ”Men du förstod det, inte sant? Att jag är en del av er själva? Så nära, så nära! Att det är på mig det beror att ingenting tjänar nåt till? Att saker och ting är som det är?". Simon vågar gå upp på berget och ser ”odjuret” som Ralph och Jack såg tidigare, och upptäcker att det är en död uniformsklädd man som fortfarande har sin fallskärm på sig. Trots att flugornas herre, alltså grishuvudet varnade Simon för att de andra skulle döda honom så försöker Simon meddela de andra om odjuret men blir ihjäl- slagen av de andra som har en middag, eller fest som spårar ut, ”Döda grisen – skär av halsen - så han blöder.” mm. Simon blir dödad i dansen som tack för besväret.

 

Odjuret blir som en slags religion för pojkarna, och då menar jag inte en religion som judendom, kristendom och islam utan en religiös grupp, en sekt mer lik satanister eller något sådant. Jag har läst 4/5 av boken och det är troligt att någon mer kan dö nu, när den gränsen är passerad. Jack kommer säkert att utnyttja pojkarnas rädsla till sin fördel, det skulle inte vara den första gången i världshistorien som religion och rädsla används som ett redskap för mer makt.

 


Lässlogg 4. Siri

Siri, Läslogg 4 – Okunnighet är styrka, Winston och Julia

Nu har jag läst fyra femtedelar av 1984 och jag kan inte förstå hur den ska sluta, det är också därför jag känner att det är svårt att beskriva handlingen där för att för mig känns det som om den har bytt riktningar flera gånger, först handlade den om Winston som endast hade en internkonflikt om hur samhället såg ut efter det så blev det plötsligt en bok om förbjuden kärlek och Julia. (Som är hanns älskarinna och jobbar på samma arbetsplats som honom.) Julia och har då hittat någon annan som tänker som dem, Julia är yngre och inte riktigt verkar tro att man kan ändra världen lika mycket som Winston hoppas. Så boken handlar alltså om Julia och Winston som samtidigt som de har sin förbjudna kärleksaffär har lyckats få kontakt med ”motståndsrörelsen”. Boken är från Winstons perspektiv och han hade redan från första början av boken ogillat och varit osäker på om ”Partiet” är bra och så bra och goda de framställer sig att vara. För i världen Winston bor i är man ständigt bevakad, jobbar eländigt långa arbetstimmar och kärlek är förbjudet. Det pågår ständigt ett krig i världen de bor i och de skriver om tidningarna efter dem har getts ut bara för att få det att se ut som om de aldrig har fel. En annan konflikt som inte har störtat till sitt antagligen ganska sorgliga slut är Winston och Julias förhållande. De vet att det är förbjudet och att de inte kan smyga runt med det mycket längre. De finns en stor chans att de blir fasttagna om någon ser deras avvikande beteende. Nu har de också gått med på att göra uppdrag för motståndsrörelsen och där kan de få uppgifter som att ta livet av sig eller fly från deras plats och aldrig mer komma tillbaka. Jag tror att Julia inte bryr sig lika mycket som Winston om deras medlemskap i motståndsrörelsen, Winston vill verkligen ändra på värkligheten och verkar ha hoppet om att göra det dock tror jag att han förstår att han antagligen inte får vara med och se den förändringen men det verkar inte hindra honom från att försöka, vilket verkligen är vad de måste göra för att leva som de gör i 1984 är knappt att leva alls. I en bok som Winston får står det, under rubriken ”Okunnighet är styrka”, till exempel ”…I och med utvecklingen av den maskinella industrin blev förhållandet annat. Även om det fortfarande var nödvändigt att människor utförde olika slags arbete var det inte längre nödvändigt att de levde på olika sociala eller ekonomiska nivåer.” Det förklara lite av det underliga samhället där alla verkar bo på samma nivå och det skulle väl vara bra om alla var jämlika men inte om alla ska vara fattiga, men det är för att de inte strävar efter ett samhälle där alla ska vara jämlika utan… faktiskt är jag inte säker på vad ”de” vill att samhället ska se ut men i boken Winston får blir mycket förklarat, jag tycker det är ett väldigt smart drag av författaren för jag vet inte annars hur man skulle få reda på hur 1984 egentligen ser ut eftersom vi ser dem hur de ovetande ögonen som tillhör Winston Smith. Boken och handlingen känns som om varje sida skulle kunna varit den första, för egentligen känns det inte som om det har hänt något (i alla fall inte första hälften av boken)  jag vet att det har det, men inget känns så relevant. Det känns mest som om jag fått samhället och Winston förklarade för mig men som om jag väntar på att ett äventyr ska börja! Kärleken och Julia känns inte så viktigt egentligen men det kanske bara är för att jag blir mycket nyfiknare av vad sjutton som händer inne i det inre partiet och de som styr, för att faktiskt bry mig om Julia och Winston...

Sista läsloggen, Flugornas Herre, Towe


Att Nasse dog, är en tydlig vändpunkt (- eller peripeti!), tycker jag. Den döden innebar så mycket - precis som Simons också gjorde fast på ett annat sätt. För när Nasse dör rasar Ralphs stam ihop, och Ralph blir ensam. Innan var det kanske bara en maktkamp, och frustration (som jag pratat om förut) att vara utan vuxna som kan hantera situationen, som var det största och i stort sett enda ”hotet”.

Men Jacks stam går plötsligt över en stor gräns: de begår mord. Mot en vän, dessutom. De förstår ju inte det förrän efteråt, men då är det för sent. Blodet och mordets upphetsning har redan satt in, och nu ska de döda Ralph också. ”Döda odjuret! Skär halsen av´et! Så blodet rinner!”, ljuder deras sjuka krigssång.

 

Ralph blir jagad och ska dö, men just som han rullar ut på stranden ser han räddningen! Den som han väntat på och som kom för att han sett det Ralph kämpat för: eldens rök.

Räddningen är en sjökapten + besättning och båt. Alla pojkar kliver fram på stranden och när de berättat för kaptenen om de två pojkarna som dog brister de allihop ut i gråt. Det var upplösningen. Förstås att det kom en räddning men också att det liksom kom fram att de ångrade vad de gjort och förstod allvaret i det. Att de liksom kunde känna sorg och blev de engelska pojkarna igen, när det valiga livet kom tillbaka.

Jag tyckte det var en fin och trovärdig upplösning som nästan slutade som jag trodde från början. I början av boken visste jag ju dock inte att alla mord skulle ske så i slutet trodde jag ett tag att Ralph skulle dö eller att de skulle få stanna på ön för evigt.

Slutet är lite halvöppet, tycker jag. Man vet att det kom en officer och hans besättning till ön, men man kan ju inte veta SÄKERT att pojkarna kommer hem. Då boken utspelar sig under andra världskriget (tror jag?) kan de ju lika gärna bli ihjälskjutna på vägen. Eller så är kaptenen lite konstig och tycker att han kan lämna kvar pojkarna där för att de ”redan är förlorade” eller nåt (men det tror jag dock inte; han verkade ganska pålitligt).

 

Författaren har definitivt ett budskap, det bara känner man i de sista orden: ”Den omgivande olåten gjorde officern både rörd och generad. Han vände bort blicken för att ge dem tid att sansa sig, och lät under tiden blicken vila på den prydliga kryssaren i bakgrunden.” Det är liksom inget slut, och ingen epilog. Det är bara sådär djupt.

Det står att Ralph gråter över oskuldens död och människohjärtans mörker.

