Läslogg 3, Du sköna nya värld (Moa)

I boken än så länge finns två olika miljöer och än så länge så tycker jag att dom är ytterst välskrivna och detaljerade. Så pass att det ibland är lite som att miljöerna står över handlingen ibland. Men jag tycker att författaren ibland tar för givet att läsaren redan känner till vissa saker om miljöerna som är rätt så grundläggande, vilket gör att det hela tiden fattas en den när man ska måla upp miljön för sig själv.
  1. En plastig framtidsmiljö där alla husen är höga som skyskrapor, där människor föds på labb och där det spelas syntetisk musik på gatorna. Allting är utsökt och trevligt. Människorna är lika. Gatorna breda och nöjena obegränsade. En plats där alla håller sig lyckligt tillfredsställda med hjälp av drogen soma. Detta är England i Du sköna nya värld.
  2. Efter ett tag i boken åker Bernad och Lenina ut till vildmarken i Mexico och tittar på "vildarna" som är ett folk som liknar oss, vi som lever nu. Bara det att dom blivit  fördrivna och nu behöver leva ett väldigt primitivt liv ute i vildmarken. Ute i parken för vildar i Mexico är det varmt och i vildarnas by luktar det väldigt illa. Det ligger liksom i en öken med omväxlande vegetation och flodfåror, vad jag förstår.  Lenina och Bernad bevittnade en blodig ritual som ägde rum på torget i den lilla byn där människor samlades och spelade på trummor och flöjtar medan en ung pojke gick runt i en ring och blev piskad blodig tills han stupade. Detta är en helt annan miljö än den som Bernad och Lenina är vana vid. Här föds barn naturligt och här finns vilda djur och livlig vegetation.

Kommentarer
Postat av: Elin. L

Jag tycker att ditt språk och dina formuleringar är jättebra och du beskriver miljöerna bra. Jag skulle gärna vilja höra mer om vad DU tycker om miljöbeskrivningarna och om hur du tycker att författaren beskriver miljöerna. Jättebra!

2012-01-20 @ 13:16:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0