Jade. Läslogg 1. Flugornas herre av William Golding

Jag valde att läsa Flugornas herre och hittills har jag inte ångrat det. Titeln får en att undra vad boken handlar om, för flugor har en ganska negativ ton. Flugornas herre antyder att det är människor som titeln syftar på och då dyker nästa fråga upp, vem är det som är flugornas herre?

I de första meningarna kommer du direkt in i handlingen. I meningen ” I den långa revan som hade slitits upp i djungeln var det hett som i en bastu” får det en att undra vad som hade slitit upp en reva i djungelns vegetation. Man förstår att den ljushåriga pojken som finns med i början är i skolåldern pågrund av att en skolsweater nämns i samband med värmen, vilket för oss till miljön han befinner sig i. När man läser de första meningarna nämns en lagun, djungel, värme och klängerväxter, då förstår man att pojken befinner sig i ett tropiskt klimat . Författaren William Golding fångar ditt intresse genom att en skolpojke och djungeln inte är så vanliga ihop, kort sagt känns skolpojken lite malplacerad i djungeln.

 

 Det finns många böcker och filmer där du kommer direkt in i handlingen t.ex. Astrid Lindgrens bok ”Mästerdetektiven Blomkvist”, den börjar så här ”Blod! Inget tvivel om den saken! Han stirrade på den röda fläcken genom förstoringsglasset”. Även i filmen Amadeus av Milos Forman då Salieri som gammal man skriker att han inte har dödat Mozart och ber om förlåtelse. Man undrar om någon dödade den stora Wolfgang Amadeus Mozart.

 

Tillbaka till Flugornas herre, när du läser vidare får du veta mer om pojkens situation och allt du behöver veta framgår på de följande 40 sidorna. Mitt favoritstycke hittills är när ”Nasse” en tjock pojke som har betydligt lägre rang än pojken man läste om i början, frågar om pojkens namn. "Vad heter du?" 
"Ralph"
Den tjocka pojken väntade sig att i sin tur få samma fråga, men någon sådan invit till bekantskap kom inte.

Jag tycker att det här stycket visar väldigt tydligt hur rang och socialt spel fungerar och längre fram i boken kan du läsa mer om det, när flera pojkar på en öde ö ska försöka överleva tills räddning kommer och då deras rang kommer att avgöra deras ställning i deras egna lilla samhälle uppbyggt av enbart barn. Om större delen av boken kommer att bestå av sådana situationer och tankar, har jag utan tvekan hittat en till bok till mina favoriter. Boken handlar mycket om hierarki och makt, vilket helt är i min smak vad gäller böcker. Min framtida dystopi också kommer att bygga på sådant. Ett stycke i boken när pojkarna väljer ut ledare är också bra och där kan du gissa att för eller senare kommer gruppen att splittras för att det finns två ledare, Ralph och Jack. Ralph fick majoriteten av rösterna för sitt lugna sätt och att han hade en fin snäcka. Jack får inte lika många röster och blir arg men då lyckas Ralph effektivt lugna ner situationen genom att lova att Jack har befäl över kören eller jägarna. Jack blir en sorts VD eller betahanne i gruppen men Jacks personlighet är lite mer aggressiv än Ralphs och jag finner det troligt att det kommer att bli en konflikt på ön mellan pojkarna där de tar parti för antingen Ralph eller Jack.

 

 Ralphs första regel att den som håller i snäckan har ordet gör att ”Nasse” håller hårt i den som om han var rädd för att rätten att tala och få de andra att lyssna på honom skulle tas ifrån honom. Ett stycke där man kan se att det kan finnas skäl för den rädslan är när Jack kallar ”Nasse” tjockis,

”Han heter inte Tjockis, ropade Ralph. ”Hans riktiga namn är Nasse!”

”Nasse!”

”Nasse!”

”Oj Nasse!”

Det blev ett väldigt skratt och till och med de minsta stämde in. Just då utgjorde alla pojkar en sluten krets av samförstånd med Nasse utanför.

Men ”Nasse” är den enda som har en mer klarsynt syn på situationen och dess allvar, han tror inte att räddning kommer att komma så enkelt. Han är inte så impulsiv som de andra pojkarna. De bestämmer sig för att göra en brasa utan en tanke på dess konsekvenser, när de befinner sig i en djungel på en ö där större delen av ön kan brinna…

 


Kommentarer
Postat av: Towe

"Om större delen av boken kommer att bestå av sådana situationer och tankar, har jag utan tvekan hittat en till bok till mina favoriter."

Åh Jade, jag tycker om hur din personlighet kommer fram i din logg, det var jättekul. Också intressant hur du finner Nasse som den smarta, då författaren verkar vilja motsatsen.

Det var dock lite förvirrande när du i början bytte person du skriver till. Först skrev du i "man"-form och sedan i du-form.

2011-12-05 @ 13:48:15
Postat av: Pär

Jade, du verkar ha funnit en favoritbok! Kul. Du redogör grundligt kring bokens titel och inledning. Bra att du använder dig av citat för att förklara det du har läst. Du har även kloka tankar om vad som kommer att hända och hur du märker det i texten. Bra också att du jämför med andra texter/filmer.

2011-12-05 @ 13:55:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0