Att en människa kan påverka så många andra till sjuka idéer som de övertalade innan inte ens tänkt på innan - eller kanske t.o.m. varit emot - är en stor bedrift. Jack är som Hitler; det tog inte en natt att övertala människorna, men tillslut gjorde han det i alla fall. Båda använde de sig av våld och övertalning, vilket verkar ju vara en fungerande metod.

Eller som Voldermort, han var ju inte ond från början! Det måste bara varit någon som smällde i honom idén att mugglarfödda inte var lika mycket värda, eller så var det på grund av hans dåliga uppväxt som skruvade till det i hans huvud. Hur det än var, så är de alla lika varandra: Jack, Adolf Hitler och Voldermort.

Punkt.


Elin. LE - Du sköna nya värld - Läslogg 3

Innan jag började läsa Du Sköna Nya Värld visste jag inte att man kan få en uppfattning om en miljö på ett undermedvetet plan när man läser en bok. Jag upplever inte det jag har läst hittills i boken vara särskilt miljöbeskrivande, alltså jag tycker inte att det är särskilt många ord som beskriver personer och omgivningar, - men ändå kan jag få upp en tydlig bild i huvudet hur det ser ut, luktar, känns och upplevs i berättelsen. Och detta märker jag inte ens förrän jag har slutat läsa! Ett grymt exempel på utmärkt författarskap skulle jag vilja kalla det. Däremot finns det enstaka saker (det kan vara vad som helst) som beskrivs oerhört detaljerat och uttänkt.
Till exempel: "Hans ansikte var fårat av djupa rynkor och svart som en lavamask. Den tanddlösa munnen var infallen. I mungiporna och på båda sidorna av hakan lyste några långa borst nästan vita mot det mörka skinnet. Det långa, oflätade håret hängde i grå testar ned omkring ansiktet. Kroppen var böjd och utmärglad, nästan bara skinn och ben."
Det här exemplet beskrivs i boken (som jag uppfattar det) ur "Leninas" perspektiv och då är det nog meningen att man ska uppleva det som hon gör och då skriver författaren så att man ska få en obehaglig och nästan motbjudande känsla av mannen som beskrivs. Jag kan verkligen uppleva hur den här mannen är, ser ut, låter, känns och luktar även om det inte står precis alla de sakerna i texten. 

Jag känner väldigt ofta när jag läser boken att jag kan känna igen mig i vissa känslor och situationer som beskrivs, det tror jag är viktigt för läsarens inlevelse i handling och bok i helhet.
Fast även om jag inte levde mig in i berättelsen på det viset jag gör så skulle inte det spela någon större roll tror jag eftersom det absolut inte är det som är huvudsyftet i boken.

Läslogg 5-Kallocain-Slut!

Nu har jag läst ut Kallocain, ursäkta språket, jävlar vad bra den var!

Jag ska berätta lite om hur den slutar:
Kallocain ska nu användas vid alla rättsförhör enligt lag, TANKAR KAN NU DÖMAS står det i tidningsrubrikerna. Med detta bestämmer sig Leo för att ange sin chef, Edo Rissen för statsfientlighet, under rättegången och påverkad av kallocainet berättar Edo om hur han länge letat efter en tidpunkt, en plats där man kan eller har kunnat välja en annan väg, en väg bort från statens förtryck. "...för då skulle ni se att ni var barskrapade, utblottade inpå nakna skelettet-och vem orkar se det! Vem vill se sin ynkedom innan han blir tvungen!" säger Edo och fortsätter att prata om gemenskap och sammansvetsning, hur man ska bygga vägar från människa till människa. Domaren dömer honom till döden.

Natten innan rättegången ägde rum utsatte Leo Linda för kallocain, med syfte att ta reda på om hon älskade Edo. Det gjorde hon inte, "han var bara olik".  Leo går till Karrek för att försöka rädda Rissen, men Karrek nekar honom det. Samma kväll berättar Linda frivilligt om alla hennes känslor, hur rädd hon var, hur ledsen hon var över att deras barn skulle tas ifrån dem, hur hon hade känt inför sina barn. Det var väldigt gripande. Sedan försvinner hon. När Leo är på ett föredrag går han ut på grund av illamående, och allt är tyst, ljudet återkommer och det är ljudet av flygplan. Kemistaden 4 blir invaderad och Leo tillfångatagen levande på villkoret att han skulle ge bort kallocainet. Boken skrev han i fångenskap, den sista sidan heter "Censors efterskrift"; där berättar censorn i landet som håller Leo fången hur boken bör läsas kritiskt och hur den är ett exempel på den inre föruttnelse som Kemistaden hade blivit offer för.

Det är svårt att placera vändpunkten i Kallocain, men enligt mig var det när Leo anger Edo, det är efter det han inser hur fel han har haft och Linda försvinner. Upplösningen är attacken från grannstaten. I sin cell begrundar Leo Kemistadens öde, han hoppas att Linda fortfarande lever och att Edo inte hann bli avrättad.

Jag tänkte inte så mycket på hur boken skulle sluta från början, så jag har inte riktigt något att säga om det, men slutet var inte det mest oväntade. Det bästa med slutet är att det är så trovärdigt, så realistiskt utan att nånsin kännas cyniskt. Man kan inte säga att boken i sig hade ett lyckligt slut men när jag la ifrån mig den sista gången var det ändå med "peace of soul". Leo fick erkänna och sona allt han gjort fel trots allt.

Karin Boyes bok Kallocain är ett mästerverk rentav, den bästa boken jag läst på mycket länge. Jag kan varmt rekomendera den till vem som helst.

Tack och hej! Ivo

Ellen A, logg 5, slutet på 1984

I läslogg 4 skrev jag om en vändning som hände, alltså vändpunkten, peripeti. Vändpunkten var att Winston åkte fast, blev tagen av O´Brien och förd till kärleksministeriet och där blev han behandlad, torterad. O´Brien skulle försöka få Winston att älska storebror, och förstå olika principer. Till exempel att om jag kan sväva från det här golvet, och om jag tror att jag kan göra det, händer det också. Mycket sjukt! Detta var en väldigt stor vändpunkt, just för att hela boken hade varit det motsatta, Winston hatade storebror och hans sätt att styra. Jag gillade vändpunkten väldigt mycket, det kändes som om boken framträdde mer. Det var å andra sidan väldigt hemskt, själva vändpunkten. Hur Winston blev torterad syftar jag mest på men också sättet som O`Brien förvred Winstons tankar. Upplösningen skulle jag säga slutade ganska öppet. Som jag fattade blev Winston frisläppt och kunde leva ett "normalt" liv. Han får ett nytt jobb, bostad och så vidare. Jag blev dock paff, eftersom jag trodde att O´Brien hade lyckats med att göra om Winston, få honom att älska storebror. Men precis i slutet är det mycket om att det är krig, och Winston tänker att om de vinner kanske partierna splittas, och hela maktsystemet förstörs. Men så, några stycken fram, det sista stycket, ändras detta igen. Winston kommer tillbaks till Kärleksministeriet, allt var förlåtet och "hans själ var ren som snö" Sista meningen är "Han älskade storebror" Och så får han en kula i huvudet och dör. Det var så som jag trodde att det skulle sluta (att han dog)faktiskt, men det var ganska förvirrande nu mot slutet måste jag säga. Slutet är mycket trovärdigt, och visst man hoppades att en motståndsrörelse existerade mot storebror (broderskapet) och att Winston och Julia joinade, men det kändes inte så realistiskt. Storebror och partiet har sån kontroll och makt, det är absolut ingen idé´att kämpa emot. Slutet slutar inte lyckligt i alla sina dagar, och jag har tänkt mycket på hur författaren vill att man ska tolka boken och vad hans budskap är. Kanske att man ska förstå hur viktigt det är med demokrati, och kanske att man ska våga motarbeta om man inte gillar hur ens land styrs, inte för att det går så bra för Winston när han gör det...När jag började läsa 1994 kopplade jag tidigt till en film som jag har sett, som heter Soylent Green (den bygger på en bok från början). Soylent Green är en dystopi och när jag kopplade den till 1984 tänkte jag mest på miljön. I 1984 är det ju väldigt smutsigt, fattigt (främst i London) och i den filmen är det också det. De har heller ingen riktig mat, utan gör mat på något annat...Vill inte spoila om nån kanske vill se den :)


