Anna Läslog nr 4

I Hungerspelen finns det både externa och interna konfilkter. Exempel på externa konflikter är att både i Hungerspelen och i samhället finns det problem och motsättningar. I spelet är det alla mot alla, man måste kämpa för att överleva, för att skaffa mat och för att kunna försvara sig själv. Man måste kunna döda varandra också, annars riskerar man att dö själv. Precis vad barn mellan 12 och 18 år tycker om att göra. Inte nog med att de måste döda, om spelet blir tråkigt kan spelledarna hitta på saker för att göra det mer spännande, t.ex. starta en brand, tvinga ihop allesammans så att de börjar slåss mm. Dessa två exempel har faktiskt hänt i boken, och Katniss dog nästan båda gångerna. Det är huvudstaden Panem som varje år ordnar Hungerspelen för de ska ha något underhållande att titta på. Sjukt. Då ska de två "utvalda" deltagare från varje distrikt åka till Panem. Där blir de tränade, intervjuade, stylade in för olika evenemang, skaffa sponsorer. De måste också visa upp sina talanger och vad de är bra på för domare. T.ex. Katniss är jätteduktig på pilbåge, så det visade hon upp. Sedan ska de bli bedömda för hur bra deras prestationer var, de får poäng mellan 1 och 12. 12 är bäst, och 1 är sämst. Jag tror inte att jag har sagt att allt detta sänds live i hela landet! Så deltagarnas familjer måste i värsta fall se när deras barn blir dödade. Ännu sjukare.

Nu får vi inte glöma samhället också, som är den sörsta externa konflikten. Människorna som bor i Panem och i de rikare distikten lever i lyx och har det jätte bra. Människorna från de fattigare distrikten, som Katniss som kommer från distrikt 12, är fattiga, har knappt mat för dagen och är förtryckta. Hela landet är styrs av regimen. Det var dem som införde Hungerspelen, för att visa hur mäktiga de är och att inget distrikt fär sätta sig emot dem. Det hände en gång med distrikt 13 och det blev förstört, och alla människor som bodde där blev dödade. Så förutom själva Hungerspelen och Katniss, så handlar boken även klasskillnader, förtryck, svält och fattigdom. 

Innan du blir för trött för att läsa mer vill jag ge ett kort exempel på en inter konflikter. Boken är i jag form så man får ofta läsa om Katniss interna konflikter med sig själv. Katniss största interna konflikt handlar om Peeta (den andra deltagaren från distrikt 12) och vad hon känner för honom. I början tycker hon inte alls om honom, men med bokens gång märker man att hon börjar tycka om honom. Senare i en intervju säger Peeta att han är kär i Katniss, först blir hon jätte arg sedan tänker hon att hon kan använda det till sin fördel. Så genom hela spelet måste de spela förälskade, fast Peeta är verkligen kär i Katniss. Hennes känslor för honom ändras ofta, men jag är säker på att innerst inne tycker om honom, jag vet bara inte på vilket sätt. Jag hoppas man får reda på det snart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0