Fahrenheit 451 av: Vanessa

Läslogg nr.2 Fahrenheit 451

Karaktären Beatty i Fahrenheit 451 är en otroligt irriterande karaktär som man inte riktigt förstår sig på. Vem är han egentligen? Vad gör han egentligen?

 

Beatty är (vad det verkar som) chef över brandmännen och är den som är hjärnan bakom den mekaniska hunden som används för att jaga ”kriminella” (eller vad han nu tänkt använda den till), något han är extremt entusiastisk över. Och ändå är det han som pratar om hur dåligt det är med böcker och frågar Guy om han minns den där ”grabben i din egen klass” som blev misshandlad för att han var intellektuell och kunde alla svar, som var ”ovanligt begåvad”. Är inte Beatty själv lite intellektuell i alla fall? Om man skall kunna uppfinna en slags smart mekanisk robot (som i och för sig används på ett ont sätt) måste man vara extremt begåvad. Beatty säger att man blir smart av böcker, men samtidigt erkänner han att han av nyfikenhet tog böcker som egentligen skulle brännas och så berättar han att de hade ”ingenting att säga. Ingenting man kan lära ut eller tro på. De handlar om folk som inte existerar, om de är romaner. Och om det är fackböcker är det ännu värre, den ene professorn kallar den andre idiot, den ene filosofen skäller ut den andre. Allihop rusar omkring och släcker stjärnor och utplånar solen. Man blir bara omtöcknad.” Nej, usch, fy. Beatty säger emot sig själv och beter sig illa, fastän han låter sååååååååå trevlig, i synnerhet när han talar om den mekaniska hunden, dödsmaskinen som på något sätt skall hjälpa samhället.

Då är frågan: mot vad i så fall?

 

Montag frågar Beatty om han vet var en sådan flicka som Clarisse kommer ifrån, den mystiska flickan som tillsammans med Guy är den enda som är normal, visserligen barnslig, men hon har fantasi och är den enda som visar kärlek, som visar att hon bryr sig. Efter en lång förklaring om att de har rapporter om henne och hennes familj säger Beatty att ”för den ’stackars’ flickan var det bäst att få dö”.  Och det är nog sant, i samhället de lever i är det nog bättre att dö. Men det är ändå orättvist. Bara för att hon var en sådan som tänkte, som undrade varför istället för hur, som faktiskt ville få svar och som älskade böcker, skulle hon dödas! En utav de två människor som hade förnuft var nu borta.

 

Jag tycker att det är fint att Montag tog ett tiotal böcker och gömde i ett trångt utrymme i väggen, som han skall läsa ut innan de tvunget måste brännas upp, för säkerhetsskull. Hoppas han lyckas, eller skall man säga: hinner?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0