Sista loggen (nr. 5) Ellen N 1984

Här ska man ju skriva om peripeti och upplösning, vilket jag såklart kommer göra, blandat med andra reflektioner och så tänkte jag avsluta med att skriva lite om"Tillägg: Nyspråkets principer" som är en liten extradel om just hur Nyspråket (det språk som man i Oceanien ska ha helt övergått till år 2050) är uppbyggt.
I princip tillbringar Winston hela sista delen av boken (förutom precis i slutet) i kärleksministreriet, där han ska bli "omvänd", alltså börja tro på Storebror (SB) och partiet igen och sedan när han gjort det med stor sannolikhet dödas. Winston torteras, mycket fysiskt men också en del psykiskt, för att komma tillbaka till "rätt" tro. Jag vil inte spoila egentligen men Winston förändras och blir liksom tom. Exakt så som jag skrev i de förra loggarna och som O'Brien (som jag nu är rätt så säker på att han jobbar åt ministreriet, men det fina i kråksången är att helt säker kan man aldrig vara) sa, han blir bara ett skal. Just det är ju också det allra hemskaste, enligt mig. Att Winston inte bara får förlora och dö, utan att han måste förlora hela sin själ innan de tillåter honom att ge upp livet. Att kärleksministreriet gör honom tom och får honom att verkligen innerligt älska SB, det är det allra värsta. Slutet, där Winston ju förlorar sig själv och sin själ totalt, irriterade mig lite på grund av just det att han förlorade så helt och fullt. Han dog inte bara, det var värre än så. Men kanske var det meningen och kanske var det bra, att få ett sådant ändå ovanlgt slut på en bok som att man blir besviken på händelseförloppets ände. Oftast blir man ju glad och lycklig eller kanske ledsen så jag tyckte det var intressant att läsa en bok där man faktiskt blev uppriktigt besviken på vad som hände. Nu får ni inte tro att jag inte tyckte om boken, inte alls! Jag tyckte faktiskt riktigt bra om den! 
Jag tycker att en vändpunkt ligger i när Winston blir förändrad helt och hållet. Det börjar med att han förändras lite, han kan tänka sig att bli en vanlig medborgare och gömma undan sina tvivel långt inom sig, men inte bli av med dem. Så händer något, ja Winston blir torterad i rum 101 helt enkelt. I rum 101 blir man torterad med det allra värsta man vet, i Winstons fall är det råttor så han får en mask full med råttor mot ansiktet, när man blir utsatt för det hemskaste man kan tänka sig i hela värden blir man så rädd att man ger upp allt, skyller på andra och anger andra även dem man älskar mest (Winston skyller på Julia och tvärt om). Efter det är det inte samma sak, man förlorar sin själ och älskar SB men slutar älska sin förra älskade (Julia respektive Winston). Jag vet såklart inte om det skulle fungera i verkligheten men i Orwells dystopi gör det det. Och jag tror inte att det är helt omöjligt att det skulle funka, jag menar efter mycket tortyr och så sin allra värsta mardröm på det tror jag att man i princip kan förlora rätt mycket. Vi är ju ändå bara människor, och i Winstons samhälle fungerar det nog. Helst vill jag tro att det inte skulle gå, inte på mig, inte på någon. Att själen och tron på något sätt skulle övervinna rädslan men jag är inte säker. Rädslan har stor makt det går inte att bortse ifrån, det är bara att se ut i världen. Vad har människor inte gjort p.g.a. rädsla? Rädsla för att dö, för att förlora sin älskade, för skiljas från sin älskade eller bara helt enkelt av rädsla för vad någon högre makt, gud eller onda samt goda andar kan utsätta en för. Jag funderade på vad som skulle finnas i rum 101 för mig men jag kom inte fram till något. just dåkändes det som om det hemskaste som skulle kunna hända skulle vara att bli av med sin själ men det skulle nog vara något annat som låg på lur därinne. vad har jag ingen aning om som sagt.
Jag skulle ha tyckt om i fall man hade fått veta lite mer om Winstons förändring. Alltså inte den från lite omvänd till helt om vänd utan den från fullblodig tvivlare till det stadium då han tänkte försöka gömma sina tvivel. Där kändes det som om han i ett stycke tvivlade öppet och i näst plötsligt ville gömma det och som om en viss tid flutit mellan de båda styckena. Lite mer succesivt hade inte varit helt fel (bara för intresse) men egentligen gjorde det inte så stor skillnad. Men här är i alla fall exempel: Ur stycke ett "Han tystnade och fortsatte sedan: Vi har besegrat dig Winston.Vi har brutit ner dig. Du har sett hur din kropp ser ut. Invärtes är du i samma tillstånd. Jag tror inte du kan ha mycket stolthet kvar. Du har blivit sparkad och piskad och förolämpad, du har skrikt av smärta, du har vältrat dig på golvet i ditt eget blod och dina spyor. Du har jämrat om nåd, du har svikit alla och allt. Kan du komma på någon enda sorts förnedring som du inte har undergått?
Winston hade slutat gråta, även om tårarna ännu sipprade ur hans ögon. Han såg upp på O'Brien.
Jag har inte svikit Julia, sade han."
och så lite tidigare i samma kapitel "Tror du på Gud Winston?
Nej.
Vad är det då för en princip, den där som ska besegra oss?
Jag vet inte. Människoanden.
Och du betraktar dig själv som en människa?
Ja.
Om du är en människa, Winston, så är du den sista människan. Din sort är utdöd; vi är arvtagarna. Fattar du att du är ensam? Du står utanför historien, du existerar inte.
han ändrade sätt och sa strävare: Och du anser dig stå moraliskt över oss med våra lögner och vår grymhet?
Ja. Jag anser mig stå över er."
I båda dessa exempel tycker jag det märks att Winston fortfarande öppet kämpar emot partiet och att han släpper fram sitt tvivel. Medan redan någon sida senare i nästa kapitel står det." Han hade kapitulerat, den saken var klar." .  Det är alltså en rätt snabb vändning där och jag hade tyckt om att få veta mer om processen men det var ändå en mycket bra bok.
Precis som jag skrev i förra loggen (tror jag) så trodde jag att boken skulle handla mer om en kamp mellan någon slags hemlig rebellgrupp (Brödraskapet) och partiet. Istället handlade den mer om Winstons kamp med sig själv, sina tvivel och till slut hur han förlorar och älskar SB igen. Det gjorde absolut ingenting, det är ju ofta roligare att läsa böcker där man inte kan förutse redan från början vad som kommer att hända.
Vad jag mer har tänkt på är att även om folket är VÄLDIGT inrutade ochhjärntvättade så är det väl lite sä människan är och alltid har varit. Man kan ju bara tänka på att människor ofta har trott helt och hållet på det som t.ex. kyrkan eller andra maktinnehavare har sagt. Jag tänker också på hur Joseph Conrad beskriver de två huvudpersonernaKayerts och Carlier "De var två inkompetenta och föga begåvade individer, en art vars existens möjliggörs enbart genom den höga graden av organisation hos en civiliserad allmänhet. Få människor inser att deras liv, deras karaktärers själva innersta väsen, deras förmågor och deras oförvägnare bedrifter bara är uttryck för deras förtröstan på tryggheten i sin omgivning. Modet, sansen, självförtroendet; känslorna och principerna; varenda storslagen och var enda obetydlig tanke tillhör inte individen utan den stora massan: en allmänhet som tror blint på den oemotståndliga kraften hos sina instutioner och sin moral, på sin polismakt och sina åsikter.". Jag känner lite att Orwell tar upp en, kanske svghet, kanske styrka i måttlig mängd som alltid finns hos människan (kanske helt enkelt för att vi är flockdjur) förstorar den och förvärrar den till dess yttersta gräns, tills det är så illa som det kan bli på grund av den egenskapen. Detta gillar jag eftersom det gör det hela mer trovärdigt och på riktigt.
Till sist ska jag bara säga att jag tyckte bra även om den lilla del i slutet som heter "Tillägg: Nyspråkets principer" eftersom man där får veta hur språket är uppbyggt och då verkligen förstår hur mycket tid och tankekraft Orwell har lagt ner på boken och dess samhälle.Han har tänkt både på HUR grammatiken ska vara uppbyggd och varför vilket är verkligt intressant. Här skulle exemplen bli så förbotat långa att ni får gå och titta i en bok istället om det låter intressant!
Slutligen: Bra bok och tack för mig!! 

