Sanja läslogg 4 flugornas herre

En grupp barn, mellan 6 och 12 år gamla är ensamma på en öde ö och måste klara sig själva och samtidigt försöka komma ifrån ön och bli räddade. Det är väl huvudkonflikten men boken innehåller många andra konflikter, t.ex. om vem som ska vara ledaren (extern konflikt). Jack och Ralph är båda bland de äldsta och kampen står mellan dem. Ralph är naturligt självsäker och har hittat en snäcka som låter som en trumbon när man blåser i den ,så det är han som samlar alla i början, och på så vis blir han röstad till ledare vilket upprör Jack som var ledare för kören och gillar makt i största allmänhet. Den konflikten fortsätter och till slut så delas gruppen itu och Jack blir hövding i den största gruppen. Jacks grupp är jägare och hetsar upp varandra så att de bara blir blodtörstigare och blodtörstigare. De har en dans som de dansar medan de mässar: Döda odjuret! Skär halsen avét! Så blodet rinner! Ha ihjälét!
En natt då det är oväder över ön och båda grupperna samlats igen för att hövdingen Jack har kött och han använder det som en muta för att även Ralph ska vara med i gruppen där han bestämmer, då går allting verkligen långt över gränsen...
En annan mer intern konflikt är hur Ralph ett tag måste behandla Nasse som skit för att inte förlora sin egen värdighet hos Jack och de andra.
Det handlar väldigt mycket om grupptryck och maktspel. Ingen vågar tycka olikt de andra eller säga till när de behandlar någon fel. Simon är, som jag sagt förut, lite annorlunda och han vill ofta säga till men har inte tillräckligt med mod, eller han verkar har scenskräck.
Det blir riktigt obehagligt ibland när en hel grupp är emot ett ensamt offer, t.ex. när Roger (jag tror det var han) låtsas vara grisen som de precis dödat och de andra ska visa hur de dödade den. Tillslut blir alla så uppjagade och hårdhänta att Roger blir livrädd på riktigt och börjar skrika och gråta.
Jag har läst 4/5 av boken och den är hittills väldigt hemsk och obehaglig. Jag tror att saker och ting skulle sett helt annorlunda ut om t.ex. Jack inte varit där.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0