Sam, Läslogg 2. 1984

Huvudpersonen i 1984 är Winston Smith. Man vet inte riktigt allt om honom än. Små delar av hans förflutna avslöjas lite i taget. Boken utspelar sig genom Winstons ögon, t.ex. hans syn på samhället och även hans syn på hur dem andra ser samhället. Han har en känsla om att något är fel och systemet och i den verklighet som Partiet målat upp. Orwell gör på de sättet att han målar inte upp hela karaktären på en gång, man får inte veta allt om honom på direkten, utan han ger en pusselbitar som man sedan nästan får sätta ihop.

I ett avsnitt står de om hur Winston måste få ut något som han döljer för sig själv. Men han an inte skrika de, eftersom att de skulle han bli tagen, så han skriver de i sin dagbok. Bit för bit får man hänga med medan han skriver stycket där han berättar som sin ”synd”. Han skriver en rad, stannar sedan upp och sen får man följa hans funderingar, sen börjar han skriva igen, etc.

Winston verkar inte vara någon person som levt ett vilt liv innan, och som nu gör ”ännu ett upptåg”. Eftersom hans rädsla för att bli påkommen med de han håller på med gång på gång upprepas.

Jag tycker person är målad på ett bra sett. Eftersom att man blir nyfiken om att veta mer om honom, och på så sett kan drivas till att läsa, men de kan bli lite frustrerade ibland. Winston känns som en person som blivit VÄLDIGT impulsiv på sistone. Jag nämnde tidigare att han inte känns som en person som gjort så mycket vilt i livet. Han kommer på idén, sen genomför han den så fort han kan så han inte blir rädd för konsekvenserna. Eller snarare att han redan vet om vad de är som kommer hända med honom, och att han nästan inte är rädd för de längre. Han är medveten om sitt öde, och gör lite vad han vill tills de händer. Lite som en elev efter att betygen satts. Alltså att han redan gjort allt och kan ägna sig åt att göra vad han vill för de kommer inte förändra något.

Puss Puss bloggen :*


Kommentarer
Postat av: Vilhelmina

Som din kommentarkompis vill jag påpeka att du inte har skrivit något citat, men det gör inte så mycket för du har gett exempel och berättat vad som hänt istället. Jag blir faktiskt väldigt nyfiken på boken och vill gärna veta mer!

2011-12-11 @ 00:46:27
Postat av: Pär

Bra Sam! Du ger en bra bild av hur författaren gör för att beskriva/gestalta din person. Kanske något citat från boken kunde gett oss en tydligare bild?

2011-12-12 @ 13:08:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0