"Vägen", OLGA, läslogg 2

I boken har det hittills bara gestaltats två personer mer ingående - pappan och pojken. Det ges inga målande beskrivningar om fladdrande hår och rådjursögon direkt, så jag som läsare har ingen tydlig bild över hur de i detalj ser ut. Jag vet att de förmodligen har på sig tjockt med kläder och mannen är säkert mycket skäggig. (Okejdå, en gång fick jag en snabb, snabb glimt på omslaget till filmen som är baserad på boken, och jag hann uppfatta en hel del skäggväxt från faderns sida. Det kan ha påverkat min bild av pappan mindes jag nu).  Det enda jag egentligen kan minnas såhär på rak arm som författaren överhuvudtaget nämnt om en karaktärs utseende är när pappan oroar sig över hur mager hans son blivit. Men det var nog inte i syftet att beskriva ytan i första hand, utan mer en detalj i deras situation. Över hur svårt det måste vara för en förälder att se hur ens barn tynar bort, utan att kunna direkt göra något för att hjälpa sin son. Det är också det mycket boken kretsar kring, det lilla hoppet i dystopin, kärleken mellan pappan och hans lilla barn. Det gör att det inte gör det enfaldigt eller tråkigt med bara två personer i huvudrollen, deras relation är så gripande.

Ibland blickar pappan tillbaka på tiden då mamman levde, fina gestaltningar ges av henne, men också av pappan och barnet, hur de reagerade när hon dog t.ex. Man lär känna karaktärerna på ett inte allt för uppenbart sätt, utan mer som genom riktiga livet, jag förstår hurdan pappan är genom hans handlingar, inte genom några beskrivningar av honom. Det tycker jag är mycket skickligt gjort av författaren.

Att det just inte finns så mycket fler folk i boken ger också en sorts effekt i sig, de pratar om "onda" och "goda" människor. Alla de stött på hittills har velat de illa, och man undrar vilken bild lilla pojken egentligen behövt få av människan! Så avsaknaden av annat folks närhet ger stor plats i boken, man märker att de känner sig ensamma trots att de är två.


Sanja läslogg 4 flugornas herre

En grupp barn, mellan 6 och 12 år gamla är ensamma på en öde ö och måste klara sig själva och samtidigt försöka komma ifrån ön och bli räddade. Det är väl huvudkonflikten men boken innehåller många andra konflikter, t.ex. om vem som ska vara ledaren (extern konflikt). Jack och Ralph är båda bland de äldsta och kampen står mellan dem. Ralph är naturligt självsäker och har hittat en snäcka som låter som en trumbon när man blåser i den ,så det är han som samlar alla i början, och på så vis blir han röstad till ledare vilket upprör Jack som var ledare för kören och gillar makt i största allmänhet. Den konflikten fortsätter och till slut så delas gruppen itu och Jack blir hövding i den största gruppen. Jacks grupp är jägare och hetsar upp varandra så att de bara blir blodtörstigare och blodtörstigare. De har en dans som de dansar medan de mässar: Döda odjuret! Skär halsen avét! Så blodet rinner! Ha ihjälét!
En natt då det är oväder över ön och båda grupperna samlats igen för att hövdingen Jack har kött och han använder det som en muta för att även Ralph ska vara med i gruppen där han bestämmer, då går allting verkligen långt över gränsen...
En annan mer intern konflikt är hur Ralph ett tag måste behandla Nasse som skit för att inte förlora sin egen värdighet hos Jack och de andra.
Det handlar väldigt mycket om grupptryck och maktspel. Ingen vågar tycka olikt de andra eller säga till när de behandlar någon fel. Simon är, som jag sagt förut, lite annorlunda och han vill ofta säga till men har inte tillräckligt med mod, eller han verkar har scenskräck.
Det blir riktigt obehagligt ibland när en hel grupp är emot ett ensamt offer, t.ex. när Roger (jag tror det var han) låtsas vara grisen som de precis dödat och de andra ska visa hur de dödade den. Tillslut blir alla så uppjagade och hårdhänta att Roger blir livrädd på riktigt och börjar skrika och gråta.
Jag har läst 4/5 av boken och den är hittills väldigt hemsk och obehaglig. Jag tror att saker och ting skulle sett helt annorlunda ut om t.ex. Jack inte varit där.


Läslogg 4, Flugornas Herre, "Utsikt mot en död" Towe

Man kan absolut tolka konflikterna i Flugornas herre på olika sätt. Personligen tycker jag att det både finns interna och externa konflikter i boken.

Ett gäng unga pojkar – kanske 6 till 12 år - är de enda överlevarna i en flygkrasch. De hamnar på en öde och tvingas vänja sig vid tanken att klara sig själva, något som vår huvudperson Ralph inte har något problem med – till en början. (”så vaknade förtjusningen hos honom, den uppfyllda drömmens förtjusning – inga vuxna!”)

För med tiden blir det svårare att hålla sams, och pojkarnas relationer till varandra djupnar, och stupar.

 

Fram tills nu har gruppen lyckats göra upp eld, bygga hyddor och hitta drickbart vatten. Alla är ganska glada även om vissa struntar i sina arbetsuppgifter. Men, så märker pojkarna av en annan varelse, ett ODJUR. De blir rädda och i allt kaos splittras gruppen i två.

 

Det blir en ledare (eller hövding) i varje ”stam”. Den ena stammen leds av Jack, och den tillhör man om man vill jaga, festa och ha kul.

I Ralphs stam vill de hålla elden vid liv. Elden, som ger rök och förhoppningsvis räddning.

Medan Nasse och Ralph (som är de enda i den stammen förutom Samoeric, tvillingarna, och möjligtvis några små till) bestämmer sig för att hälsa på Jacks stam för att få lite kött, träffar Simon för första gången Flugornas herre. Flugornas herre är helt enkelt en av flugorna i en flugsvärm ovan ett ruttet och dött grishuvud. Som jag förstår det, inbillar sig Simon att både flugan och grishuvudet kan tala. Grisen vill att Simon ska gå och leka med de andra pojkarna medan Flugan är fett ond och säger att de stora pojkarna kommer ”att ta kål” på Simon. Det hemska är... (SPOILER, SPOILER!) att det faktiskt händer. Ja, Simon dör. För Simon hittade odjuret som är en rutten människa fastspänd i en fallskärm. För när odjuret rörde på sig var det bara vinden som reste den uppåt. Simon ska berätta det för de andra men misstas för odjuret och blir själv dödad och bortkastad i havet.

