Sam, Läslogg 4, 1984

I 1984 hittar jag tre sorters konflikter. Ena sorten är Winston mot Winston, andra är Winston mot samhället, tredje är Brödraskapet mot samhället. Winston slåss alltid lite med sig själv. T.ex. ifrågasätter han sig själv ofta. De finns många exempel i boken där han ställer frågan om hans drömmar är sanna, om dem är minnen, eller rent påhitt. När Winston skriver dagbok, är de nästan som om att han bekräftar sin inre kamp, han bekräftar vissa saker som han själv förträngt. Ett bra exempel är när han skriver om hur han förlorade oskulden. Där berättar han om hur han möter upp en prostituerad bland prolerna. Men han ser aldrig hennes ansikte i ljuset, sedan visar det sig att den prostituerade är gammal nog för att vara den unge Winstons mor. Den inre konflikten går att jämföra med boken Naiv Super. I den vet karaktären inte riktigt varför har kämpar mot sig själv, bara att någonting är fel. Samma sak i 1984. Winston är i början inte riktigt säker på vad han försöker komma fram till. ”Han går efter magkänslan”.

Den andra kampen, Winston mot samhället, är kärnan av historien. Hur Han och Julia försöker undgå samhällets gränser. I 1984 har staten satt många gränser för vad människor får, och inte får göra. Man får inte skilja sig, och man är under ständig övervakning. Staten har som mål att styra över den fria människan. Något som kärlek är inte tillåtet, och giftermålets ända grund är att producera barn.

Grundkonflikten i historien tror jag är att Winston och Julia går emot samhället genom att känna något som staten har som mål att ta bort, här är de kärlek.

De finns även en tredje kamp nämligen Brödraskapet mot samhället. Den går att jämföra med början av vilken revolution som helst. Som när Fidel Castro var missnöjd med Batistas kapitalistiska sätt att syra Kuba. Han organiserade en motståndsrörelse. Jag påstår inte att de är gerilla krig i 1984. Men de är ett tyst krig. Kanske som Kalla Kriget mellan USA och Sovjetunionen. Ingen riktigt visste vad som hände. Men det är inte så att Brödraskapet sitter på kärnvapen. I 1984 berättar dem hur de finns ett toppskick i samhället. Om man bortser från den ständiga övervakningen är de precis som i Kina. Där finns de ett yttre parti och ett inre. De inre partiet består bara av något tiotal människor, som styr över miljarder av människor.

Jag tror att bokens yttre konflikter går att koppla till inbördeskrigen i Spanien. Kriget mellan socialism och fascism. Orwell var själv med i de krigen på socialismens sida, och var en av dem som såg hur vanligt folk fick ta konsekvenserna av vad ”toppskicket”. Något som han sen tog med i sina berättelser.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0