Jade- Läslogg 4- Flugornas herre av William Golding

Boken handlar om en grupp pojkar i skolåldern 6- 12 år som hamnar på en öde ö efter en flygplanskrasch, antagligen under 1950- talet. Helt befriade från civilisationen och utan några vuxna ska pojkarna överleva och skapa sig ett eget samhälle på ön. Huvudpersonen Ralph blir, till att börja med vald till ledare för han har snäckan, är en av de äldre pojkarna och inger förtroende hos de yngre. ”Men det var en stillhet kring Ralph där han satt som skilde honom från de övriga, vidare var det hans storlek och hans sympatiska utseende, och slutligen - det dunklaste men starkaste skälet av alla – snäckan.”

 

Ralph är en framsynt ledare som längre fram i boken kan ta råd från, den socialt sett uteslutna, ”Nasse” som är mycket smart men saknar respekt från de andra. Ralph har även problem med interna konflikter, om han ska lyssna på ”Nasse”, eller inte. Dessutom tänker Ralph att han är för ung för att ta ett så stort ansvar och fatta beslut för gruppen.

 

 En konflikt är att Nasse är mobbad. Det är ofta så vid mobbning att några få mobbar och de andra hänger på, alltså så har pojkarna problem med grupptryck. Ralph och ”Nasse” tänker praktiskt och vill bygga hyddor för värmens skull och hålla en eld brinnande för att de ska kunna bli räddade. Jack, som är mer primitiv, vill ägna mest tid åt att jaga och ha kul och han nöjer sig inte hur länge om helst med att vara ”vice ledare”. Det är som bäddat för en extern konflikt mellan Ralph och Jack, eftersom båda har starka viljor, vilka skiljer sig åt. Den konflikten verkar vara den viktigaste i berättelsen. En kamp mellan det onda och det goda. Den kloka, moderna människan och den onda primitiva människan. Naturligtvis ifrågasätter Jack till slut öppet Ralphs ledarskap. Jack startar en ny grupp som vill ha mer kul och vill jaga och äta kött och de flesta av pojkarna går med i ”stammen”. ”Vi ger fan i reglerna! Vi är starka – vi jagar! Om det finns nåt odjur ska vi spåra upp det! Vi ska ringa in det och slå och slå och slå-!

 

En annan konflikt är den mellan vidskepelse och förnuft. Redan från början pratas det om ett odjur bland pojkarna och efter ett tag blir skräcken större och större, när det egentligen är deras egen rädsla och osäkerhet som skapar ett odjur.

 

Jacks stam dödar en gris och sätter upp huvudet på en påle som offer till odjuret. Simon har ett anfall av något slag och hör hur grishuvudet pratar med honom. ”Att inbilla sig att odjuret var någonting man kunde jaga och döda!” och ”Men du förstod det, inte sant? Att jag är en del av er själva? Så nära, så nära! Att det är på mig det beror att ingenting tjänar nåt till? Att saker och ting är som det är?". Simon vågar gå upp på berget och ser ”odjuret” som Ralph och Jack såg tidigare, och upptäcker att det är en död uniformsklädd man som fortfarande har sin fallskärm på sig. Trots att flugornas herre, alltså grishuvudet varnade Simon för att de andra skulle döda honom så försöker Simon meddela de andra om odjuret men blir ihjäl- slagen av de andra som har en middag, eller fest som spårar ut, ”Döda grisen – skär av halsen - så han blöder.” mm. Simon blir dödad i dansen som tack för besväret.

 

Odjuret blir som en slags religion för pojkarna, och då menar jag inte en religion som judendom, kristendom och islam utan en religiös grupp, en sekt mer lik satanister eller något sådant. Jag har läst 4/5 av boken och det är troligt att någon mer kan dö nu, när den gränsen är passerad. Jack kommer säkert att utnyttja pojkarnas rädsla till sin fördel, det skulle inte vara den första gången i världshistorien som religion och rädsla används som ett redskap för mer makt.

 


Kommentarer
Postat av: Towe

Det är bra att du har så många idéer på konflikter - både interna och externa. SPOILERN: du var fett smart också, för det dör ju faktiskt ett till barn sedan, vilket jag inte hade lyckats lista ut innan det hände därför att jag hade hoppats på mindre sorglighet. Ja. Bra gjort!

2012-01-13 @ 11:35:22
Postat av: Elin H

En sammanfattande och intressant text som ger mig en klar vision uppmålad om handlingen. Du ser - är inne på Towes spår nu :) - konflikterna från olika perspektiv vilket ger en verklig "feeling" om problemen som uppstår för barnen. Jag tycker om att du också lägger in citat efter en gestaltning, då förstår man tydligt.

2012-01-13 @ 16:58:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0