Efteråt förstår pojkarna vad de gjort, men förnekar det. ”`Jag var utanför.´ Nasse nickade ivrigt. `Just det. Vi var utanför. Vi har inte gjort nånting, vi har inte sett nånting.´”

 

Man kan se Flugornas Herres handling på två sätt: Antingen ser man bara vad det faktiskt står, det jag skrivit ovan. Att ett flygplan kraschar och de överlevande tvingas komma på sätt att rädda sig själva på. Däremellan även några konflikter mellan människorna om hur de ska sköta sitt samhälle.

Eller, så ser man det underliggande; att det här är en berättelse om hur människan kan förändras och förvildas i djunglernas djup. Det sorgliga och praktiska i människans natur: vi gör vad vi kan för att överleva.

 

Extern konflikt: Hela grejen att skaffa egen mat och skydd, och att hålla sams när man har så skilda åsikter.

 

Intern konflikt: Det finns ingen riktigt tydlig intern konflikt i boken, men lite små som t.ex. Ralphs val mellan att lyssna på Nasse eller bestämma själv. Också om han ska ta Nasse på allvar eller ej i början. Sedan har ju Simon haft det svårt att bli tagen på allvar hos dem andra, men det kanske är något annat än en intern konflikt.


Hilma - läslogg nr 5, Fatta eld

I Fatta eld så är det en väldigt tydlig peripeti! Det är när det helt plötsligt i spelen dyker upp en svävare som tar med Katniss, Finnick och Beete påväg bort från arenan. Det som har hänt är att i början gick dom flesta deltagarna med på att dom skulle skydda Katniss och Peeta för att utan dom lever inte revolutinen som håller på att sprida sig i alla distrikt. Men grejen är den att dom som förde bort Katniss är "dom goda" och sen har regeringen alltså "dom onda" tagit med Peeta, Johanna och Enobaria. Deras plan är då att dom ska pressa Peeta på svar om vart Katniss är och vad hon ska göra. Men Peeta har ju inga svar på det så jag vet faktiskt inte hur det ska lösa sig.
Men antagligen kommer Katniss och Finnick ge sig av för att försöka rädda Peeta och alla dom andra. Det är jag nästan helt säker på! I en tidigare läslogg så skrev jag att Peeta alltid skulle komma och rädda Katniss men faktiskt så gör hon precis samma sak! Jag tror att Katniss känner en skyldighet att hon måste rädda Peeta, Johanna och Enobaria för det var ju hon som startade revolten utan att veta att hon satte människorna hon älskar under en stor risk. Jag hade faktiskt inte alls väntat mig det här slutet, jag tycker att det var väldigt bra och spännande! Men som sagt så är det ganska uppenbart att nästa bok kommer handla om att dom ska rädda Peeta. Sista meningen i boken är ganska öppen så man kan få tänka ut själv vad som har hänt och varför det hände. Då har alltså Gale kommit till svävaren för att berätta att Distrikt 12 inte längre finns. Här tar ju verkligen boken ändring och det blir ju väldigt spännande eftersom det är just sista meningen i boken. Jag tror inte att det är något speciellt budskap med det här. Men det kanske också är meningen att man ska tolka det själv så då kanske det är att ibland blir det inte, hur hårt man än har försökt, så som man har tänkt sig. Fast det låter rätt kostigt så det är det nog inte.
Men som slutsats tycker jag ändå att det har vart en väldigt bra och spännande bok och jag ser fram emot att läsa nästa!

Du sköna nya värld, läslogg två (Moa)

Det finns inte särkilt många karaktärer värda att nämna en så länge eftersom människorna görs identiskt lika och har ingen som helst uppfattning om att dom är individer, därför så finns det inte några som helst karaktäristiska drag hos människorna i Du sköna nya värld, med några få undantag.
Bernad Marx är ett sådant undantag. Ryktet går att han föddes på ett naturligt sett, alltså från en mamma. Han är dessutom några centimeter kortare än alla dom i hans egen klass. Bernad har alltid vetat om att han var annorlunda, liksom Helmholt Watson, en vän till Bernad. De är båda plågsamt medvetna om att de är individer. Helmholt är journalist och känner sig hela tilden begränsad i sitt skrivande, som om det finns så mycket mer att skriva, så många olika sätt bara att han inte känner till dom. Han känner alltså en stor vanmakt. Bernad å andra sidan har alltid kännt sig otillräcklig och fel, som om alla andra hade nått han inte hade. Det finns också några andra karaktärer som inte är speciellt viktige. Lenina Crowne och Henry Foster. Henry Foster är en sorts chef eller ordningsman på uppfödningscentret och Lenina arbetar där. Lenina och Henry är tillsammans och Bernad är förälskad i Lenina.
Det var väll ungefär det som man kunde säga om karaktärerna i boken än sålänge.


Ellen A, logg 4, 1984`s konsikvens (er)

Jag skulle säga att i 1984 finns det både interna och externa konflikter. Den stora externa konflikten ur Winstons perspektiv är ju mellan honom och storeror, och hans parti eller hur man nu ska uttrycka sig, de som styr i Oceanien. Rättare sagt att Winston är emot storebror och vill göra uppror. Och självklart är krigen mellan Oceanien, Euasien och Ostanien en väldigt stor extern konflikt (det är det hela boken bygger på liksom) men just ur Winstons persepektiv dåra. Senare i boken, just denna femtedel kommer den interna konflikten. O´Brien ska ju "förvandla" Winston och göra så att han börjar dyrka och älska storebror och detta bidrar till en väldigt stor inre konflikt i Winston. Medan han behandlas brottas han med alla frågor, tankar och känslor. O´Brien använder tillochmed metoder så att han faktiskt tar sig in i Winstons huvud, och helt enkelt påverkar Winstons inre, väldigt hemskt! Redan i början när jag började läsa 1984 tänkte jag att det skulle handla om hur Winston skulle försöka motverka storebror, ja hela boken handlar om det, men också Julia och hans kärlek♥ till henne har en stor del av boken. Den interna konflikten kommer ju inte tills nu i slutet och jag tycker det faktiskt blir en liten vändning! Från allt det här med broderskapet och hur Winston ska motverka, jag blev så chockad när O´Brien visade sig vara på storebrors sida och de blev genast intressantare! Istället för att hela boken hade malt på om hur Winston skulle motverka och att han och Julia skulle offra sina liv, döda barn för broderskapet och så vidare. Inte för att jag uppskattar att Winston nu blir torterad och plågad, och att det känns som om han kommer falla för storebror vilken sekund som helst, men just att boken fick en liten twist. Det kändes så nytt i en ganska seg bok. Nu känns det iallafall som att det bara går utför. Jag tror inte detta kommer sluta väl...


Lisas 5:e och sista läslogg - Du sköna nya värld

Jag tror att vändpunkten i den här boken var när Vildens mamma dör. Jag tror att Vilden redan hade börjat känna sig obekväm med situationen i den sköna nya världen, men när hans kära mamma dog, och han såg hur hon blev behandlad av barnen på sjukhuset, så bara släpptes allt löst och han blev alldeles… vild? Haha.
Upplösningen: Bernard och Helmholtz åker till en ö, och Vilden flyttar till en fyr. Vilden plågar gärna sig själv, och jag tror att han kommer fram till att det är bättre att vara olycklig, att liksom känna något, än att vara sådär platt och stillsamt lycklig. På slutet så händer något mycket dramatiskt, *spoiler alert* och Vilden tar livet av sig. Ska jag vara 100% ärlig, så läste jag inte de sista sidorna jättenoga, så jag är heller inte helt säker på meningen med detta, men jag tror att han kanske inte orkade leva i den platta nya världen. Eller bara ville vara ensam, eller med sin mamma.

