Sanja Flugornas herre - Sista läsloggen!

Jag skulle nog säga att vändpunkten är när Jacks jägargrupp kommer som tjuvar i natten och stjäl Nasses glasögon. Jack och hans grupp har bestämt att de ska festa, jaga och ha kul och befinner sig i sitt stenfort på andra sidan ön, medan Ralph och hans gäng som består av fyra pers plus några småttningar, ska hålla elden vid liv. Elden, deras enda chans att bli sedda av ett fartyg och bli räddade. Det enda sättet som de känner till att göra upp en eld, är att hålla Nasses glasögon mot solen. När Jacks grupp också behöver eld beslutar de sig för att stjäla glasögonen istället för att fråga om de kan låna dem, för det skulle ju vara löjligt att göra det nu när de var jägare och såg på andra gruppen som sina fiender. Nu har Ralphs grupp ingen eld = ingen räddning för någon på hela ön för Jacks grupp har inte förstått alvaret med elden och ska bara använda den till att steka sina döda grisar över. Alltså behöver de, vad som än sker, få tillbaka glasögonen. När de är där blir Roger, som står ovanför alla på en klippa med en hävstång och klippblock redo, som maktgalen och häver ner klippblocket som dödar Nasse. Efter det blir allt kaos och det är jobbigt bara att läsa. Ralph blir den enda som lyckas klara sig undan från jägargruppen men blir jagad nästa dag och det är inget tvivel om saken: De tänker döda honom. Tillslut är de så dumdristiga och blodtörstiga att de sätter eld på hela ön i hopp om att han ska brinna upp eller lockas ut på stranden. Så Ralph är ensam mot en hel grupp som vill döda homon, på en ö som det inte finns en möjlighet att ta sig ifrån, det är bara en tidsfråga nu. DÅ kommer räddningen: Han kom stapplande upp på fötter, på spänn inför nya fasor, och det första han fick se när han tittade upp var en väldig mössa med skärm. Den hade en vit kulle och ovanför skärmen syntes en krona, ett ankare och löv av guld. Han såg vitt linne,epåletter, en pistol, en rad förgyllda knappar på en uniformsjacka. På stranden stod en sjöofficer och såg häpet och försiktigt ner på honom.Bakom honom låg en slup uppdragen i sanden och fasthållen av två matroser.

Hur jag trodde det skulle sluta ändrades lite då och då. Ibland trodde jag de skulle bli räddade men ett tag kändes det som om alla skulle dö. Jag tycker slutet var bra, att i alla fall Ralph klarade sig. Slutet var inte lyckligt även om Ralph klarade sig ifrån de andra för det var egentligen inte så att Jacks grupp var onda människor, inte ens Jack var genomond, de påverkades bara av miljön och gruppen och förvandlades till vildar. De var egentligen bara barn som inte hade lärt sig så mycket och det som hände på ön förstörde alla deras liv. Roger var riktigt dum när han dödade Nasse men det var inte helt och hållet hans fel och jag tror att den ånger han måste fått senare fanns kvar för alltid. Boken var hemsk från början till slut fast det stegrades hela tiden och blev fruktansvärt i slutet. Trots det var den bra och spännande :)


Kommentarer
Postat av: Elin H

Jättebra skrivet Sanja! :D

Du har sammanfattat hela boken till ett litet bokuppslag som är spännande och nervkittlande. :) Och trots att du tyckte den var hemsk, får du ända boken att verka rolig. :) På något sätt...

2012-01-17 @ 17:49:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0