Läslogg nummer två, 1984, Lina

Huvudpersonen i 1984 heter Winston Smith, och det är utifrån honom och hans tankar som boken är uppbyggd. Winston är trettionio år gammal och jobbar på Sanningsministeriet, där han ändrar historiska händelser för att få Partiet och Storebror att verka så bra och kloka som möjligt. Han utseende beskrivs nästan inte alls men man lär verkligen känna honom och hans personlighet, eftersom hela tiden får följa med i det han tänker om allt och alla. Och Winston tänker väldigt mycket. Det är mycket tillbakablickar på tidigare händelser, men också tankar om människor han träffar och saker han gör.
Winstons utseende beskrivs med två meningar i början av boken: "Han gick bort till fönstret: en småvuxen, mager figur, vars klenhet endast underströks av blåstället som var partiets uniform. Han hade mycket blekt hår, ansiktet var rödlätt av naturen, hyn narig av grov tvål och slöa rakblad och kylan under den vinter som just var slut." medans de flesta andra personerna beskrivs ganska detaljerat och oftast lite längre, även om personen inte verkar spela någon som helst roll för historien.

Winston tvivlar mer och mer på Storebror och Partiet, men han kan inte minnas hur det var innan de fanns. Det märks att han vill ha förändring, men han försöker inte göra någonting, utan skriver bara i sin dagbok om sina funderingar. Jag tycker att Winston verkar vara en ganska negativ och nästan lite paranoid person, och det stör mig lite. Han tror hela tiden att tankepolisen kommer upptäcka att han ägnar sig åt "Krimtänk", att tänka förbjudna tankar och ifrågasätta samhället och Storebror. Och när han får kontakt med Julia första gången så tror han att hon är en spion eller en tankepolis.

Boken består av tre delar, och jag har nu läst den första och första kapitlet av den andra. I första delen så hände det inte så jättemycket, man fick mest följa Winstons vardagsliv och funderingar. Jag skulle tro att andra delen kommer bli mer händelserik, och att det kommer hända någonting med Julia, som Winston precis har träffat, och att det kommer bli mer och mer spännande, och så kommer upplösningen i tredje delen.


Kommentarer
Postat av: Emma

din läslogg är jätte bra! men du skulle kunna göra den lite livfull genom att lägga till en bild, annars var den super!! :D

2011-12-14 @ 18:00:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0