Likheterna med Du sköna nya värld och världen vi lever i idag är flera, men jag tänkte mest på två stycken. Det första är det motbjudande faktum att människorna redan som foster blir manipulerade att passa in i en viss samhällsklass, att se ut på ett visst sätt och ha vissa egenskaper. Men det läskiga är att allt fler utför selektiva aborter, d.v.s. gör abort p.g.a. speciella egenskaper, gener eller missbildningar.  Några anser att vi bör manipulera bort ”brister” på människor, t.ex. den här filosofiprofessorn: http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0001/30/gen.html.
Visst, det är inte fullt så extremt eller organiserat som i Du sköna nya värld, men vi är en bit på vägen.Den andra saken var en ganska liten sak, nämligen att alla blir så himla äcklade och förskräckta när de ser Linda, som är fet och finnig. Henne vill de inte kolla på! Hon är ju ful! Då tänkte jag på alla TV-serier och filmer som finns, och hur sällan det är feta/det som vi anser vara fula människor med, och ännu mer sällan, om inte aldrig, är dessa ovanliga karaktärer huvudpersoner. Eller jo, föresten, jag har sett en. Men den handlade liksom om att hon var ful, och på slutet fick hon en make over och blev – såklart - snygg.

Överlag så tyckte jag boken bitvis var ganska seg, men jag är glad att jag verkligen läste igenom allt för det var värt det.


Linns sista episka läslogg (5) 1984

Jag ska vara helt ärlig i min sista episka läslogg. Jag gillade inte den här boken, inte alls. Jag gillar inte att läsa obehagliga böcker som är ganska tröga och slutar oroväckande realistiskt, helt utan lyckligt slut utan tomt som ett eko. Slutet på 1984 är förvirrande, åtminstone för mig. Sista meningen är: "Han älskade Storebror". Visst är slutet pampigt, om en lite suddigt, men så otroligt deprimerande. Han kämpar hela boken mot Storebrors vrickade idéer och så slutar det med att han inte kan göra annat än ge efter. Upplösningen skulle jag vilja påstå kommer i början när han observerar O'Brien under 2 minuters hatet. Men den ultimata vändingen är när tankepolisen störtar in och arresterar de. Sen efter mycket tortyr vet han att 2+2 är 5 för att partiet säger så, altlting som han strävat mot i hela boken krossas av O'Briens händer. Jag vill inte läsa om mänskligheten som ett gäng Slytherinare, där det alltid gäller att överleva. Jag vill läsa om Gryffindor mod och odödlig kärlek som sträcker sig längre en döden. Om de onda som besegras med ljus, kärlek och vänskap. I 1984's värld existerar bara kärlek för Storebror och överlevnad där du blir tvungen att svika allt och alla för att överleva och stå ut. Om jag hade varit Winston så skulle jag nog gömma ett litet rakblad någonstans på kroppen för att kunna ta självmord innan jag utger alla mina älskade och tappar all min moral och alla mina ideal. Jag trodde att han skulle dö i slutet, men det som hände är mycket värre. Han blev ett tomt, hjärntvättat skal. Slutet påminner mig om en svensk (betoning på svensk) kärleks film. Deras kärlek blomstrar jätte bra i mitten av filmen och de är hur lyckliga som helst. Sen händer något i slutet, de glider ifrån varandra och kärleken splittras mellan de. Slutet av den här boken blev som ett eko i mitt huvud. Min första tanke var: Jaha, det var slöseri på många timmar.

Det som stör mig är att man aldrig fick reda på om Stroebror ens existerarade! Han skulle lika gärna kunnat vara påhittad av partiet, ingen hade någonsin träffat honom. Man hade bara sett honom på teleskärmen.

1984, läslogg 4 - Morgan

I 1984 skulle jag säga att det finns flera konflikter och konflikterna förändras genom bokens gång. Till en början är den stora konflikten intern hos huvudkaraktären Winston. Då Winston börjar förstå att det samhälle han lever i måste vara en lögn. Han vet inte om han har rätt eller om han bara är galen. Winston funderar mycket på om han kanske är den ända i världen som tror på det här. Långsamt men motstridigt börjar han snoka i information och låter sig tänka och skriva saker som inte är tillåtna, så kallat krimtänk. Krimtänk är när man tänker kritiserat på staten och krimtänker man, är det i lika med dödsstraff, det är i princip det värsta man kan göra. Man får då följa hur hans oro för den misshandel och tragiska död som väntar honom, hur han hela tiden motstrider sig själv för sin vilja att kämpa mot samhället.
Senare i boken ändras dock den här konflikten, då Winston börjar få reda på mer. Han träffar även andra som tycker lika dant som honom och långsamt men säkert börjar han bli säker på att han inte är galen. Kampen mellan honom och samhället blir tydligare och snart visar det sig också att det även finns en hemlig organisation, kallad broderskapet som bekämpar Storebror i det gömda. Winston träffar Julia, som också har samma åsikt som honom och då känner han sig som en stolt revolutionär. Konflikten förändras då till en extern konflikt mellan Winston och samhället. Ändå är den här konflikten inte en kamp Winston kan vinna utan det blir snarare en skildring av vad Winston får reda på, om hur allt egentligen ligger till. Hans tankar om ett samhälle skapat av lögner, visar sig vara ren fakta och inte bara en mans funderingar. Jag skulle säga att boken blir mer och mer av en ren samhällsskildring, ju längre fram i boken man kommer. Det är som en deckare där man får reda på mer och mer om vem och vad som låg bakom morden genom bokens gång, fast istället så är det inte mord som skingras utan ett samhälle.

I sig är samhället Winston lever i, ett samhälle som går ut på interna konflikter. Även fast krimtänk är otillåtet, så bygger samhället på det som kallas dubbeltänk. Dubbeltänk är väldigt likt krimtänk. Ordet dubbeltänk står för när en person egentligen vet att samhället är en lögn, men ändå vet att det är en hård död den står för, om man skulle våga kritisera samhället på riktigt. Den här sortens tänk gör att alla är medvetna, men ändå är det inte någon som gör någonting åt det. Om alla skulle börja kritisera staten så skulle det inte finnas någon som kunde försvara den. Men det här händer inte, för människorna är rädda för Storebror och ledningen. I själva verket är inte Storebror så värst mäktig, den ända faran för folket är dem själva.
Samhällets konflikt är alltså en extern konflikt byggd på interna konflikter. Även revolutionärerna, som består av de som lyckats ta sig igenom deras interna konflikt, uppbyggt på samma princip. Varför broderskapet (som revulutionärerna kallas) lyckats hålla sig vid liv, är för att ingen vet någonting om någon av de andra. Alltså kan de häller inte avslöja någonting om de blir fasttagna. I och med det här, så kan man konstatera att broderskapet också är beroende av ovetande vetande.


