Sam, läslogg 1, 1984

Boken 1984 av George Orwell, släpptes 1948 och jag tror författaren bara bytte plats på siffrorna. Inget som går att göra i år. titeln berättar mycket om vad boken kommer handla om, eftersom de är en framtidsbild av hur livet kommer vara år 1984. Han inleder med att beskriva hur huvudpersonen sitter vid ett fönster och ser ut över Segerhuset. Han beskriver att miljön är väldigt gråmulen och nästan tråkig. Jag tyckte de var en väldigt bra inledning. Eftersom att den ger en bild av miljön som jag tror håller sig genom hela boken. Tidigt i boken kommer beskrivningar över det politiska läget och om partiets slagord. Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka.” Boken har väldigt många politiska och samhällskritiska inslag, t.ex. om hur folk dör i slag för att gynna Storebror. George Orwell har skrivit andra böcker som varit väldigt samhällskritiska som Animalfarm som är en slags skildring av de politiska läget i många länder på den tiden. Jag tror bokens undermening i det här fallet är om hur världen blir om allt skulle fortsätta som de gjorde efter andra världskriget, boken skrevs 1948, tre år efter andra världskriget, många hade då bevittnat hur dem med mycket makt utnyttjade dem lägre stående för att göra upp sina egna problem, hur oskyldiga fick betala för dem med makts brott. Hela boken är lite som en ”mild fantasy bok”. Eftersom att han på ett sett delade sönder den värld han levde i på fyrtiotalet och byggde upp den på ett nytt sett. Han har även skapat ett språk, och gjort om världens gränser. Jag tycker boken känns väldigt mycket som ett parallellt universum.

Jag tycker boken likna Fahrenheit 451, i 1984 är de mycket om att man ändrar historia och litteraturen upphör, som när huvudpersonen Winston vaknar upp efter en dröm med namnet Shakespeare på läpparna, utan att veta vad de betyder. Huvudpersonen är Winston, han jobbar på nyhetsbyrån Times med jobbet att ändra historia, att göra om historian så de passar nutiden, om t.ex. Storebror givit ett uppenbarelse som sen visar sig falsk, är de Winstons jobb att ändra historian så den stämmer ihop.

I boken vakar ständigt storebror över alla, de läskiga är att i London har de satts ut kameror i varje hörn av staden, i Sverige har vi FRA och frågan är om Orwell bara hade fel med årtalet.


puss puss bloggen :*


Kommentarer
Postat av: Pär

Bra Sam! Du har många intressanta reflektioner kring boken i stort. Du gör kopplingar till tiden den skrevs i, men också till vår tid och till andra böcker. Kanske kunde du ha föklarat på vilket sätt Fahrenheit 451 och 1984 liknar varandra. Vi som har läst båda förstår men kanske inte utomstående.

2011-12-12 @ 13:12:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0