Isa - Läslogg 4, 1984

Konflikterna i 1984 är många, alla historier består ju huvudsakligen av konflikter och i just den här boken är de väldigt tydliga.

Winston Smith vill stå upp i kampen mot partiet, men möts av ständigt motstånd. Där är exempel på en extern konflikt. Det enda Winston kan göra är att tänka, eventuellt prata med Julia men hon är inte fullt så intresserad av politik, hon vill mest göra uppror. Så han tänker. Men eftersom partiet har så stor kontroll över ens liv och kan bevaka allt man går de över gränsen från en fysisk till en rent psykologisk konflikt. De har till och med uppsyn på ens undermedvetna, som när Parson råkade mumla ’Ner med Storebror’ i sömnen och blev intagen till Kärleksministeriet. Så för att skydda sig själv startar man en sorts intern konflikt, man ljuger för sig själv och använder sig av dubbeltänk (ex. man vet att två plus två blir fyra, men partiet säger att det blir fem, så det blir den nya sanningen. Samtidigt vet man att två och två är fyra. För att kunna acceptera båda sanningarna måste man utöva dubbeltänk, verklighetsstyrning. Man lagrar den för nuvarande osanna informationen för att kunna använda den igen vid ett senare tillfälle. Men, för att kunna förstå dubbeltänk måste man bruka dubbeltänk. Det är verkligen komplicerat. Slutsatsen är i alla fall att lögnen alltid ska ligga ett steg framför sanningen, så att man inte börjar tvivla.)

En tydlig inre konflikt är Smiths vilja att stå upp emot Engsoss principer, men hans självbevarelsedrift är ju alltid ett hinder. Till slut, när han befinner sig under förhör och tortyr, väljer han att först låta förnuftet vinna – två plus två är fyra – men smärtan blir för mycket och efter många försök förstår han. Två plus två blir fem. (Dock får han hjälp av elchocker och hjärntvättning för att inse detta nya faktum.)

Så, slutsats. Partiet mot Winston; extern konflikt. Winstons vilja att stå emot Storebror mot hans livslust; intern konflikt. Med bara runt 30 sidor kvar av boken undrar jag vad som kommer att hända – kommer han att dö? Antagligen.


Kommentarer
Postat av: Elin. L

Jag tycker att du redogör väldigt tydligt, bra och konkret de olika konflikterna. Det är också bra att du har en slutsats vilket gör det ännu tydligare vad det är du vill ha sagt :)

Bra logg!

2012-01-18 @ 18:45:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0