Sam, Läslogg 4, 1984

I 1984 hittar jag tre sorters konflikter. Ena sorten är Winston mot Winston, andra är Winston mot samhället, tredje är Brödraskapet mot samhället. Winston slåss alltid lite med sig själv. T.ex. ifrågasätter han sig själv ofta. De finns många exempel i boken där han ställer frågan om hans drömmar är sanna, om dem är minnen, eller rent påhitt. När Winston skriver dagbok, är de nästan som om att han bekräftar sin inre kamp, han bekräftar vissa saker som han själv förträngt. Ett bra exempel är när han skriver om hur han förlorade oskulden. Där berättar han om hur han möter upp en prostituerad bland prolerna. Men han ser aldrig hennes ansikte i ljuset, sedan visar det sig att den prostituerade är gammal nog för att vara den unge Winstons mor. Den inre konflikten går att jämföra med boken Naiv Super. I den vet karaktären inte riktigt varför har kämpar mot sig själv, bara att någonting är fel. Samma sak i 1984. Winston är i början inte riktigt säker på vad han försöker komma fram till. ”Han går efter magkänslan”.

Den andra kampen, Winston mot samhället, är kärnan av historien. Hur Han och Julia försöker undgå samhällets gränser. I 1984 har staten satt många gränser för vad människor får, och inte får göra. Man får inte skilja sig, och man är under ständig övervakning. Staten har som mål att styra över den fria människan. Något som kärlek är inte tillåtet, och giftermålets ända grund är att producera barn.

Grundkonflikten i historien tror jag är att Winston och Julia går emot samhället genom att känna något som staten har som mål att ta bort, här är de kärlek.

De finns även en tredje kamp nämligen Brödraskapet mot samhället. Den går att jämföra med början av vilken revolution som helst. Som när Fidel Castro var missnöjd med Batistas kapitalistiska sätt att syra Kuba. Han organiserade en motståndsrörelse. Jag påstår inte att de är gerilla krig i 1984. Men de är ett tyst krig. Kanske som Kalla Kriget mellan USA och Sovjetunionen. Ingen riktigt visste vad som hände. Men det är inte så att Brödraskapet sitter på kärnvapen. I 1984 berättar dem hur de finns ett toppskick i samhället. Om man bortser från den ständiga övervakningen är de precis som i Kina. Där finns de ett yttre parti och ett inre. De inre partiet består bara av något tiotal människor, som styr över miljarder av människor.

Jag tror att bokens yttre konflikter går att koppla till inbördeskrigen i Spanien. Kriget mellan socialism och fascism. Orwell var själv med i de krigen på socialismens sida, och var en av dem som såg hur vanligt folk fick ta konsekvenserna av vad ”toppskicket”. Något som han sen tog med i sina berättelser.


Sam, Läslogg 4, 1984

I 1984 hittar jag tre sorters konflikter. Ena sorten är Winston mot Winston, andra är Winston mot samhället, tredje är Brödraskapet mot samhället. Winston slåss alltid lite med sig själv. T.ex. ifrågasätter han sig själv ofta. De finns många exempel i boken där han ställer frågan om hans drömmar är sanna, om dem är minnen, eller rent påhitt. När Winston skriver dagbok, är de nästan som om att han bekräftar sin inre kamp, han bekräftar vissa saker som han själv förträngt. Ett bra exempel är när han skriver om hur han förlorade oskulden. Där berättar han om hur han möter upp en prostituerad bland prolerna. Men han ser aldrig hennes ansikte i ljuset, sedan visar det sig att den prostituerade är gammal nog för att vara den unge Winstons mor. Den inre konflikten går att jämföra med boken Naiv Super. I den vet karaktären inte riktigt varför har kämpar mot sig själv, bara att någonting är fel. Samma sak i 1984. Winston är i början inte riktigt säker på vad han försöker komma fram till. ”Han går efter magkänslan”.

Den andra kampen, Winston mot samhället, är kärnan av historien. Hur Han och Julia försöker undgå samhällets gränser. I 1984 har staten satt många gränser för vad människor får, och inte får göra. Man får inte skilja sig, och man är under ständig övervakning. Staten har som mål att styra över den fria människan. Något som kärlek är inte tillåtet, och giftermålets ända grund är att producera barn.

Grundkonflikten i historien tror jag är att Winston och Julia går emot samhället genom att känna något som staten har som mål att ta bort, här är de kärlek.

De finns även en tredje kamp nämligen Brödraskapet mot samhället. Den går att jämföra med början av vilken revolution som helst. Som när Fidel Castro var missnöjd med Batistas kapitalistiska sätt att syra Kuba. Han organiserade en motståndsrörelse. Jag påstår inte att de är gerilla krig i 1984. Men de är ett tyst krig. Kanske som Kalla Kriget mellan USA och Sovjetunionen. Ingen riktigt visste vad som hände. Men det är inte så att Brödraskapet sitter på kärnvapen. I 1984 berättar dem hur de finns ett toppskick i samhället. Om man bortser från den ständiga övervakningen är de precis som i Kina. Där finns de ett yttre parti och ett inre. De inre partiet består bara av något tiotal människor, som styr över miljarder av människor.

Jag tror att bokens yttre konflikter går att koppla till inbördeskrigen i Spanien. Kriget mellan socialism och fascism. Orwell var själv med i de krigen på socialismens sida, och var en av dem som såg hur vanligt folk fick ta konsekvenserna av vad ”toppskicket”. Något som han sen tog med i sina berättelser.


Lisas 4:e läslogg - Du sköna nya värld

Konflikterna i den här boken tycker jag är flera. Att Bernard inte passar in i samhället. Att Bernard är kär i Lenina, som är helt annorlunda från honom. Men kanske framförallt att det är meningen att det ska vara en värld där alla är lyckliga, men att ingen riktigt är det ändå. För hur vet man om man är lycklig om man aldrig vetat något annat? När folket i den sköna nya världen pratar så låter det liksom falskt och ytligt. T.ex ska alltid någon flika in små "visdomsord" och kalla varandra Kära du o.sv. till exempel lämnar Fanny och Lenina omklädningsrummet såhär:
"Soma förtära är bättre än svära! De gick skrattandes iväg." Eller när Fanny pratar med Henry, hennes dejt för kvällen "Åh, det påminner mig om, att Fanny Crowe vill veta, var du hittat det där förtjusande patronbältet av grön marokängsurrogat, du givit mig."
I den sköna nya världen betyder, egentligen, ingen någonting, om man kan säga så.  Direktören på Bernards arbets plats uttrycker tydligt "...och vad är en individ, när allt kommer omkring? Med en svepande rörelse visade han på raderna av mikroskop, provrören och inkubatorerna. Med allra största lätthet kan vi göra en ny - så många vi vill"
Som invånarna ofta påpekar; "Varje människa tillhör alla andra."
Det är så viktigt att passa in och vara samhället till lags att man liksom inte tänker själv. När Bernard och Vilden/John besöker skolan (där rektorn förfärat fnyser på Johns fråga om de har skakespeare, här uppmuntrar vi inte våra ungdomar att hänge sig åt några nöjen i ensamhet!) t.ex. så går de in på en lektion där de pratar om reservaten. När Vilden/John får se en bild av sin gamla gud så börjar han be, och alla börjar skratta. När han frågar varför de skrattar svarar rektorn något i stil med "Varför vi skrattar? Varför? För att det är så roligt!" Ungefär samma sak händer när han kallar direktören sin far.
Vad är det egentligen som är så kul?
Nu när jag pratar om Vilden/John måste jag bara påpeka en sak om honom. Gradvis från att han lämnar naturreservatet kallas han allt mindre John, och allt mer Vilden. Folket i London tycker han är så annorlunda att han inte ens får behålla sitt namn, jag tror dom vill ha honom lite på avstånd eftersom han inte är som dom. Han är lite som ett cirkusdjur man kan betrakta och diskutera, tycker dom. En sak som jag tycker är lite intressant är att man själv tillslut börjar tänka på honom som Vilden. Lite läskigt.


