Läslogg 2 Hungerspelen

Cinna är Katniss stylist som först presenteras när Katniss och Peeta kommer till huvudstaden och skils åt för att först bli uppsnyggade och sen träffa sina stylister. Han är speciell, inte bara för att hans stil avviker från de andra huvudstadsborna utan också för att han för ovanlighetens skull valde att vara stylist för distrikt 12 självmant, vilket framstås vara mycket ovanligt, för hela distriktet verkar lågt rankad hos huvudstadsborna. En av de första meningarna Cinna säger är: ”Vad du måste förakta oss” och de här orden ger mig intrycket av att han är opartisk, alltså att han kan se hur Hungerspelen påverkar spelarna, Katniss i det här fallet, som kommer från ett till synes fattigt distrikt som fruktar den dag då deltagarna till hungerspelen ska väljas, och hans inställning och fortsatta vänlighet gör att jag gillar honom. Han är trevlig, han och hans partner kommer på helt otroliga idéer och gör fantastiska utstyrslar, han hjälper Katniss och han blir hennes vän. Egentligen så är vissa av Cinnas kommentarer och dialoger lite udda, eftersom han inte känner Katniss och hon verkar inte vara den typen av människa som lätt börjar lita på andra människor, vilket är till hennes fördel i och för sig, i alla fall i det här sammanhanget.

Peeta är pojken från distrikt 12 som blir vald till Hungerspelen, och han träder först fram i historien när hans namn ropas upp som den andra deltagaren till Hungerspelen. Han målas först upp som en snäll men inte allt för utåtriktad person. Men Katniss börjar snart fundera över om hon verkligen kan lita på Peeta och hans vänlighet, de ska ju ingå i ett spel där de måste döda varandra trotts allt. Bilden jag har av Peeta är att han är en snäll, god, klok, lite rolig, vänlig och gullig person som jag gillar mycket. I en bok eller film, kanske extra mycket i en dystopi, så dras man till de snälla och goda personerna automatiskt (t.ex. Jacob Jawkovski i water for elephants), för man kan nästan inte annat än gilla dem, och Peeta är just den där vänliga och goda personen som man bara gillar. Det är klart att när Katniss är misstänksam så blir även man själv det, men jag är ändå rätt så säker på att man kan lita på Peeta. Men en sak jag undrar över är hur man uttalar hans namn på engelska?

Suzanne Collins målar upp sina karaktärer lite eftersom, och hon använder sig ganska mycket av tillbakablickar när det kommer till personer som Katniss sett eller träffat från sitt liv i distrikt 12. Collins beskriver sina karaktärer med hjälp av händelser och även deras olika skickligheter. t.ex. när Peeta kommer in i bilden, så får Katniss en tillbakablick där han hjälpte henne med ett mat problem, vilket får mig (läsaren) att gilla honom från början. Även katniss visar att hon tycker att Peeta är snäll och att hon är glad åt att han hjälpte henne.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0