Första loggen Siri - 1984

1984

1984 är hittills en välbeskriven framtidsbild, där alla människor ständigt blir övervakade av ”Storebror”. Det hårt styrda landet styrs av ”Partiet”. Människorna kan knappt tänka själva och blir konstant manipulerade och undanhållna information av regeringen. ”Det var en klar kall aprildag, och klockorna visade tretton. Winston Smith tryckte hakan mot bröstet för att slippa snålblåsten och slank hastigt in genom glasdörren till Segerhuset, men inte tillräckligt hastigt för att hindra en virvel av dammfin sand att följa med in” Så börjar 1984. Det är inte så mycket som egentligen händer i de första meningarna, men man börjar ändå undra vem denna Winston Smith är och vad han ska göra. Man följer honom då när han går hem till sitt ensamma hem, på väggarna står det STOREBROR SER DIG men Winston Smith verkar inte tycka det är onormalt. När man fortsätter läsa de första kapitlen så får man reda på att Winston Smith inte gillar Storebror och är på gränsen att göra något olagligt, han sitter dock i en svår situation. Eftersom allt han gör är bevakat och man inte ens får tänka olagliga tankar, så som ”ned med storebror” verkar Winston frustrerad. Han skriver ”Till framtiden eller det förflutna, till en tid då tanken är fri, då människor är olika varandra och inte lever ensamma – till en tid då sanningen finns till och det som är gjort inte kan göras ogjort: Från likriktningens tidsålder, från ensamhetens tidsålder, från Storebrors tidsålder, från dubbeltänkandes tidsålder – med hälsning!” Det finns inte mycket hopp i 1984… Winston Smith är det hopp man får, det hopp som kan ändra någon i Storebrors värld. Jag tror att Winston kommer att hitta på någonting och förändra världen på något sätt, förhoppningsvis med hjälp av andra. För han är väldigt ensam.

Krig är frihet

Frihet är slaveri

Okunnighet är styrka

är Storebrors slagord, vilket får mig att tro att världen fullkomligt vänts upp och ner. I de första kapitlen av boken blir man nästan deprimerad av den hemska, hatfulla värld Winston Smith bor i.

//Siri


Kommentarer
Postat av: Pär

Bra Siri! Du redogör för bokens inledning och visar med citat vilka frågor du får under läsningen. Du återger handlingen på ett tydligt sätt och funderar övedn över bokens budskap kring "hopp".

2011-12-12 @ 13:19:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0