1984, läslogg 4 - Morgan

I 1984 skulle jag säga att det finns flera konflikter och konflikterna förändras genom bokens gång. Till en början är den stora konflikten intern hos huvudkaraktären Winston. Då Winston börjar förstå att det samhälle han lever i måste vara en lögn. Han vet inte om han har rätt eller om han bara är galen. Winston funderar mycket på om han kanske är den ända i världen som tror på det här. Långsamt men motstridigt börjar han snoka i information och låter sig tänka och skriva saker som inte är tillåtna, så kallat krimtänk. Krimtänk är när man tänker kritiserat på staten och krimtänker man, är det i lika med dödsstraff, det är i princip det värsta man kan göra. Man får då följa hur hans oro för den misshandel och tragiska död som väntar honom, hur han hela tiden motstrider sig själv för sin vilja att kämpa mot samhället.
Senare i boken ändras dock den här konflikten, då Winston börjar få reda på mer. Han träffar även andra som tycker lika dant som honom och långsamt men säkert börjar han bli säker på att han inte är galen. Kampen mellan honom och samhället blir tydligare och snart visar det sig också att det även finns en hemlig organisation, kallad broderskapet som bekämpar Storebror i det gömda. Winston träffar Julia, som också har samma åsikt som honom och då känner han sig som en stolt revolutionär. Konflikten förändras då till en extern konflikt mellan Winston och samhället. Ändå är den här konflikten inte en kamp Winston kan vinna utan det blir snarare en skildring av vad Winston får reda på, om hur allt egentligen ligger till. Hans tankar om ett samhälle skapat av lögner, visar sig vara ren fakta och inte bara en mans funderingar. Jag skulle säga att boken blir mer och mer av en ren samhällsskildring, ju längre fram i boken man kommer. Det är som en deckare där man får reda på mer och mer om vem och vad som låg bakom morden genom bokens gång, fast istället så är det inte mord som skingras utan ett samhälle.

I sig är samhället Winston lever i, ett samhälle som går ut på interna konflikter. Även fast krimtänk är otillåtet, så bygger samhället på det som kallas dubbeltänk. Dubbeltänk är väldigt likt krimtänk. Ordet dubbeltänk står för när en person egentligen vet att samhället är en lögn, men ändå vet att det är en hård död den står för, om man skulle våga kritisera samhället på riktigt. Den här sortens tänk gör att alla är medvetna, men ändå är det inte någon som gör någonting åt det. Om alla skulle börja kritisera staten så skulle det inte finnas någon som kunde försvara den. Men det här händer inte, för människorna är rädda för Storebror och ledningen. I själva verket är inte Storebror så värst mäktig, den ända faran för folket är dem själva.
Samhällets konflikt är alltså en extern konflikt byggd på interna konflikter. Även revolutionärerna, som består av de som lyckats ta sig igenom deras interna konflikt, uppbyggt på samma princip. Varför broderskapet (som revulutionärerna kallas) lyckats hålla sig vid liv, är för att ingen vet någonting om någon av de andra. Alltså kan de häller inte avslöja någonting om de blir fasttagna. I och med det här, så kan man konstatera att broderskapet också är beroende av ovetande vetande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0