Linn läslogg 4 1984

1984 utspelar sig i en tid som ännu inte existerat, inte exakt. Världen är uppdelat på ett nytt sätt, ett sätt som jag inte riktigt förstår. Det är oceanien där huvudpersonen befinner, sen finns ostasien och/eller eurasien. Man kan inte vara säker på om ostasien eller eurasien existerar. Den uppenbara interna konflikten är Winstons tankar om Storebror och Brödrarskapet; en hemlig organisation som kämpar mot Storebror, men som man inte säkert vet existerar. Winston vet inte om Storebror  ens existerar och sen blir han kär i en flicka, vilket är förbjudet för sex ska inte vara till för skojs skull och all ens kärlek ska gå direkt till storebror. Så Winston och Julia (flickan) blir tillsammans i hemlighet och gömmer det väl, men Winston inser att framtiden ligger hos prolerna (de som inte gått med på att leva efter Storebrors regler och lagar) och går med i, vad som tydligen är, brödrarskapet. Men när sen Julia och Winston blir upptäckta torteras de och jag blir inte riktigt säker på vad som händer förutom att Winston tappar mycket av sitt minne och sina utvecklade tankar. Han minns Julia, Storebror och hur man räknar men har till stor del glömt tankarna om brödrarskapet och att han var med. O'Brien som var den som presenterade brödrarskapet för Winston är också den som torterar och förhör honom, vilket förvirrar. Om han är en spion så pratar han väldigt  entusiastiskt och trovärdigt om Storebror och partiet. Winston kärlek för O*Brien är som en väldigt religiös persons kärlek för sin gud. Och när sen O'Brien verkar stå på Storebrors sida blir Winstons känslor ännu mer komplicerade, eftersom han ser sin torterare som någon som ska rädda honom, en Messias. Först beundrar han honom och tycker han är vacker och så vidare. Men efter en hel del torterande blir O'Biren mer mäktig och skrämmande, inte lika vacker och inte samma varma utstrålning.

Jag blir väldigt förvirrad under tortyr delen av boken, förhoppningsvis så klarnar det för mig. En extern konflikt är ju självklart kriget som oceanien är i. Problemet är att man kan inte vara helt säker på att det faktiskt är ett krig. Plus att fienden byts från ostasien och eurasien. Ibland krigar oceanien mot ostasien och är allierade med eurasien, sen 'r det plötsligt tvärtom. Man kan inte ens vara säker på att Storebror existerar. Här är en dialog mellan Winston och O'Brien:

' "Jag tror att jag existerar", sa han trött. "Jag är medveten om min identitet. Jag uppfyller ett visst rum. Inget annat fast föremål kan uppfylla samma rum på samma gång. Existerar Storebror i den meningen?"

"Det har ingen betydelse. Han existerar." '

Så det finns alla möjliga konflikter, både inuti människor, utanför landet och i landet. Partiet är alltid emot prolerna, de flesta medborgare också.

Partiet riktar sig också mycket till barnen, så ens egna barn blir villiga att lämna över en till tankepolisen för krimtänk (när man bryter mot partiets ideal, bara genom att tycka och tänka det). För partiet är tanke och handling samma sak.


Linn läslogg 4 1984

1984 utspelar sig i en tid som ännu inte existerat, inte exakt. Världen är uppdelat på ett nytt sätt, ett sätt som jag inte riktigt förstår. Det är oceanien där huvudpersonen befinner, sen finns ostasien och/eller eurasien. Man kan inte vara säker på om ostasien eller eurasien existerar. Den uppenbara interna konflikten är Winstons tankar om Storebror och Brödrarskapet; en hemlig organisation som kämpar mot Storebror, men som man inte säkert vet existerar. Winston vet inte om Storebror  ens existerar och sen blir han kär i en flicka, vilket är förbjudet för sex ska inte vara till för skojs skull och all ens kärlek ska gå direkt till storebror. Så Winston och Julia (flickan) blir tillsammans i hemlighet och gömmer det väl, men Winston inser att framtiden ligger hos prolerna (de som inte gått med på att leva efter Storebrors regler och lagar) och går med i, vad som tydligen är, brödrarskapet. Men när sen Julia och Winston blir upptäckta torteras de och jag blir inte riktigt säker på vad som händer förutom att Winston tappar mycket av sitt minne och sina utvecklade tankar. Han minns Julia, Storebror och hur man räknar men har till stor del glömt tankarna om brödrarskapet och att han var med. O'Brien som var den som presenterade brödrarskapet för Winston är också den som torterar och förhör honom, vilket förvirrar. Om han är en spion så pratar han väldigt  entusiastiskt och trovärdigt om Storebror och partiet. Winston kärlek för O*Brien är som en väldigt religiös persons kärlek för sin gud. Och när sen O'Brien verkar stå på Storebrors sida blir Winstons känslor ännu mer komplicerade, eftersom han ser sin torterare som någon som ska rädda honom, en Messias. Först beundrar han honom och tycker han är vacker och så vidare. Men efter en hel del torterande blir O'Biren mer mäktig och skrämmande, inte lika vacker och inte samma varma utstrålning.

Jag blir väldigt förvirrad under tortyr delen av boken, förhoppningsvis så klarnar det för mig. En extern konflikt är ju självklart kriget som oceanien är i. Problemet är att man kan inte vara helt säker på att det faktiskt är ett krig. Plus att fienden byts från ostasien och eurasien. Ibland krigar oceanien mot ostasien och är allierade med eurasien, sen 'r det plötsligt tvärtom. Man kan inte ens vara säker på att Storebror existerar. Här är en dialog mellan Winston och O'Brien:

' "Jag tror att jag existerar", sa han trött. "Jag är medveten om min identitet. Jag uppfyller ett visst rum. Inget annat fast föremål kan uppfylla samma rum på samma gång. Existerar Storebror i den meningen?"

"Det har ingen betydelse. Han existerar." '

Så det finns alla möjliga konflikter, både inuti människor, utanför landet och i landet. Partiet är alltid emot prolerna, de flesta medborgare också.

Partiet riktar sig också mycket till barnen, så ens egna barn blir villiga att lämna över en till tankepolisen för krimtänk (när man bryter mot partiets ideal, bara genom att tycka och tänka det). För partiet är tanke och handling samma sak.


Jennifer läslogg 4

Konflikten i boken är samhället de lever i, medans folk i huvudstaden lever i lyx utan oro måste folk från vissa distrikter slita och oroa sig för hur de ska överleva övermorgonen. Sen så fanns det små konflikter inom Kattniss's tankar här och där (Skulle bli skum ifall det inte fanns nån när man helt plöstligt deltar i ett spel som kostar mycket mer än värt).
Hungerspelen handlar om ett spel som bara har en enda regel döda eller dödad. Varje år skickas 24 ungdomar 2 från varje distrikt runt 12-18s åldern på den olycklige dagen som kallas slåtterdagen till arenan där de ska försöka bli det sista levande människa och åka hem med äran.
Prim som är Kattniss lilla syster blev utvald som en av deltagarna från distrikt 12 till den 74 Hungerspelen och Kattniss som såg Prim som det dyrbaraste hon hade anmälde sig frivilligt och deltog i spelet istället. Sen handlar resten av boken om hur hon känner och överlever spelet som går ut på att ta livet ur varandra.
Boken hade väldigt känslosamma scener, som hur Kattniss förlorade sin far och mor på samma gång, hur hon skyddade sin syster fast än hon visste vad som väntade, Rues död och hur tydlig det var att hon och Peeta skulle överleva och på nåt sätt åka hem tillsammans.
Tro mig de där dramatiska handlingar och scener har jag sett så många gånger i olika böcker att det börja bli trist...

RSS 2.0